Menu
 

Par ārkārtējās situācijas ierobežojumu neievērošanu policijas piemērotie sodi svārstās amplitūdā no 10 līdz 150 eiro

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts policija Foto - Valsts policija

Kopš valstī noteiktās ārkārtējās situācijas par ierobežojumu un aizliegumu neievērošanu policijas piemērotie sodi svārstās amplitūdā no 10 līdz 150 eiro, aģentūra LETA noskaidroja Valsts policijā (VP).

Policija aizvadītajā diennaktī veikusi 470 pārbaudes par ārkārtējās situācijas aizliegumu un ierobežojumu neievērošanu. Kopumā sāktas 18 administratīvā pārkāpuma lietvedības.

Lielākā daļa pārkāpumu, tāpat kā līdz šim, bija saistīti ar pulcēšanās ierobežojumu un pašizolācijas prasību neievērošanu.

Ja iepriekš pārsvarā pārkāpumi konstatēti Rīgas reģionā, tad ceturtdien un trešdien tie lielākoties bijuši Latgales reģionā.

Patlaban neviens kriminālprocess par ārkārtējās situācijas aizliegumu neievērošanu nav sākts.

Administratīvo pārkāpumu kodekss iedzīvotājiem par valdības noteiktās ārkārtējās situācijas noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu paredz naudas sodu līdz 350 eiro.

Administratīvās lietvedības sākšana automātiski nenozīmē, ka personai tiks piemērots sods. Policija vispirms noskaidros apstākļus un tikai tad pieņems lēmumu.

Savukārt Krimināllikums par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, paredz brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Ja minētās darbības izraisījušas smagas sekas, Krimināllikums paredz brīvības atņemšanu līdz astoņiem gadiem.

No 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Ir aizliegti visi sabiedrībai publiski pieejami svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta, atpūtas pasākumi, kas tostarp notiek naktsklubos un diskotēkās, kā arī aizliegtas sapulces, gājieni, piketi un reliģiskās darbības veikšana pulcējoties. 

Tāpat ir ierobežota neorganizēta pulcēšanās kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus, kā arī noteikti citi ierobežojumi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.