Menu
 

Ikšķiles Brīvā skola uzvarējusi PVD strīdā par veģetāru uzturu

  • Autors:  LETA
Foto - brivaskola.lv Foto - brivaskola.lv

Administratīvā apgabaltiesa atcēlusi Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) lēmumu par gaļas un zivju produktu obligātu iekļaušanu Ikšķiles Brīvās skolas ēdienkartē, informēja tiesā.

Līdz ar to skola šajā strīdā ir uzvarējusi PVD, un spriedums vairs nav pārsūdzams.

Ikšķiles Brīvās skolas vadītāja Kristīne Liberta skaidro, ka tiesas process sākās pirms četriem gadiem. Tiesa apmierinājusi skolas prasību par veģetāra uztura atļaušanu Latvijas mācību iestādēs. 

"Tolaik tā bija lieliska sociālo zinību stunda skolas bērniem īstā tiesas zālē, kura pēc tam vainagojās ar likuma izmaiņām un atļauju ēst veģetāri visās Latvijas skolās," norādīja skolas vadītāja.

Viņa skaidroja, ka lietas izskatīšanas laikā tika grozīti valdības noteikumi, kuri nosaka uztura normas izglītības iestādēs, un veģetārs uzturs skolās tika atļauts, ja ir saņemts vecāku iesniegums un skolas ēdienkarti ir apstiprinājis uztura speciālists. 2018.gada lēmumu, kurš pieļāva izglītības iestādēs veģetāru uzturu tikai tad, ja bērni, kam tas tiek pasniegts, ir saņēmuši "ārsta zīmi", Ikšķiles Brīvā skola pārsūdzēja Augstākās tiesas Senātā, kas savukārt 2020.gada vasarā apgabaltiesas spriedumu atcēla un nosūtīja lietu jaunai izskatīšanai apgabaltiesai.

Liberta uzsvēra, ka izglītības iestāde ne mirkli nav šaubījusies par savu izvēli - turpinājusi gatavot bērniem veselīgu, veģetāru, bioloģisku un ļoti garšīgu ēdienu, kura pagatavošanā pēc iespējas izmantojusi vietējos pārtikas produktus, tai skaitā pašu audzētos dārzeņus no skolas dārza.

"Mūsu skolas bērniem ir iespēja piedalīties procesā no sēkliņas iesēšanas dārzā, līdz gatavai zupai skolas pusdienu galdā. Svarīgākais nav ēst konkrētus produktus, bet gan panākt, ka bērni ar uzturu uzņem nepieciešamo kaloriju un uzturvielu daudzumu. Mērķis ir nodrošināt organisma pilnvērtīgu attīstību," apgalvo skolas vadītāja.

Atzinumi, kurus sniegusi Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija un Rīgas Stradiņa universitātes Sporta un uztura katedra, pauž vienu un to pašu - veģetārs uzturs ir piemērots izglītības iestādēm. Arī Veselības ministrija savā rīkojumā atzīst, ka pilnvērtīgs un pārdomāts veģetārs uzturs sniedz organismam nepieciešamo enerģiju un uzturvielas.

Pēc Libertas teiktā, kā spriedumā norādīja tiesa, izvēlēties veģetāru uzturu ir cilvēka pamattiesības, un tas parāda valsts izpratni par to, ka veģetārs uzturs var nodrošināt visas organismam nepieciešamās uzturvielas. Līdz ar to prasība iekļaut ēdienkartē gaļu un zivis nav samērīga, jo noteikumu mērķi ir iespējams sasniegt ar mazāk ierobežojošiem līdzekļiem, nosakot tādu ēdienkarti, kas nodrošina nepieciešamo uzturvielu daudzumu.

"Kā skolas vadītāja uzskatu, ka veģetāra uztura likumīga un kvalitatīva pieejamība ir svarīga ne tikai mūsu skolai, bet arī visām Latvijas ekoskolām. Mūsu nākošais solis ir iedrošināt jebkuru Latvijas skolu, lai vismaz vienu dienu nedēļā katrā Latvijas skolā būtu veselīgas veģetāras maltītes," norāda Liberta.

Tādēļ sadarbībā ar Lauku atbalsta dienestu skola īsteno jaunu projektu par "Videi draudzīga ēšanas paradumu attīstības centra izveidi", kurā ikviens interesents varēs apgūt veselīga un veģetāra uztura teorētisko zināšanu bāzi un praktiskās iemaņas, kā arī skolu pavāriem plāno rīkot veģetārās meistarklases, informēja skolas vadītāja.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.