Menu
 

Līdz gada beigām Latvijas skolēnu vajadzībām tiks piegādāti 25 080 datori

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Jau novembra beigās Latvijas pašvaldības sāks saņemt pirmos datorus, lai varētu tos sadalīt savām izglītības iestādēm, nodrošinot skolēnus ar mācību procesam nepieciešamajām ierīcēm.

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) informēja, ka kopumā datorus saņems visas 43 pašvaldības, kuras kā projekta partneri apņēmušās rūpēties par piegādātās tehnikas sadali izglītības iestādēm un turpmāku izmantošanu mācību procesā. Kopā ar datoriem pašvaldībām un izglītības iestādēm tiks nodrošināta programmatūra centralizētai un efektīvai datortehnikas administrēšanai.

Būs pieejamas arī ”Google Workspace for Education  Standart” licences, kas sniedz iespēju izglītības iestādēm organizēt klases pārvaldību un datu apstrādi atbilstoši ES noteiktajām datu glabāšanas prasībām. Projekta ietvaros Valsts izglītības satura centrs kā sadarbības partneris nodrošinās metodisko atbalstu pašvaldību digitālajām komandām. Līdz 2025. gada beigām skolu datoru iegādei plānots vēl papildus investēt vairāk nekā 50 miljonus eiro.

Datoru skaits, ko saņems katra pašvaldība, ir aprēķināts proporcionāli skolēnu skaitam izglītības iestādēs 7.-9.klašu grupā. Tādējādi visā Latvijā kopumā ar datoriem tiks nodrošināti vairāk nekā 40% šīs vecuma grupas skolēnu. 

Līdz ar 25 080 ”Acer Chromebook 314” modeļa datoru iegādi Latvijas izglītības ekosistēmā ienāk ”ChromeOS” operētājsistēma, dažādojot pieejamās tehnoloģijas, ko apgūst skolēni un paaugstinot konkurenci starp dažādiem programmatūras ražotājiem. Ar šo iepirkumu Latvija seko pasaules tendencēm izglītības digitālās transformācijas jomā, kur izglītības iestādēs ”Chromebook” datori visā pasaulē kļūst aizvien populārāki to salīdzinošās vienkāršības un zemāko izmaksu dēļ.

IZM īstenotais projekts “Izglītības iestāžu digitalizācija 7.-9.klasēm” ir cieši saistīts ar memorandu “Dators ikvienam bērnam”, kura mērķis ir veicināt izglītības iestāžu digitalizāciju, padarot datorus pieejamus ikvienam Latvijas skolēnam. Parakstot memorandu 2021. gada 17.maijā, šo mērķi apņēmās sekmēt IZM, Valsts prezidenta kanceleja, Latvijas Pašvaldību savienība, Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un Finanšu ministrija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.