Menu
 

Piedāvā noteikt individualizētu atbalstu izglītojamajiem, kuriem latviešu valoda nav dzimtā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vispārējās izglītības likumā plānots veikt precizējumus, lai izglītojamajiem, kuriem latviešu valoda nav dzimtā valoda, nodrošinātu individualizēta atbalsta pasākumu pieejamību. Šo regulējumu plānots precizēt attiecībā gan uz izglītības iestādēm, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas, gan uz izglītības iestādēm, kuras īsteno pamatizglītības programmas.

Attiecīgo priekšlikumu virzījusi Izglītības un zinātnes ministrija kā nosacītu kompromisa variantu, reaģējot uz "Attīstībai/Par!" deputātu Evijas Papules, Marijas Golubevas, Vjačeslava Dombrovska, Ilmāra Dūrīša, Andra Skrides, Daces Rukšānes-Ščipčinskas un Aigara Bikšes rosinājumu saistītajā Izglītības likumā ierakstīt - lai novērstu tiešu vai netiešu diskrimināciju vai segregāciju, izglītības programmas īstenotāja pienākums būtu nodrošināt pedagoģiski adaptīvu atbalstu komunikatīvās kompetences veidošanu.

Šo deputātu priekšlikumu komisijas vairākums 15.augustā neatbalstīja, reizē nolemts, ka uz likumprojekta galīgo jautājumu tiks veidota darba grupa ar šo lietu saistīto, neatrisināto jautājumu izvērtēšanai. Tāpat nākotnē paredzēts skatīt IZM kompromisa priekšlikumu Vispārējās izglītības likumā.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) vēstulē Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai skaidro, ka nav atbalstāma termina "pedagoģiski adaptīvs atbalsts" lietojums, jo Latvijā šāds termins pedagoģijas zinātnē netiek lietots. Tāpēc IZM vietā piedāvājusi iepriekšminēto priekšlikumu par individualizētu atbalstu. Grozījumus paredzēts veikt vienā no likumprojektiem, kas paredz pāreja uz izglītību latviešu valodā.

Izglītības komisija 15.augustā noraidīja arī deputāta Borisa Cileviča (S) priekšlikumu likumā tieši ierakstīt aizliegumu īstenot izglītības iestāžu segregāciju. Kā pretarguments šim priekšlikumam komisijas sēdē izskanēja tas, ka šāda norma pieļautu atšķirīgu attieksmi pret skolēniem, kas ir nepieņemami un arī aizliegts likumā.

Tāpat tika noraidīts cita "Saskaņas" parlamentārieša Igora Pimenova priekšlikums likumā noteikts, ka privātajās izglītības iestādēs vispārējo izglītību un profesionālo izglītību pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē varētu iegūt ne tikai valsts valodā, bet arī citā valodā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.