Menu
 

LLU aicina politikas veidotājus atļaut klātienes studijas pret Covid-19 vakcinētiem trešās valsts studentiem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) aicinājusi politikas veidotājus pārskatīt regulējumu par klātienes mācību atļaušanu Latvijas augstskolās trešo valstu studentiem, kuri ir vakcinējušies pret Covid-19, bet kuriem nav Eiropas Savienības (ES) atzīta vakcinācijas sertifikāta, pastāstīja LLU komunikācijas vadītāja Lana Janmere.

Janmere stāstīja, ka studējošie, kuri nav vakcinējušies un nevar uzrādīt Covid-19 testēšanās rezultātus, studē pēc individuāla plāna. Taču izaicinājums ir darbs ar ārvalstu studentiem no trešajām valstīm, kuri ir vakcinējušies pret Covid-19, taču viņiem nav ES sadarbspējīga sertifikāta.

"Šo jautājumu esam lūguši risināt atbildīgajiem valsts pārvaldes pārstāvjiem, jo neuzskatām, ka mums būtu tiesības pieprasīt šiem jauniešiem vakcinēties vēlreiz," uzsvēra augstskolas pārstāve.

Viņa atklāja, ka studijas LLU kopš pirmās dienas organizētas klātienē, ko uzskata par savu lielāko panākumu, radot drošu vidi gan mācībspēkiem, gan studentiem. Janmere atzīmēja, ka vairākums mācībspēku un studentu ir vakcinējušies pret Covid-19, līdz ar to klātienes mācību nodrošināšana nesagādā problēmas.

Atsevišķos individuālos gadījumos dažas nodarbības organizē attālināti, līdz ar to kombinējot klātienes un attālināto studiju formas, bet pamatā visas studiju aktivitātes notiek klātienē. Kā skaidroja Janmere, tas tiek darīts ar mērķi saglabāt studiju kvalitāti un nodrošināt studentiem pilnvērtīgu ne tikai zināšanu ieguvi, bet arī prasmju un kompetenču attīstīšanu.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti nav sazinājušies ar universitāti un snieguši informāciju par saslimšanas gadījumiem. "Neviena studentu grupa šobrīd neatrodas karantīnā," viņa atklāja.

LETA jau ziņoja, ka ne vēlāk kā līdz 10.oktobrim apguvē klātienē var piedalīties personas arī ar testēšanas sertifikātu par negatīvu Covid-19 testu, kurš veikts pēdējo 48 stundu laikā, rezultātu, atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra testēšanas algoritmam. Šādā gadījumā studējošie testēšanas izmaksas sedz par saviem līdzekļiem.

Augstskolas vai koledžas, izvērtējot studiju programmas specifiku, ir tiesīgas organizēt klātienes studiju darbu tikai ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Šādas programmas varētu būt tās, kas ir saistītas ar prakšu norisi publisko pakalpojumu sniegšanas vietās, piemēram, veselības un sociālās aprūpes iestādēs.

Augstskolas un koledžas, izvērtējot epidemioloģisko situāciju un ņemot vērā studiju programmas specifiku, ir tiesīgas pieņemt pamatotu lēmumu par studiju programmas kursa vai moduļa daļu pilnīgu vai daļēju norisi attālināti, nodrošinot studiju kvalitātes līmeņa nesamazināšanos. Pieņemot šādu lēmumu, studiju programmu direktori kopā ar studiju virzienu vadītājiem vienojas par studiju programmas kursa vai moduļa daļu pilnīgu vai daļēju norisi attālināti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.