Menu
 

Svētku laikā NMPD mediķiem izsaukumu skaits nav bijis lielāks nekā ikdienā

  • Autors:  LETA
Foto no arhīva Foto no arhīva

Ziemassvētku brīvdienas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi aizvadījuši salīdzinoši mierīgi un izsaukumu skaits nav bijis lielāks nekā ikdienā, turklāt nav bijis ar svētku svinēšanu tieši saistītu traumu un negadījumu, aģentūrai LETA pastāstīja NMPD pārstāve Sarmīte Skujiņa. Viņa norādīja, ka arī izsaukumu specifika šajās dienās neatšķīrās no NMPD ikdienas darba.

Atsevišķos gadījumos cilvēku veselības problēmām iemesls bijusi alkohola lietošana, piemēram, kāds jauns vīrietis bez virsdrēbēm, būdams alkohola reibumā, aizmidzis uz ielas, tādējādi nokļūstot slimnīcā ar ķermeņa atdzišanu. Kādā citā gadījumā mēģināts savienot alkohola reibumu ar koka zāģēšanu, bet, nespējot noturēt motorzāģi, vīrietis iezāģējis plaukstā.

Skujiņa informēja, ka alkohols, iespējams, veicinājis arī kāda vīrieša izkrišanu pa trešā stāva logu, kā rezultātā atlikušie svētki cietušajam būs jāpavada, dziedējot galvas un krūškurvja traumas. "Šie gadījumi runā paši par sevi un ir atgādinājums citiem cilvēkiem," uzsvēra NMPD pārstāve, norādot, ka alkohola reibums nereti iet roku rokā ar pārgalvību, dara mūs neuzmanīgus un var būt cēlonis traģēdijām.

Līdzīgi kā ikdienā, bijis arī pa gadījumam, kad traumas guvuši bērni, uz mirkli paliekot nepieskatīti. Kādā no izsaukumiem mazulis atradis pieaugušo medikamentu plāksnīti un apēdis pāris tabletes. Bērns nogādāts slimnīcā ar aizdomām par saindēšanos ar medikamentiem.

Savukārt kādā citā negadījumā divgadīgs bērns virtuvē esot paņēmis no skapīša pudeli ar etiķi un, iespējams, padzēries, kā rezultātā bērns nogādāts slimnīcā ar vieglu ķīmisku mutes dobuma apdegumu. Mazi bērni guvuši arī apdegumus, pieskaroties karstām virsmām vai uzraujot sev virsū traukus ar karstiem šķidrumiem, informēja NMPD pārstāve.

Parasti bērni applaucējas, uzraujot sev virsū uz galda malas atstātas karstu dzērienu krūzes, aiz elektrības vada paraujot tējkannu, virtuvē tiekot klāt karstiem katliņiem vai pannām, norādīja Skujiņa. Savukārt zīdaiņi ar smagiem apdegumiem slimnīcā visbiežāk nonāk tāpēc, ka vecāki malko kafiju vai tēju, turot mazuli klēpī un bērnam, pastiepjot rociņu pēc krūzes, karstais šķidrums uzlīst virsū. NMPD aicina pieaugušos būt vērīgiem un novērst šādas situācijas.

Svētku laikā NMPD mudina atcerēties par senioriem. Brīvdienās NMPD mediķi trīs gadījumos devās uz vietām, kur gados vecāki cilvēki pēkšņa veselības stāvokļa pasliktināšanās dēļ ilgāku laiku bija nogulējuši uz vēsas grīdas, gūstot ķermeņa atdzišanu. Tāpēc it īpaši svētku laikā Skujiņa mudina līdzcilvēkus atcerēties par saviem gados vecākajiem tuviniekiem vai kaimiņiem, kuri dzīvo vieni.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.