Menu
 

Asociācija: Nelegālo cigarešu īpatsvars Latvijā veido 16,8% no kopējā tirgus apjoma

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Tirgus pētījumu kompānijas “Nielsen” aizvadītā gada nogalē veiktais pētījums liecina, ka 2019.gada 4. ceturksnī nelegālo cigarešu tirgus īpatsvars Latvijā bija 16,8%. Tas ir pieaudzis par 0,6%, salīdzinot ar aizvadītā gada 2. ceturksni, bet samazinājies par 2,9%, salīdzinot ar situāciju gadu iepriekš.

Igaunijā nelegālo cigarešu īpatsvars aizvadītā gada nogalē bijis turpat divas reizes zemāks nekā Latvijā, sasniedzot 9,9%, bet Lietuvā ievērojami augstāks – attiecīgi 21,4%. Salīdzinot ar 2013. gada attiecīgo periodu, kad nelegālās cigaretes Latvijā veidoja gandrīz trešdaļu visa tirgus (29,9%), uz pašreizējo brīdi tas ir samazinājies turpat divas reizes.

“Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālā asociācija novērtē tiesībsargājošo iestāžu ieguldījumu cīņā ar kontrabandas shēmu organizētājiem un nelegālajiem ražotājiem, tāpat novērtējam iekšlietu ministra Sanda Ģirģena interesi un aktīvo iesaisti problēmu risināšanā. Nozares un tiesībsargājošo iestāžu sadarbība ir jāturpina, ko atzīmējām arī nozares pārstāvju tikšanā laikā ar iekšlietu ministru,” uzsvērusi Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas (TIRNA) pārstāve Marita Jansone.

4,9% no pērn nelegāli ievestajām cigaretēm bijušas viltojumi, kas veido 0,8% no kopējā Latvijā patērēto cigarešu apjoma. Lielākais nelegālo cigarešu apjoms Latvijā joprojām tiek ievests no Baltkrievijas (78,9%). Līdzīgi kā iepriekšējos pētījuma periodos 73,3% no kopējā nelegālo cigarešu apjoma veidoja Grodņas tabakas fabrikas ražotās cigarešu markas, piemēram ”Premier”, ”NZ”, ”Fest”, ”Minsk”.

Analizējot nelegālo cigarešu izplatību Latvijas pilsētās, ievērojams to īpatsvars konstatēts Daugavpilī (32,7%), Ogrē (32%) un Salaspilī (31%), savukārt Rīgā nelegālo cigarešu apjoms aizvadītā gada nogalē bija 16,2%.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.