Menu
 

Aptauja: 39% sabiedrības uzskata, ka bērnudārzos trūkst pirmsskolas izglītības pedagogu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Lai sabiedrībā un politiķu dienaskārtībā iekļautu jautājumu par pedagogu trūkumu pirmsskolas izglītības iestādēs, privātā pirmsskolas izglītības iestāde "Ketes māja" veikusi aptauju un secinājusi: ka vienlaikus ar nozares pārstāvjiem un pedagogiem arī 39% sabiedrības pārstāvju uzskata, ka pirmsskolas iestādēs ir ļoti liels pedagogu trūkums, un visvairāk to izjūt (45%) iedzīvotāji tieši Zemgalē.

"Protams, par šo problēmu ir runāts jau sen, tomēr, neko nedarot un šo jautājumu atkal noliekot malā, situācija neuzlabosies. Pirmsvēlēšanu laiks ir brīdis, kad aicināt politiķus rīkoties un pieņemt atbildīgus lēmumus, lai risinātu izglītības nozarē gadiem ieilgušas problēmas, kas šobrīd draud ar to, ka var vispār nebūt speciālistu, kas māca mūsu bērnus," norāda "Ketes mājas" pārstāvji.

"Nozarē šobrīd situācija patiešām ir kritiska - esošie pedagogi strādā lielu slodzi (pat vairākās iestādēs), darbu nozarē pamet gados vecākie pedagogi, ir daudz speciālistu pensijas vai pirmspensijas vecumā, bet jaunus darbiniekus vietā nav iespējams atrast, jo viņu vienkārši nav. Izglītības iestādes savā starpā tagad cīnās par ikviena pedagoga piesaisti," norāda privātās pirmsskolas izglītības iestādes "Ketes māja" vadītāja un īpašniece Evija Mirķe.

Par pedagogu trūkumu nozarē vairs jau nerunā tikai nozares pārstāvji vien, to izjūt arī sabiedrība kopumā. Veiktās aptaujas dati liecina, ka 38% sabiedrības piekrīt, ka esošais atalgojums pedagogiem gan valsts, gan privātajos bērnudārzos ir par mazu, tas arī norāda uz to, kāpēc jaunieši neizvēlas studēt šajā nozarē, jo nesaskata iespēju veidot pilnvērtīgu dzīvi ar piedāvāto atalgojumu. Līdz ar to profesiju apgūst tikai tie cilvēki, kuriem tas ir aicinājums, vai arī tie, kuri saskata iespēju iegūto izglītību realizēt ārvalstīs. 33% aptaujas respondentu arī norāda, ka viens no iemesliem, kāpēc tik maz jauniešu izvēlas studēt šajā specialitātē, ir tas, ka valsts nevar nodrošināt pietiekamu skaitu budžeta vietu. Studētgribētājam jārēķinās ar mācību maksu, kas ir aptuveni 2000 eiro gadā. Ar pedagoga algu šīs izmaksas atpelnīt ir grūti vai pat neiespējami, skaidro "Ketes mājas" pārstāvji.

"Neraugoties uz zemo atalgojumu un pārslodzi, mūsu pedagogi spēj piedāvāt kvalitatīvu izglītību un zināšanas. To apliecina arī aptaujā iegūtie dati - 36% respondentu norāda, ka gan privātie, gan valsts bērnudārzi nodrošina kvalitatīvu izglītību bērniem. Gribētu teikt, ka tas pats attiecas arī uz pamatskolām, vidusskolām un augstskolām. Mūsu pedagogi ir profesionāli, zināšanas ir ļoti labas, un to mēs bieži arī prasām no ikviena, kas strādā šajā nozarē, bet aizmirstam, ka mājasdarbs jāizpilda arī politikas veidotājiem, lai celtu šīs profesijas prestižu un radītu lielāku vēlmi studēt šajā jomā," aicina E.Mirķe.

Privātā pirmsskolas izglītības iestāde "Ketes Māja" veica aptauju interneta vidē, kas notika no 2022.gada 4.augusta līdz 10.augustam. Aptaujā piedalījās 1010 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem, vēsta iestādē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.