Menu
 

Pagājušajā mācību gadā skolēni bez maksas saņēmuši 1023 tonnas augļu un dārzeņu un 2484 tonnas piena

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pagājušajā mācību gadā programmā "Piens un augļi skolai" skolēni bez maksas saņēmuši vairāk 1023 tonnas augļu un dārzeņu un 2484 tonnas piena, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Pavisam Eiropas Savienības (ES) finansētajās produktu izdales atbalsta programmās skolām Latvijā no 2004.gada līdz 2021.gadam izlietots vairāk nekā 40 500 tonnu piena un tā produktu un vairāk nekā 8800 tonnu augļu un dārzeņu, kas tiek izdalīti kopš 2010.gada. Izdalīto produktu kopējā vērtība sasniedz 40,3 miljonus eiro, ko veido valsts un ES finansējums.

Programmas nosacījumi paredz, ka svaigus augļus, dārzeņus vai šo produktu asorti, kā arī pasterizētu pienu bez piedevām mācību gada izdales periodā trīs reizes nedēļā bez maksas var saņemt bērni pirmsskolas izglītības iestādēs un 1.-9. klasē. Izdales periods sākas 1.oktobrī un ilgst līdz 31.maijam 1.-9. klasēs un līdz 31.jūlijam - pirmsskolās.

Tomēr jāatzīmē, ka produktu pieejamību visa izdales perioda laikā ietekmē to sezonālā pieejamība, kā arī finansējuma ierobežojums, proti, katrai izglītības iestādei tiek aprēķināta individuāla apgādes tiesību aploksne, kas ir atkarīga no skolā reģistrēto bērnu skaita.

ZM piebilda, ka 2020./2021. mācību gadā programmas "Piens un augļi skolai" īstenošanu Latvijā turpināja ietekmēt Covid-19 pandēmijas negatīvā ietekme, mācībām lielākoties norisinoties attālinātā režīmā, kā dēļ tika sasniegti zemāki izdalīto produktu apjomi, kā arī ļoti ierobežoti bija iespējams īstenot dažādus papildu izglītojošus un informējošos pasākumus. Vienlaikus, līdzīgi kā mācību gadā pirms pagājušā, izmantojot ES atļautās atkāpes no programmas vispārējiem nosacījumiem, atbalsta pretendentiem bija iespēja arī šajā septembrī piegādāt pagājušā mācību gadā neizmantotos produktu apjomus.

Atbalsta programma skolu apgādei ar augļiem, dārzeņiem un pienu vienotā ietvarā darbojas no 2017./2018.mācību gada, apvienojot pirms tam īstenotās atsevišķās atbalsta programmas "Skolas piens" un "Augļi skolai".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.