Menu
 

IZM izstrādāto pedagogu finansēšanas modeli LIZDA uzskata par netaisnīgu pret Pierīgu

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) nepiekrīt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātajam jaunajam pedagogu finansēšanas modelim, informēja LIZDA Sabiedrisko attiecību departamentā.

Saskaņā ar LIZDA pausto, jaunais modelis paredz, ka 2024. un 2025.gadā tiktu samazināts finansējums Pierīgas novadu pašvaldību pedagogu atalgojumam, lai varētu palielināt atalgojumu Rīgas pašvaldības pedagogiem.

Par jauno finansēšanas modeli vakar diskutēja LIZDA iniciētā sanāksmē ar IZM, Latvijas Pašvaldību savienību, Rīgas un Pierīgas pārstāvjiem.

Kā skaidroja LIZDA vadītāja Inga Vanaga, "jaunais pedagogu darba samaksas finansēšanas modelis ir nepieņemams, jo paredz vieniem atņemt, lai otriem iedotu".

Pierīgas novadiem kā Ādaži, Ķekava, Mārupe, Olaine un Salaspils tiks piemērots unificēts mērķdotāciju koeficients, kas nozīmē to, ka tuvākajā laikā Rīgas pedagogiem piemērojamais koeficients kāps, bet Pierīgas pedagogiem piemērojamais koeficients kļūs mazāks, norāda LIZDA.

Gan Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta vadītājs Ivars Balanovskis, gan Pierīgas pedagogu pārstāvis, Ādažu vidusskolas direktors Česlavs Batņa, kā arī Vanaga vienbalsīgi oponēja - nedrīkst pieļaut, ka kādam alga tiek celta uz citu kolēģu rēķina.

Lai gan kopumā pedagogu algām nākamajam mācību gadam tiek paredzēts kompensēšanas mehānisms 11 miljonu eiro apmērā, Balanovskis atzina, ka jau tagad ir jāpanāk no politiķiem redzējums, kas notiks pēc šī perioda beigām, lai nepasliktinātu pedagogu situāciju Pierīgā.

Savukārt Batņa pauda, ka, vairākkārt konsultējoties ar Rīgas kolēģiem, ir panākta visu pušu vienota izpratne par to, ka Rīga ir vienlīdzības zīme ar Pierīgu. Un atšķirīgas pieejams te nevar būt.

Savukārt Batņa pauda, ka, vairākkārt konsultējoties ar Rīgas kolēģiem, ir panākta visu pušu vienota izpratne par to, ka starp Rīgu un Pierīgu ir liekama vienādības zīme, un atšķirīgas pieejas te nevar būt.

Lai turpinātu uzklausīt visas iesaistītās puses un lai visu sadarbības partneru viedokļus iestrādātu Ministru kabineta noteikumos, 20.aprīlī plānota kārtējā tikšanās, par kuras norisi klātienē vienojās visi vakar sanākušie dalībnieki.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.