Menu
 

Saulkrastu un Siguldas novados klātienes mācības atsāks 1.-4.klašu skolēni

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Siguldas novada skolās no pirmdienas, 22.februāra, atsāksies klātienes mācības 1.-4.klašu skolēniem, informēja Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītāja Sindija Brikmane. Saulkrastu novadā klātienes mācības atsāks 1.-4.klašu skolēni abās novada vidusskolās.

Piektdien Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs Normunds Līcis (LRA) izdevis rīkojumu novada izglītības iestādēm par 1.-4.klašu mācību procesa īstenošanu klātienē ārkārtējās situācijas laikā.

Zvejniekciema vidusskolas direktores vietniece mācību un audzināšanas darbā Valda Tinkusa skolas mājaslapā publicējusi prezentāciju par to, kādi nosacījumi skolā būs jāievēro. Piemēram, skolēniem būs jādezinficē rokas un skolas medmāsas izsniegs trīs daudzreiz lietojamās mutes un deguna aizsargmaskas. Skolēniem tiks mērīta ķermeņa temperatūra. Visi skolas darbinieki strādās sejas maskās, tiks veikti arī testi. Katras klases skolēni atradīsies noteiktā telpā nodrošinot klašu plūsmu nesatikšanos.

Siguldas novada pašvaldība sadarbībā ar skolu vadību atbilstoši noteiktajam principam un informācijai no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), sākusi ēdinātāju, pedagogu un ģimeņu apzināšanu, lai Siguldas novada skolās no pirmdienas klātienes mācības 1.-4. klašu grupā sāktu aptuveni tūkstotis skolēnu, kurus izglītos aptuveni 70 pedagogi.

Siguldas novads šonedēļ iekļaujas "drošo skolu" grupā, jo 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju novadā bija 194. Brikmane uzsvēra, ka tomēr svarīgi saprast, ka šis rādītājs nākamajā nedēļā var būt citāds un mācības atkal var turpināties attālināti, tādēļ pašvaldības vadībai sadarbībā ar skolu vadību jāpieņem ātri, precīzi un atbildīgi lēmumi.

Atsākoties mācībām klātienē, gan pedagogiem, gan skolēniem atrodoties skolā, saskaņā ar valdības lēmumu obligāti jāvalkā sejas maskas, jāievēro distancēšanās un jāveic pastiprināti dezinfekcijas pasākumi. Tāpat skolām regulāri jāvēdina telpas, kā arī jānodrošina atsevišķas plūsmas starpbrīžu laikā. Ņemot vērā vecāku atšķirīgos viedokļus par masku lietošanu bērniem, ģimenēm būs iespēja turpināt sava bērna izglītošanu mājās, rakstot iesniegumu un vienojoties ar attiecīgās skolas direktoru par mācību procesa norisi un to, ka vecāks uzņemas atbildību par satura apguvi un mājasdarbu izpildi saskaņā ar darba plānu skolvadības sistēmā "e-klase.lv".

Brikmane piebilda, ka mācības turpināsies tāpat kā iepriekš, kad notika klātienes nodarbības un katram audzēknim tiks nodrošināta trīs kvadrātmetru platība klasē. Tāpat kā iepriekš, Laurenču sākumskolas 4.klasēm mācības norisināsies Siguldas Valsts ģimnāzijā.

Papildus tam, lai nodrošinātu visas skolai izvirzītās epidemioloģiskās drošības prasības, katra skola izstrādā plānu, kā skolēnu klasēs samazināt kontaktēšanos ar tiem pedagogiem, kuri māca vairākām klašu grupām, jo 4.klasē pedagogi pārvietojas starp klasēm, lai mācītu konkrētus mācību priekšmetus.

Ņemot vērā to, ka Ministru kabineta lēmums šajā jautājumā bija svārstīgs, joprojām tiek precizētas atsevišķas neskaidrības. Turpinās arī kārtības izstrāde, kā notiks pedagogu iknedēļas testēšana, lai pēc iespējas samazinātu inficēšanās risku ar Covid-19. Vecākus par mācību procesu informēs ierastajos saziņas kanālos ar savu skolu, kā arī skolvadības sistēmā "e-klase.lv", skaidroja Brikmane.

Viņa skaidroja, ka Ministru kabinets apstiprinājis vadlīnijas, kā rīkoties gadījumā, ja attiecīgā novada skola jāapmeklē skolēnam no cita novada, kur 14 dienu kumulatīvā perioda rādītāji ir augstāki par 200. Saistībā ar sabiedriskā transporta izmantošanu Siguldas novada skolu vadītāji izvērtēs riskus un izlems par drošāko variantu, lai audzēkņi varētu apmeklēt skolu. Arī šajā gadījumā būs iespēja vienoties par mācību organizēšanu klātienē konsultāciju veidā vai atbilstoši situācijai turpināt attālinātās mācības.

Siguldas novada skolas sadarbībā ar pašvaldību un pasažieru pārvadātāju AS "Cata" izglītības iestāžu audzēkņiem, kuriem ikdienā nav citu iespēju aizkļūt uz savu skolu kā tikai ar sabiedrisko transportu, maksimāli nodrošinās speciālos skolēnu reisus, iespēju robežās tos pielāgojot atbilstošiem laikiem, lai skolēni paspētu uz mācībām, savukārt pēc stundām nekavētos izglītības iestādē. Nepieciešamības gadījumā par transporta nodrošināšanu pēc mācību stundām vecāki aicināti sazināties ar savas izglītības iestādes vadību.

Brikmane atgādināja, ka neatkarīgi no klašu grupas, visās vispārizglītojošās skolās klātienē atļautas individuālas konsultācijas. Par konsultāciju grafiku jāsazinās ar konkrētās skolas vadību. Līdz šim konsultācijām klātienē aktīvi piesakās Siguldas pilsētas vidusskolas un Laurenču sākumskolas audzēkņi. Retāk - skolēni no Siguldas 1.pamatskolas, Allažu pamatskolas un Mores pamatskolas, informēja pašvaldības pārstāve.

Aktuālā informācija par mācību atsākšanu klātienē Siguldas novada skolās tiks publicēta pēc jaunāko SPKC datu saņemšanas nākamajā ceturtdienā.

Jau vēstīts, ka Ministru kabineta apstiprinātās izmaiņas rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" nosaka, ka atskaites punkts klātienes mācību uzsākšanai ir 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem konkrētās pašvaldības administratīvajā teritorijā, kurā atrodas izglītības iestāde.

Turpmāk Slimību profilakses un kontroles centrs trešdienās apkopos datus un publicēs to pašvaldību sarakstu, kas atbilst "drošas skolas" kritērijiem. Ja kārtējās kalendārās nedēļas trešdienā kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits ir līdz 200, mācības klātienē var sākt 1.-4.klases skolēni.

Atbilstoši šim principam, no 22.februāra klātienes mācības varēs uzsākt 25 novados, proti, Alsungas, Auces, Burtnieku, Cesvaines, Dagdas, Durbes, Ērgļu, Ķeguma, Krustpils, Kuldīgas, Mālpils, Mērsraga, Naukšēnu, Neretas, Pāvilostas, Pļaviņas, Rūjienas, Salacgrīvas, Saulkrastu, Siguldas, Skrīveru, Skrundas, Tērvetes, Vecumnieku un Vecpiebalgas novadu skolas.

Skolām, kurās tiek atsāktas klātienes mācības, ir jāievēro noteiktas epidemioloģiskās drošības prasības. Visiem skolēniem obligāti ir jālieto maskas, skolas darbiniekiem jānodrošina regulāra telpu vēdināšana, divu metru distancēšanās mācību procesā, klašu nepārklāšanos starpbrīžos, tiek veikti dezinfekcijas pasākumi, kā arī pēc Veselības inspekcijas izstrādāta algoritma izglītības iestādes klātienē nodarbinātajiem obligāti jāveic Covid-19 testēšana.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.