Menu
 

IZM rīko 1,5 miljonus eiro vērtu iepirkumu par mācību video materiālu izgatavošanu un apraidi

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir izsludinājusi iepirkumu 1,5 miljonu eiro apmērā par mācību video materiālu izgatavošanu un apraidi, liecina paziņojums Elektronisko iepirkumu sistēmā.

Iepirkuma mērķis ir ražot mācību filmas, kā arī veidot televīzijas raidījumus, proti, nodrošināt turpinājumu izglītojošajam kanālam "Tava klase".

Iepirkumā noteikts, ka IZM vēlas izveidot skaidrojošus mācību video komplektus septiņās mācību jomās pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpēs klātienes un attālinātu mācību atbalstam, nodrošinot lietotāja piekļuvi šiem mācību video "Skola2030" mācību resursu krātuvē, tīmekļvietnē "Tava klase", kā arī virszemes televīzijas apraidē.

Izpildītājam būs jānodrošina videomateriālu izgatavošana kopumā 1200 tematiem septiņās mācību jomās 1.-9.klašu skolēniem un vidusskolai, katrā tematā izveidojot vidēji divus 20 minūšu garus vai četrus 10 minūšu garus videomateriālus. Kopējais videomateriālu skaits ir 2400 līdz 4800.

Mācību video jāveido valodu mācību jomā, sociālajā un pilsoniskajā mācību jomā, kultūras izpratnes un pašizpausmes mākslā mācību jomā, dabaszinātņu mācību jomā, matemātikas mācību jomā, tehnoloģiju mācību jomā un veselības, drošības un fiziskās aktivitātes mācību jomā.

Plānotā līguma izpilde ir 22 mēneši - videomateriāli būs jāizgatavo pakāpeniski straumēšanai video platformā un virszemes apraidei laika posmā no šī gada 1.novembra līdz 2022.gada augustam.

IZM skaidro, ka izpildītājam būs jānodrošina mācību video materiālu izgatavošana atbilstoši ministrijas prasībām, tostarp, video materiālu garumam jābūt 10 vai 20 minūtes, paredzot iespēju pēc IZM pieprasījuma video veidot tā, lai to var sadalīt vairākās loģiskās daļās vai apvienot īsāku/garāku video materiālu izvietošanai internetā vai īsāku/garāku materiālu sērijas apraidei.

Radošā risinājuma un scenārija izstrādei jābūt atbilstoši ministrijas mērķa aprakstam un satura redzējumam vairākām videomateriālu kategorijām, piemēram, jāsagatavo mācību video, kas ietver statiska procesa filmēšanu - stāstījums, ar video ievietotiem ilustratīviem audiovizuāliem elementiem, viena līdz divu papildu dalībnieku, piemēram, skolēnu, līdzdalību, vairākos rakursos, kam nepieciešama minimāla montāža, apstrāde.

Izpildītājam būs arī jāspēj sagatavot mācību video dinamiskam procesam, kas var ietvert demonstrāciju, kuras atrādīšanai nepieciešami ne mazāk kā divi rakursi, aktīva mācību procesa filmēšanu ar dinamisku darbību, piedaloties vairāk nekā divām personām, filmēšanu autentiskā vidē.

Tāpat IZM vēlas veidot video pamācības, kas ietver uzdevuma risināšanas paņēmienu, procesu, parādību skaidrojumu vizuālā formā vienā rakursā ar pavadošas balss vai skaņu efektu palīdzību, bez nepieciešamības filmēt runātāju.

Pakalpojuma nodrošinātājam jāspēj filmēt videomateriālus ar IZM saskaņotā vietā un laikā, jānodrošina videomateriāla montāžu, grafisko elementu, animāciju, titru vai aprakstu izstrādi un pievienošanu un grafisko apstrādi, fona balss, muzikālā fona vai skaņas efektu ierakstu, materiāla nofilmētā satura subtitrēšanu materiāla saturam atbilstošā valodā, nofilmētā satura surdotulkošanu latviešu vai krievu valodā, kā arī vienotas grafiskās identitātes izstrādi visiem videomateriāliem.

IZM aģentūru LETA informēja, ka arī sabiedriskie mediji var piedalīties iepirkumā, ja viņi atbilst nolikuma kvalifikācijas prasībām.

Kā ziņots, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) pasaules labāko risinājumu vidū izglītības nodrošināšanai Covid-19 pandēmijas laikā iekļāvusi arī Latvijas IZM radīto izglītojošo televīzijas kanālu "Tava klase", aģentūrai LETA pavēstīja IZM.

Pēc IZM sniegtās informācijas, lai palīdzētu pasaules valstīm labāk pārvarēt Covid-19 izraisītās pandēmijas izaicinājumus izglītības jomā, OECD sadarbībā ar Harvarda Globālās Izglītības inovāciju iniciatīvu un Pasaules banku izveidoja pasaules labāko izglītības iniciatīvu datu bāzi. Tajā tiek norādīti inovatīvi izglītības risinājumi pandēmijas laikā, to vidū arī IZM radītais kanāls "Tava klase".

"Tava klase" ideju un konceptu veidojusi izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) un IZM parlamentārais sekretārs Reinis Znotiņš (JKP), savukārt projektu koordinēja IZM eksperts Jānis Volberts. Satura veidošanā iesaistījās vairāk nekā 100 skolotāju no visas Latvijas, un palīdzību skolotājiem projektā ir snieguši vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki, dziedātāji un mākslinieki.

Projektu īstenoja IZM sadarbībā ar iniciatīvas grupu "Vecāki par labāku izglītību", nodrošinot oriģināla mācību satura izveidi un tā pārraidīšanu bezmaksas televīzijas platformās "ReTV" un "Sportacentrs.com TV". Projekta tehnoloģiskie partneri ir "Telia Latvija" un "Veset", kas nodrošināja televīzijas kanālu izspēles pakalpojumus, kā arī apraidi internetā, platformā "tavaklase.lv".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.