Menu
 

Ādažos atklāts murālis, kas veltīts ģimenēm

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Uz Ādažu vidusskolas sienas, Gaujas ielā 30, atklāts mākslinieces Ances Eikenas sienas gleznojums “Tādi kā radi”. Murālis Ādažos ir viens no pieciem lielformāta mākslas darbiem, kurus veido Imanta Ziedoņa fonda “Viegli” izglītības iniciatīva “Ziedoņa klase” sadarbībā ar fondu “Mākslai vajag telpu”.

Sienas gleznojums “Tādi kā radi” ir veltījums ģimenēm, kas vēsta par to, ka, gluži kā augi dabā, ģimenes var būt ļoti dažādas, skaidro fondā “Viegli”. Māksliniece Ance Eikena iedvesmojusies no Ādažu novada ģerboņa, kurā attēlots aizsargājamais augs – Dortmaņa lobēlija (Lobelia dortmanna).

“Ģērbonī attēloti Lobēlijas ziedi, mamma un tētis, kuri sargā trešo – mazo, trauslo, vēl neizplaukušo pumpuru, bērnu. Mani ļoti aizkustināja ideja par šādu ģimenes simbolu, taču domāju, ka mums katram ir zināms, ka dzīve ne vienmēr ir tik vienkārša. Ģimene var būt visdažādākajās formās un veidolos, visas ģimenes ir pilnīgas un svarīgas. Dažkārt mazajam pumpuram ir jāizaug daudz agrāk un jāmācās parūpēties par sevi pašam, bez vecāku siltuma un rūpēm. Dažkārt vecāku vietā ir vecvecāki, krustvecāki, draugi. Bērni var būt adoptēti, un vecāki var būt šķīrušies. Dažādie un varbūt brīžiem nepareizie Lobēlijas ziedu attēlojumi murālī simbolizē dažādos ģimenes modeļus. Tie aug blakus pavisam dažādi, bet katrs ir pieņemams, pietiekams un vērtīgs,” stāsta Ance Eikena.

Pēc sienas gleznojuma atklāšanas, sanākušie piedalījās kolāžu darbnīcā kopā ar mākslinieci, lai radīt savu kolāžu par tēmu “Kāds zieds esi Tu?”.

“Mākslinieces Ances Eikenas darbs ir ļoti aizkustinošs un dziļš. Tādā ģimeniskā pašvaldībā kā Ādaži ir jārunā par iekļaujošu vidi un dažādām ģimenēm atvērtu sabiedrību. Esmu gandarīta, ka caur mākslu varam par šīm tēmām runāt. Šis laikmetīgās mākslas projekts ir notikumu cikls, kurā vēl varam sagaidīt ne mazums pārsteigumu,” stāsta “Ziedoņa klases” vadītāja Elizabete Pavlovska.

“Ziedoņa klase” realizē starptautisku Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas projektu, kurā izglīto bērnu un jauniešu auditoriju par laikmetīgo mākslu. Līdz šim atklāti sienas gleznojumi divās citās Latvijas pašvaldībās – mākslinieces Luīzes Rukšānes darbs “Par atcerēšanos” uz Smiltenes kultūras nama sienas un mākslinieces Zīles Ziemeles sienas gleznojums “Kopā”, kas rotā Talsu mākslas skolas fasādi. Plānots, ka 2023. gada pavasarī “Ziedoņa klase” atklās vēl divus murāļus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.