Menu
 

Arī mediķi pievienosies pedagogu protesta gājienam aprīlī

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Arī veselības nozares darbinieku profesionālās organizācijas un to biedri ir apņēmības pilni protestēt un pievienoties skolotāju protesta gājienam aprīlī, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece.

Viņa norādīja, ka trūcīgais finansējums pacientu aprūpei un zālēm, kā arī paredzētais niecīgais darba samaksas palielinājums no 1.aprīļa neko nemainīs veselības aprūpes nozarē, kas jau 30 gadus nesaņem pienācīgu finansējumu.

"Tas pat nesedz inflāciju un nekādi mūs netuvina kaimiņvalstu - Lietuvas un Igaunijas - un Eiropas vidējam līmenim," pauda Aizsilniece.

Līdz ar to veselības nozares darbinieku profesionālās organizācijas un to biedri esot apņēmības pilni protestēt, kā arī aicināt visu sabiedrību pievienoties cīņā par mūsdienīgu un pieejamu veselības aprūpi ikvienam cilvēkam.

Kā ziņots, ārstniecības personu vidējā darba samaksa no 2023.gada 1.aprīļa tiks palielināta par 120 eiro (bruto). Līdz ar to vidējā darba samaksa ārstiem pieaugs par 6,1%, māsām, vecmātēm, ārstu palīgiem - par 10,1%, bet jaunākajam personālam - par 16,1%. Savukārt nozares darbiniekiem, kuri nav ārstniecības personas - atbalsta personālam -, vidējā darba samaksa tiks paaugstināta par 22,76 eiro.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padome nolēmusi 24.aprīlī rīkot protesta akciju, kā arī sākt trīs dienu visas Latvijas pedagogu streiku. LIZDA nav apmierināta ar to, ka valdība nav pildījusi pedagogiem dotos solījumus, kā arī spēkā esošos normatīvos aktus.

Ņemot vērā, ka iepriekš pieteiktais streiks nenotika, jo politiķi tomēr piedāvāja pedagogiem vienošanos, LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga uzsvēra, ka gājiens notiks neatkarīgi no tā, vai streika prasības tiks izpildītas, vai nē. Streiks gan varētu nenotikt, ja politiķi atkal pēdējā brīdī piedāvās kādus risinājumus, jo šādā gadījumā zūd tiesiskais pamats streika rīkošanai.

Vanaga uzsvēra, ka gaidāmā akcija notiks arī ar citu nevalstisko organizāciju atbalstu un līdzdalību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.