Menu
 

Veselības ministrija atzīst problēmsituācijas skolu Covid-19 skrīningos

  • Autors:  LETA
Foto - Veselības ministrija Foto - Veselības ministrija

Sākot Covid-19 skrīningus izglītības iestādēs, konstatētas vairākas problēmsituācijas, taču patlaban tās ir atrisinātas, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja Veselības ministrijas (VM) Ārstniecības kvalitātes nodaļas speciāliste ārkārtas situāciju un katastrofu medicīnas jautājumos Guna Jermacāne.

"Ir sākta skolēnu skrīninga testu veikšana un ir konstatētas problēmsituācijas, par ko šodien bijušas sanāksmes ar atsevišķām laboratorijām. Ir pārrunāti jautājumi, kādas lietas ir pilnveidojamas un kā būtu risināmi jautājumi, lai šādas situācijas vairāk neatkārtotos. Līdz ar to nevajadzētu būt satraukumam - viss noteikti noritēs daudz gludāk nekā tas ir sākotnēji sācies," skaidroja VM pārstāve.

Pēc viņas sacītā, jau šobrīd tiek nodrošināts, ka stobriņi tiek transportēti un pirmie paraugi tiek saņemti.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja biedre Anda Čakša (JV) uzsvēra, ka problēma ir laboratoriju atšķirīgajos komunikācijas standartos. "Ir laboratorijas, kas uzrādījušas ļoti augstu standartu attiecībā pret sadarbību ar saviem klientiem, un ir laboratorijas, kas šobrīd demonstrē ne Rietumu pusē pieņemtu attiecību standartu ar savu klientu," sacīja deputāte, lūdzot uzturēt laboratoriju kvalitātes standartu arī attiecībā uz komunikāciju un testu paņemšanu.

"Testu paņemšana no plkst.8 līdz plkst.17 nav īsti stāsts, ko var realizēt skola un vecāki, ja viņiem ir jāierodas kaut kādos konkrētos laikos," piebilda deputāte.

Kā aģentūru LETA informēja VM, trešdien ministrija uz tikšanos bija aicinājusi laboratoriju "MFD veselības grupa" un "BIOR" pārstāvjus un pārrunāja testēšanas sākumu, ar to saistītās problēmas un plānoto procesa pilnveidi.

VM norāda, ka no 23.augusta pamatizglītības, vidējās un profesionālajās izglītības iestādēs ir sākta līdz šim Latvijā vienlaikus veiktā apjomīgākā Covid-19 testēšana. Esot plānots, ka katru nedēļu izglītības iestādēs tiks veikti skrīninga testi ap 200 000 cilvēku. Testēti tiek gan bērni, gan iestādes personāls, kuri nav vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19.

Saskaņā ar VM pausto, lielākajā daļā gadījumu laboratorijas skolēnu testēšanu sākušas sekmīgi, taču pirmajās dienās vērojamas arī problēmsituācijas atsevišķām laboratorijām ar savlaicīgu paraugu paņemšanas komplektu nogādāšanu skolās un to personalizēšanu.

Tikšanās laikā abu laboratoriju pārstāvji esot apliecinājuši, ka problēmu cēloņi ir apzināti. "MFD veselības grupa" laboratorija apliecinājusi, ka ir piesaistījusi papildu resursus un uz visām skolām šodien izvedīs plānoto testu apjomu. Arī "BIOR" pārstāvji esot apliecinājuši, ka turpmāk uz skolām sūtīs personalizētus paraugu paņemšanas komplektus.

Vienlaikus šodienas Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē "BIOR" un "MFD veselības grupa" pārstāvji pauduši apņemšanos līdz nākamajai skolēnu testēšanai novērst loģistikas nepilnības.

Komisijas sēdē Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ināra Dundure norādīja, ka skolām patlaban ir piesaistītas četras laboratorijas, no kurām "MFD veselības grupa" nenodrošina uzticētos pienākumus. Dundure norādīja, ka viņai par nepiegādātiem testēšanās stobriņiem un citām loģistikas problēmām ir ziņojušas skolas no Tukuma, Saldus, Kandavas, Madonas, Dobeles, Ādažiem un arī citiem novadiem.

Dundures sašutumam pievienojās arī Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Rūdolfs Kalvāns, kurš norādīja, ka skolām nav jābrauc pakaļ testēšanās stobriņiem. Vienlaikus Dundure pauda sašutumu, arī par "BIOR" nesaskaņotu video izplatīšanu, kas saistīts ar testēšanos pret Covid-19.

Arī izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) atzina, ka Izglītības un zinātnes ministrija ir saņēmusi "šīs satraucošās ziņas".

"MFD veselības grupas" izpilddirektors Einārs Giels skaidroja, ka laboratorijas turpina komunicēt ar skolām, kuras tiek informētas, ka sistēmas problēmas ir saistītas ar informācijas tehnoloģijas resursu. Problēma saistīta tieši ar identifikācijas etiķešu drukāšanu. Viņš atklāja, ka ir aicinājušas skolas iesaistīties un uzrakstīt personas kodus uz stobriņiem, lai identificētu testus. Pret šo priekšlikumu LPS stingri iebilda.

Giels apstiprināja, ka šīs dienas laikā visām skolām, kurām piegādes kavējas, ir pieteikti laiki, kad stobriņi tiks piegādāti. Vienlaikus viņš piebilda, ka skolas iesniegtā informācija nav pietiekami kvalitatīva, līdz ar to informācijas precizēšana notiek arī šīs problēmas sakarā.

"MFD veselības grupas" izpilddirektors apliecināja, ka visi pieteiktie bērni tiks notestēti līdz noteiktajam termiņam un uz nākamo testēšanas reizi sistēmas problēmas tiks novērstas.

"BIOR" direktora vietniece laboratoriju jautājumos Olga Valciņa arī norādīja uz informācijas nepietiekamību no skolu puses, tāpēc arī "BIOR" cenšas pilnveidot skolēnu un darbinieku sarakstu. Valciņa norādīja, ka savas loģistikas kļūdas arī novērsīs līdz nākamajai testēšanās reizei, nodrošinot stobriņus ar identifikācijas etiķetēm.

Savukārt par nesaskaņoto video materiālu Valciņa norādīja, ka tas tika radīts ar mērķi, lai skaidrotu siekalu savākšanas un testa nodošanas praksi. LPS pārstāve iebilda pret "BIOR" skaidrojumu, norādot, ka video neatbilst Saeimas komisijā sacītajam.

Pirmdien bija pirmā diena, kad pirms jaunā mācību gada sākuma notika masveida skolēnu testēšana. Vecumā līdz deviņiem gadiem atklāti deviņi, bet vecumā no desmit līdz 19 gadiem - 26 jauni inficētie, kas īpaši neatšķiras no augusta otrajai pusei raksturīgajiem testēšanas rezultātiem šajās vecuma grupās, liecina Slimību profilakses un kontroles centra  apkopotie dati.

Bērnu testēšana speciālajās izglītības iestādēs tiks sākta 1.septembrī. Organizējot testēšanu, tiks ņemtas vērā katra bērna individuālās vajadzības. Nepieciešamības gadījumā testēšanu veiks laboratorijas personāls vai skolas ārstniecības persona. Ja skolēns nevarēs veikt nevienu no testa veidiem, tiks meklēti individuāli risinājumi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.