Menu
 

Operatīvākai skolēnu testēšanai laboratorijām informāciju par skolām nodos no Valsts izglītības informācijas sistēmas

  • Autors:  LETA
Foto - Izglītības un zinātnes ministrija Foto - Izglītības un zinātnes ministrija

Lai nodrošinātu operatīvāku testēšanās procesu izglītības iestādēm, turpmāk informācija par skolām un tās izglītojamiem un nodarbinātajiem laboratorijām tiks nodota no Valsts izglītības informācijas sistēmas (VIIS), otrdien lēma Ministru kabinets.

Turpmāk VIIS nodos visu nepieciešamo informāciju Nacionālajam veselības dienestam (NVD), kurš tālāk šos datus salīdzinās ar tā rīcībā esošo informāciju par personām, kurām ir sadarbspējīgs vakcinācijas un pārslimošanas sertifikāts. Precizētos datus NVD nodos laboratorijai, kura sadarbojas ar attiecīgo izglītības iestādi Covid-19 testa veikšanai.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) skaidroja, ka iepriekš katra izglītības iestāde nodeva savu izglītojamo un nodarbināto datus laboratorijai, kura veic attiecīgās izglītības iestādes testēšanu. Iepriekš regulējumā tiem pakalpojuma sniedzējiem, kuri nodrošina, piemēram, ēdināšanas, uzkopšanas pakalpojumus izglītības iestādē, nebija ietvertas tiesības nodot savu darbinieku datus laboratorijām, lai attiecīgajiem darbiniekiem veiktu rutīnas testēšanu. 

Tāpat līdz šim laboratorijām bija pienākums informēt izglītības iestādi par Covid-19 pozitīva testa gadījumu, bet nebija pienākums informēt par negatīva testa gadījumu. Kā norādīja IZM, šobrīd tiesību normā ir noteiktas konkrētas izglītības programmas, atsevišķas izglītības iestādes, konkrētas individuālas nodarbības un citas jomas, kad izglītības procesu drīkst īstenot klātienē un nav atļauts īstenot attālināti.

IZM jaunizstrādātais regulējums paredz, ka turpmāk Covid-19 testēšanas rezultātu nosūta pilngadīgam izglītojamam vai nepilngadīga izglītojamā likumiskajam pārstāvim uz viņa norādīto elektroniskā pasta adresi. Par testēšanās rezultātiem informē arī attiecīgo izglītības iestādi gan par izglītojamiem, gan par nodarbinātajiem pozitīva Covid-19 testa gadījumā. Izglītības iestādi par testēšanas rezultātiem informē arī tad, ja nav pozitīvu Covid-19 gadījumu. 

Ja nodarbinātie un izglītojamie pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē, tai skaitā profesionālās ievirzes izglītības programmās, atgriežas izglītības iestādē pēc prombūtnes vai neiekļaujas izglītības iestādes testēšanas grafikā, viņi 48 stundu laikā pirms ierašanās izglītības iestādē Covid-19 testu veic patstāvīgi laboratorijā, kura sadarbojas ar attiecīgo izglītības iestādi un kurai ir nodoti izglītojamā un nodarbinātā dati. Izņēmums attiecas uz izglītojamiem, kuri apgūst speciālo pamatizglītības programmu un ir ar garīgās vai kustības traucējumiem.

Līdz šim izglītības iestādes katru pirmdienu nosūtīja Izglītības kvalitātes valsts dienestam (IKVD) apkopoto informāciju par iepriekšējā nedēļā pieņemtajiem lēmumiem par attālinātā izglītības procesa īstenošanu. Turpmāk šī informācija būs jāapkopo un jānosūta līdz piektdienai.

Tāpat izglītojamie un nodarbinātie, kuri strādā ciešā saskarē ar izglītojamiem, tiek testēti atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē publicētajam algoritmam. Covid-19 testu neveic pirmsskolas izglītības pakāpes izglītojamiem, ja tie sporta treniņa norises laikā nenonāk saskarē ar pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpes izglītojamiem, kā arī personas ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Kā skaidroja IZM, turpmāk nav pieļaujamas attālinātas mācības noteiktās izglītības programmās, ja nav noteikta karantīna. Tāpat pēc IZM rosinājuma klātienē tiek īstenota profesionālās kvalifikācijas eksāmenu norise, ievērojot to, ka, pirmkārt, daļā kvalifikāciju eksāmena norisē tiek pārbaudītas izglītojamā praktiskās iemaņas darbā ar dažādām ierīcēm, otrkārt, lai nodrošinātu pilnvērtīgu un objektīvu izglītojamā zināšanu, spēju un prasmju pārbaudi. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.