Menu
 

Divus policistus apsūdz par kukuļa izspiešanu no ārzemnieka Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - LETA Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - LETA

Rīgas rajona tiesā jau gadu tiek izskatīts kriminālprocess, kurā par kukuļņemšanu apsūdzēti divi Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes drošības policijas pārvaldes (ceļu policijas) darbinieki Arnis Zīlītis un Aldis Lukmanis. Šomēnes notikušajā sēdē tika pratināts galvenais liecinieks – Igaunijas iedzīvotājs Aigars Tūsis.

Lai nopratinātu liecinieku Tūsi, Rīgas rajona tiesas tiesnese Baiba Ābele bija noorganizējusi videokonferenci ar Tartu apriņķa tiesu, kas tādējādi izpildīja Eiropas tiesiskās palīdzības nolēmumu. Kā liecināja Aigars Tūsis, notikumi, par kuriem uzsākts kriminālprocess, risinājušies pirms diviem gadiem Mārupes novadā.

2018.gada 16. jūnijā igaunis savā automašīnā “Volkswagen Touran” bija ieradies Latvijā, lai lidostā “Rīga” sagaidītu kaimiņieni – sievieti ļoti cienījamā vecumā. A. Tūsi šajā braucienā pavadījusi dzīvesbiedre Kīle Tūse un viņas draudzene Īve Eliasare. Kādu stundu pirms pusnakts, kad kaimiņiene bija sagaidīta, kompānija sēdusies automašīnā, lai dotos atpakaļ uz Igauniju, un pie stūres atradies Tūsis.

Izbraucis no lidostas teritorijas, šoferis pamanījis, ka panelī sāk mirgot sarkanā lampiņa, kas brīdina par nepietiekamu eļļas līmeni dzinējā. Tā kā globālajā pozicionēšanas sistēmā (GPS) vajadzējis iestatīt arī galamērķi, Tūsis apstājies ceļa malā. Viņš vēl neesot paspējis ieslēgt avārijas signālus, kad blakus piebraukusi trafarēta automašīna ar uzrakstu “Policija”, kurā sēdējuši divi vīrieši formas tērpos. Neizkāpjot no automašīnas, viens no policijas darbiniekiem autovadītāju informējis, ka viņš ir izdarījis Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu – veicis apstāšanos vietā, kur tas ir aizliegts. Par šādu pārkāpumu Latvijā paredzēts naudas sods 40 eiro apmērā.

Saruna, kas notikusi krieviski, turpinājusies jau policistu mašīnā, kurā igaunis uzaicināts iekāpt. Tūsis savu vainu pārkāpuma izdarīšanā neesot noliedzis un bijis gatavs samaksāt sodu, tikai lūdzis, lai viņam noformē protokolu, solot 40 eiro pārskaitīt uz norādīto bankas kontu, tiklīdz būs ieradies mājās. Liels bijis ārzemnieka pārsteigums, kad viņam tika paskaidrots, ka ceļu nedrīkstēs turpināt, kamēr sods netiks samaksāts. Turklāt, ja tas netiks izdarīts nekavējoties, viņa automašīna tiks aiztransportēta uz policijas stāvlaukumu.

Kā sapratis Tūsis, vienīgā iespēja, lai vēl tajā pašā naktī laimīgi nokļūtu mājās, bijusi naudas soda samaksāšana pārkāpuma vietā, jo visas bankas tik vēlā vakara stundā, protams, ir slēgtas. Tā kā igaunim līdzi bijusi degvielas iegādei paredzētā nauda – 50 eiro banknote –, viņš jautājis kārtības sargiem, vai drīkst samaksāt uz vietas, uz ko saņēmis apstiprinošu atbildi.

Vēl vairāk – policists viņam pajautājis, vai būs nepieciešama darījumu apstiprinoša kvīts. Tūsis atjokojis, sak, kam gan viņam tāda, ja sieva ir blakus un pati redz, kur viņš šo naudu liek. Kārtības sargam tāda atbilde acīm redzami patikusi, jo viņš atbildējis, ka tādā gadījumā sods pat būšot mazāks – tikai 30 eiro. Tā arī noticis – ārzemniekam izdoti 20 eiro. Pēc soda samaksāšanas igauņi aizbraukuši uz tuvāko degvielas uzpildes staciju, lai papildinātu motoreļļas līmeni, bet pēc tam devušies mājup uz Igauniju.

Jau braucot uz Igauniju, Aigars Tūsis sācis pārdomāt, ka incidents ar Latvijas policijas darbiniekiem bijis aizdomīgs. Pēc pāris dienām viņš piezvanījis kādam savam Latvijā dzīvojošam senam draugam un izstāstījis par piedzīvoto, jautājot, vai viss notikušais bijis likuma robežās. Draugs bez svārstīšanās atbildējis, ka nav gan.

Pēc pāris nedēļām Rīgā notikuši Vispārējie latviešu dziesmu un Deju svētki, uz kuriem ar savu mākslinieciskās pašdarbības kolektīvu kā dalībnieks ieradies arī Tūsis. Izmantojot kādu no mēģinājumiem un koncertiem brīvu brīdi, viņš devies uz policiju, kur uzrakstījis iesniegumu par notikumu ar korumpētajiem kārtības sargiem. Kukuļņēmējus viņš atpazinis pēc fotogrāfijām. Liecinieks norādījis, ka visa runāšana par pārkāpumu un naudu viņam bijusi tikai ar vienu ceļu policistu, kuru viņš samērā pārliecinoši atpazina kā Arni Zīlīti. Arī naudu paņēmis un atlikumu izdevis tieši Zīlītis. Otrs policists – Aldis Lukmanis – tikai sēdējis autovadītāja vietā un sarunā neesot iesaistījies, lai gan to noteikti dzirdējis.

Kā vēsta valsts amatpersonu deklarācijās atrodamā informācija, jaunākais inspektors Aldis Lukmanis un kārtībnieks Arnis Zīlītis ir policijas darbinieki ar iespaidīgu darba pieredzi – vismaz 20 gadu garumā. Lai arī viņi ir apsūdzēti smaga nozieguma izdarīšanā, par ko paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, abi turpina pildīt dienesta pienākumus.

Lukmanis šajā tiesas sēdē lielākoties klusēja, tādēļ viņa attieksmi pret apsūdzību var tikai nojaust, bet Zīlītis izmantoja iespēju uzdot jautājumus lieciniekam Tūsim. Apsūdzētais Arnis Zīlītis, piemēram, jautāja, vai, ja reiz Aigars Tūsis deva naudu policijas darbiniekiem, viņš zina, ka Latvijā tas ir noziegums. Kad Tūsis atbildēja, ka nē, viņam uzreiz tikai jautāts, vai viņš zina, ka nezināšana neatbrīvo no atbildības, uz ko igaunis bilda, ka uz to viņš nevar atbildēt.

Protams, ka apsūdzētais drīkst aizstāvēties ar jebkuriem līdzekļiem, bet vai tiešām Valsts policijas darbinieks ar tik lielu pieredzi dienestā var nezināt, ka Krimināllikums paredz iespēju kukuļdevēja atbrīvošanai no kriminālatbildības, ja kukulis šai personai izspiests vai ja tā pēc kukuļa došanas labprātīgi paziņo par notikušo un aktīvi veicina noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu?

Liecinieks Aigars Tūsis savas liecības sniedza gandrīz divas stundas, turklāt šī izmeklēšanas darbība vairākkārt tika pārtraukta, jo zuda interneta sakari ar Tartu apriņķa tiesu. Sakaru pārrāvumu dēļ tiesas sēde ar videokonferenci no Igaunijas arī noslēdzās neplānoti, jo kādā septītajā reizē tos vairs neizdevās atjaunot.

Tas nozīmē, ka liecinieku Tūsi būs jāturpina pratināt citreiz, turklāt savu kārtu gaida arī viņa sieva un tās draudzene. Cienījamā vecuma kaimiņiene, kurai toreiz tika braukts pakaļ uz Latviju, šajā lietā nav liecinieces statusā, jo pa šo laiku piedzīvojusi nopietnas veselības problēmas. Nākamās tiesas sēdes bija paredzētas augusta otrajā pusē un septembrī, bet, kā liecina informācija interneta vietnē manas.tiesas.lv, 18. augustā šī lieta no izskatīšanas jau noņemta.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.