Menu
 

VDD izmeklē divas lietas par iespējamu prettiesisku dalību konfliktā Austrumukrainā

  • Autors:  LETA
VDD izmeklē divas lietas par iespējamu prettiesisku dalību konfliktā Austrumukrainā

Valsts drošības dienests (VDD) patlaban izmeklē divus kriminālprocesus par iespējamu prettiesisku dalību bruņotajā konfliktā Austrumukrainā, pavēstīja VDD, kurā arī norādīja, ka nav vērojamas būtiskas izmaiņas iedzīvotāju interesē par iespējām piedalīties šajā konfliktā.

Minētajās lietās pagaidām nevienai personai nav piemērots procesuāls statuss. Lai netraucētu izmeklēšanai, plašākus komentārus VDD nesniedz.

Dienests arī apliecināja, ka nav konstatējis būtiskas izmaiņas iedzīvotāju interesē par iespējām piedalīties minētajā konfliktā. Dienestā gan nekomentēja vai šī interese ir augsta, vidēja vai zema.

Jau ziņots, ka VDD pēdējos gados ierosinājis un prokuratūrai nodevis vairākas krimināllietas, kurā Latvijas valstspiederīgiem inkriminē prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainas teroristu rindās. Lielākā daļa šo personu ir izsludinātas meklēšanā, topstarp, nacionālboļševiks Beness Aijo.

Līdz šim VDD izdevies aizturēt tikai bijušo motokluba prezidentu Ivaru Kelliju un daugavpilieti Artjomu Skripņiku.

Attiecībā uz Skripņiku pirmās instances tiesa viņu attaisnoja, bet apelācijas instance piesprieda piecus gadus cietumā, patlaban spriedums pārsūdzēts Augstākās tiesas Senātā.

Kamēr notika pieminētās lietas skatīšana, VDD atklāja, ka Skripņiks 2017.gada septembrī šķērsojis Latvijas un Krievijas robežu, lai tālāk dotos uz Ukrainas austrumiem. Savu noziedzīgo nodomu apsūdzētais neesot realizējis līdz galam, jo pēc robežas šķērsošanas viņu aizturēja Krievijas robežsargi.

Ņemot vērā minēto VDD ierosināja vēl vienu krimināllietu, kur Skripņiks apsūdzēts par mēģinājumu prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos un par mēģinājumu iesaistīties noziedzīgā organizācijā. Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa viņam šogad jūnijā piemēroja piecus gadus un vienu mēnesi cietumā, kā arī probācijas uzraudzību uz trīs gadiem. Tiesa gan viņu attaisnoja par mēģinājumu iesaistīties noziedzīgā organizācijā.

Spriedumu vēl iespējams pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.