Menu
 

Bērnudārzu strīdi Garkalnē Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Garkalnes novada pašvaldības bērnudārzs “Skudriņas”. Visi atzīst, ka vietu skaits tajā jau ir vai tuvā¬kajā nākotnē būs problēma. Taču jauna bērnudārza celtniecība plānota vēl nezināmā nākotnē. Garkalnes novada pašvaldības bērnudārzs “Skudriņas”. Visi atzīst, ka vietu skaits tajā jau ir vai tuvā¬kajā nākotnē būs problēma. Taču jauna bērnudārza celtniecība plānota vēl nezināmā nākotnē. Foto - Mārcis Bauze-Krastiņš

Pierīgas novadi valsts mērogā var lepoties ar relatīvi labu demogrāfisko situāciju un dabiskā pieauguma rādītājiem. Citiem vārdiem sakot – dzimst bērni, un tas ir ļoti labi. Taču bērniem nepieciešama attiecīga aprūpe, pieskatīšana, audzināšana, bērnudārzi, auklītes, un ar to Pierīgā iet dažādi. Ne vienmēr pie problēmām vainojams naudas trūkums, dažkārt vecāki vienkārši nezina savas iespējas, kas rada nepatīkamus pārpratumus.

“Rīgas Apriņķa Avīzē” vērsās lasītāja no Garkalnes, lūdzot savu vārdu neminēt. Viņu uztrauc bērnudārzu kvalitāte un apjoms novadā, proti, neesot noslēgts līgums ar Rīgas privātajiem bērnudārziem par līdzfinansējumu, lai tajos varētu izvietotu arī Garkalnes novada bērnus, vietējo privāto dārziņu esot maz, un tie ir salīdzinoši dārgi, bet Garkalnes ciema pašvaldības bērnudārzs Garkalnes ciemā ir pārslogots. Par jaunu dārziņu vietvarā netiekot domāts.

Garkalnes novada domes skaidrojums

Samērā ātri “Rīgas Apriņķa Avīze” saņēma Garkalnes novada domes atbildi, kuru sagatavojis domes jurists Jānis Frišfelds.

Par līgumiem ar Rīgas bērnudārziem.

Fakts, ka Garkalnes novada pašvaldībai nav līgumu par līdzfinansēšanu ar Rīgas pilsētas privātajiem bērnudārziem, neatbilst patiesībai. Garkalnes novada pašvaldībai par līdzfinansēšanu līgumi ir noslēgti ar aptuveni 35 privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm, kuras atrodas Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā. Informāciju par privāto izglītības iestāžu līdzfinansēšanas kārtību personas var saņemt, vēršoties Garkalnes novada domē personīgi, rakstot elektronisko vēstuli uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. (tālruņa numurs 29438437).

Atbildot uz apgalvojumu, ka privātie bērnudārzi Garkalnes novadā ir maz un vietas nepietiek.

Privātās pirmsskolas izglītības iestādes dibinātājs ir komersants, kurš savu saimniecisko darbību organizē atbilstoši pastāvošajam pieprasījumam konkrētā reģionā, un, strādājot ar mūsu novada privātajiem bērnudārziem, saņemam periodiskas atziņas, ka privāto bērnudārzu piepildījums Garkalnes novada teritorijā ir nepilnīgs, kā rezultātā jauni komersanti neizvēlas uzsākt darbību šajā jomā.

Par apgalvojumu, ka Garkalnes novada pašvaldības bērnudārzs ir ievērojami pārslogots.

Garkalnes pašvaldības bērnudārzs nav pārslogots, bet gan piepildīts tā, lai maksimāli tiktu izmantoti visi pašvaldības rīcībā esošie resursi un iespējami apmierinātas iedzīvotāju vajadzības pirmsskolas izglītības jomā. Apgalvojumi par Garkalnes pašvaldības bērnudārza pārslodzi ir atsevišķu personu politiski un populistiski centieni dezinformēt sabiedrību. Šo centienu rezultātā sekoja kompetento iestāžu pārbaudes, un pārkāpumi netika konstatēti.

Par apgalvojumu, ka novads jaunu bērnudārzu celt netaisoties.

Kā iepriekš jau minēju, ir skaidrs, ka esošajā Garkalnes bērnudārzā, pieaugot iedzīvotāju skaitam, vietas būs par maz. Esam veikuši esošās bērnudārza ēkas paplašināšanu, bet vairāk iespēju šo ēku paplašināt nav. Deputāti ir vienojušies par šādu turpmāko rīcības plānu: Garkalnes novada pašvaldība ir iegādājusies zemes īpašumu, kurš atbilst jaunas pirmsskolas izglītības iestādes būvniecībai, bet esošā bērnudārza ēka tiks nodota Garkalnes skolas rīcībā, šādi arī paplašinot skolas telpas un iespējas. Par termiņiem gan vēl ir pāragri spriest.”

Opozīcijas skatījums

Atbildot uz šiem pašiem jautājumiem, Garkalnes novada pašvaldības opozīcijas deputāte Inese Andersone (Nacionālā apvienība) arī norāda, ka šobrīd garkalnieši var vest bērnus uz Rīgu un saņemt pašvaldības līdzfinansējumu. Cita lieta, ka bērnu vecāki, visticamāk, nav informēti par šo iespēju, un to vēlreiz apliecina arī Garkalnes iedzīvotājas vēstule “Rīgas Apriņķa Avīzei”.

I.Andersone, paužot savu personīgo viedokli, atzīst, ka novadā ir bērnudārzu deficīts, esošie pašvaldības dārziņi ir piepildīti. Tā kā lielākā prioritāte novadā ir skolas būvniecība, tad patiešām netiekot plānota un organizēta citu būvju celtniecība. Vienīgā izeja esot pievērst lielāku uzmanību bērnu pieskatīšanas jeb auklīšu darba organizēšanai.

Pie viņas esot vērsušās vairākas mammas, paužot interesi pieskatīt arī citus mazos bērnus. Kā zināms, viena auklīte šādi var pieskatīt līdz pieciem bērniem, iepriekš veicot attiecīgu izglītošanos. Te deputāte kritizē pašlaik novadā noteikto līdzfinansējumu auklītēm, proti, 136 eiro mēnesī, norādot, ka tas ir pārāk mazs, lai motivētu kā auklītes, tā vecākus.

Viedokļu kopsavilkums

Ir aspekti, kur pozīcijas un opozīcijas domas sakrīt vai ir tuvas. Tātad, kā noskaidroja “Rīgas Apriņķa Avīze”, līgumi ar Rīgas privātajiem bērnudārziem novadam ir, un citas versijas radušās nepietiekami labas komunikācijas dēļ. Starp citu, Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības valdes priekšsēdētāja Daina Kājiņa norāda, ka ik pa brīdim viņai nākoties secināt, ka Pierīgas novadu iedzīvotāji nemaz nezina, vai un kādi līdzfinansējuma līgumi noslēgti ar Rīgas privātajiem dārziņiem. Speciāliste atturējās nosaukt cēloņus, vien norādīja, ka šādi gadījumi ir bijuši.

Dažādos vārdos, bet tomēr – gan Garkalnes novada pozīcija, gan opozīcija atzīst, ka vietu skaits pašvaldības bērnudārzā ir vai tuvākā laikā būs problēma. Tomēr, kā vēstulē “Rīgas Apriņķa Avīzei” skaidroja domes jurists Jānis Frišfelds, nākotnē jauna bērnudārza celtniecība ir paredzēta, taču – tas ir kaut kad nākotnē. Par pašreizējām alternatīvām īstas skaidrības nav. Viena puse uzsver, ka jāmotivē auklīšu darbs, otra – ka novada privātie dārziņi nav noslogoti. Tā kā nav avīzes spēkos dot galējo atbildi, ceram, ka no šī materiāla radās priekšstats gan par iespējām, gan viedokļiem Garkalnes novadā.

Situācija Pierīgā dažāda

Kāda situācija ar finansiālu atbalstu bērnudārzu sektorā ir Pierīgas novados kopumā? Dažāda. Līdzfinansējuma apjoms svārstās no 320 eiro mēnesī Babītes novadā (no 2019. gada) līdz nullei. Patiesi – vairākos novados šāda līdzfinansējuma nav vispār, kas gan uzreiz nenozīmē traģēdiju, jo, iespējams, ka ir maz bērnu. Piemēram, no Baldones novada, kur ir tikai līdzfinansējums auklīšu darba apmaksai, esam saņēmuši atzinīgus vārdus – bērnudārzā (cik saprotams, pašvaldības) varot tikt uzreiz un bez problēmām.

Savukārt skaitļi tabulā, kur “Rīgas Apriņķa Avīze” apkopoja visu Pierīgas novadu vietvaru devumu bērnu atbalstā, var izraisīt kaislības, jo summas ir dažādas. Uzreiz gan jāpiemin, ka līdzfinansējuma aprēķiniem pamatā ir Ministru kabineta apstiprināta metodika*. Tomēr konsekvences, salīdzinājumus un vērtējumus katrs var izdarīt arī pats...

*Ministru kabineta noteikumi Nr. 709 “Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei” (2015. gada 8. decembris (prot. Nr. 66 46. §))

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.