Menu
 

Kas notiek Baldones bērnudārzā? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Ja notikumi Baldones pašvaldības izglītības iestādē "Vāverīte" izrādīsies ar kriminālu pieskaņu, novadā var sagaidīt arī lielākas pārmaiņas. Ja notikumi Baldones pašvaldības izglītības iestādē "Vāverīte" izrādīsies ar kriminālu pieskaņu, novadā var sagaidīt arī lielākas pārmaiņas. Foto: www.baldone.lv

Asas vārdu pārmaiņas publiskajā telpā izskanējušas starp Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) un Baldones pašvaldību saistībā ar iespējamu fiktīvu nodarbinātību Baldones pašvaldības izglītības iestādē "Vāverīte".

VARAM, pamatojoties uz tās rīcībā esošo informāciju, vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūrā ar aicinājumu izvērtēt, vai konkrētajā gadījumā pastāv korupciju sekmējošas pazīmes vai noziedzīga vienošanās, kuras rezultātā var tikt radīts kaitējums vai apdraudējums. Savukārt Baldones novada dome noliedz VARAM pārmetumus par fiktīvu sētnieka nodarbināšanu pašvaldības izglītības iestādē "Vāverīte", solot prasīt kompensāciju par nomelnošanu. "Rīgas Apriņķa Avīze" mēģināja detalizētāk izpētīt notikušo.

Stāsts par, iespējams, nelegāli nodarbināto sētnieku Baldones pašvaldības izglītības iestādē "Vāverīte" risinājies vairāku gadu garumā – sākot no 2016. gada –, taču atklātībā šī lieta nākusi šā gada pavasarī. Nejauši. Invalīdam, kurš ticis nodarbināts sētnieka darbos, pavasarī neesot kontā ieskaitīta ierastā naudas summa, un cilvēks sācis skaidrot iemeslus. Tad arī deputātu rīcībā nonākušas viņa konta izdrukas, kurās esot redzams, ka daļa no viņam pienākošās naudas pārskaitīta no bērnudārza konta, bet daļa – no cita konta. Atklājies, ka otrs konts, no kura ienākuši regulāri maksājumi, pieder citam "Vāverītes" darbiniekam, proti, Artūram Klūgam, kurš esot bērnudārza direktores vietnieka saimnieciskajā darbā Dzintara Klūgas dēls. Deputātiem tas šķitis aizdomīgi, tāpēc tapis iesniegums tiesībsargājošajām institūcijām.

Sazināties ar pašu sētnieku vietējie iedzīvotāji mediju pārstāvjiem neieteica – cilvēks, ņemot vērā viņa veselības stāvokli, šobrīd esot ļoti satraukts. Daži pat izteica minējumu, ka viņš varētu būt iebaidīts. Respektējot iedzīvotāju lūgumu, to nedarījām.  Savukārt Baldones pašvaldības izglītības iestādes "Vāverīte" vadītāja Valda Kaufmane par darbinieku savstarpējiem norēķiniem neko neesot zinājusi: "Es šeit strādāju jau četrus gadus, un, kad atnācu uz šo darbavietu, minētais darbinieks šeit jau strādāja. Viņam ir arodārstu saņemts apliecinājums, ka viņš ir spējīgs pildīt darba pienākumums, taču par pārskaitījumiem no otra darbinieka konta man nekas nebija zināms. Bet par saimnieciskā darba veicējiem atbildīgs ir mans vietnieks saimnieciskajā darbā Dzintars Klūga. No manas puses tiek kontrolēts, vai darba attiecības ir noformētas korekti, un arī šajā gadījumā ir saņemts darbinieka iesniegums, ir sastādīts un parakstīts līgums, kam pievienots amata apraksts."

Vairākas dienas "Rīgas Apriņķa Avīzei" tā arī neizdevās sazināties ar Baldones pašvaldības izglītības iestādes "Vāverīte" direktores vietnieku saimnieciskajā darbā Dzintara Klūgu, lai uzzinātu, kā viņš izskaidro dēla regulāros maksājumus citam bērnudārza darbiniekam.

Baldones novada pašvaldības deputāts Guntis Tamanis (Nacionālā apvienība) uzskata, ka šis nav vienīgais iespējamais fiktīvās nodarbinātības gadījums Baldones pašvaldības izglītības iestādē "Vāverīte", jo viņa rīcībā esot neapstiprināta informācija, ka kopumā tādu ir trīs: "Baldones iedzīvotāji, redzot it kā darbinieku vārdus un uzvārdus, kas saņem atalgojumu kā bērnudārza darbinieki, man snieguši informāciju, ka šie cilvēki nekad nav redzēti bērnudārzā un nav veikuši nekādus darbus. Turklāt šiem cilvēkiem esot darba attiecības citās pašvaldībās citos Latvijas novados, kas nozīmē, ka nemaz fiziski nebūtu iespējams veikt darba pienākumus Baldonē," "Rīgas Apriņķa Avīzei" pavēstīja deputāts.

Izvairīgs attiecībā uz notikušo bija Baldones novada pašvaldības vadītājs – domes priekšsēdētājs Raimonds Audzers ("Vienotība"), kurš domi vada kopš 2017. gada decembra. Lai gan "Rīgas Apriņķa Avīze" viņam uzdeva virkni jautājumu, kurus nevar klasificēt kā ierobežotas pieejamības informāciju, savā atbildē R. Audzers citēja tikai likuma pantus un aizbildinājās ar konfidencialitāti: "Vēlējos Jums norādīt, ka saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 375. panta pirmo daļu, 396. panta pirmo daļu un Informācijas atklātības likuma 5. panta pirmo daļu un 5. panta otrās daļas 1. punktu Jūsu pieprasītā informācija ir ierobežotas pieejamības informācija, kura bez attiecīgo amatpersonu atļaujas nav izpaužama. Tiklīdz būs zināmi izmeklēšanas rezultāti, tiks lemts par tālāko rīcību."

Kā jau ziņots, VARAM rīcībā esot informācija, ka 2018. gada 7. maijā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldē pieņemts lēmums par kriminālprocesa uzsākšanu saskaņā ar Krimināllikuma 318. panta pirmo daļu – par iespējamām pretlikumīgām darbībām, kas saistītas ar fiktīvu darbinieku nodarbināšanu.

Vairākkārt šīs lietas sakarā tajā iesaistītie ir apgalvojuši, ka notiek politiska izrēķināšanās un iesnieguma īstais iemesls esot vēlme pacelt partiju reitingus. VARAM parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts, vaicāts, vai notikušajam varētu būt arī politiskas sekas, atbildēja: "Tas ir jāvērtē pašiem baldoniešiem, vai viņiem šāds priekšsēdētājs ir pieņemams. Esam vērsušies tiesībsargājošajās iestādēs un pēc pārbaudes saņemšanas vērtēsim iegūtās pārbaudes rezultātus. Tomēr šobrīd mūsu rīcībā esošā informācija varētu neliecināt par demokrātisko principu un likumu ievērošanu Baldones novada domes vadības rīcībā."

Tiek lēsts, ka summa, par kādu varētu būt notikuši fiktīvie pārskaitījumi, esot kopumā 4119,09 eiro. VARAM parlamentārais sekretārs pauda, ka neizpratni radot Baldones novada pašvaldības atbilde ministrijai, kurā tā informē, ka neuzskata 4119,09 eiro par būtisku nodarījumu pašvaldībai.

"Šis stāsts man kā deputātam ir nepieņemams, jo pēc būtības tas varētu nozīmēt finanšu dokumentu viltošanu vairāku gadu garumā. Darba tabelēs, kuras Baldones pašvaldības izglītības iestādes "Vāverīte" vadītāja paraksta, tiek uzrādīts nostrādātais laiks konkrētiem darbiniekiem, taču realitātē tajās, iespējams, tiek uzrādīti cilvēki, kas tur reāli nemaz nestrādā. Esmu pieprasījis visus dokumentus, kas ir domes rīcībā, arī policijas pieprasījumu, un cerams, ka tuvākajā laikā šajā lietā tiks viesta pilnīga skaidrība un atklātība," "Rīgas Apriņķa Avīzei" atzina deputāts Guntis Tamanis.  

Šobrīd visi lietā iesaistītie ieņem nogaidošu pozīciju, jo viss būs atkarīgs no policijas slēdzieniem un atzinumiem. Ja policija konstatēs, ka ir saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes, pieļaujams, ka tas varētu nozīmēt arī varas maiņu Baldones novada pašvaldībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.