Menu
 

Bijušais Carnikavas novada domes deputāts nav pakļāvies policijas prasībām Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - facebook.com Foto - facebook.com

“Rīgas Apriņķa Avīzes” rīcībā nonācis Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas spriedums, ar kuru par nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgām prasībām administratīvi sodīts bijušais Carnikavas novada pašvaldības domes deputāts Roberts Raimo. Pārkāpējs ir pirms diviem gadiem reģistrētā nodibinājuma “Tautas varas fronte” valdes loceklis.

Šonedēļ tika aizturēts otrs šīs organizācijas valdes loceklis – Valentīns Jeremejevs, pret kuru uzsākts kriminālprocess par viltus ziņu izplatīšanu.

Roberts Raimo atpazīstamību ieguvis kā sportists – viņš Latviju pārstāvēja ziemas olimpiskajās spēlēs Nagano, kas notika 1998. gadā, startējot distanču slēpošanā. Viņa rezultāti Japānā – 83. vieta 10 km distancē un 60. vieta 50 km distancē. Pēc sportista karjeras noslēguma R. Raimo sāka uzņēmējdarbību, bet tad devās politikā, vispirms kļūstot par Tautas partijas biedru, no kuras saraksta tika ievēlēts Rīgas domē. Vēlāk bijušais olimpietis mainīja savu politisko piederību, kļūstot par Latvijas Zaļās partijas biedru. 2013. gadā viņš no Zaļo un Zemnieku savienības tika ievēlēts Carnikavas novada pašvaldības domē, bet 2015. gadā pat kļuva par domes priekšsēdētāja vietnieku.

Kā liecina publiski pieejama informācija, 2016. gadā Robertam Raimo tika pasludināta fiziskas personas maksātnespēja. Tas gan netraucēja viņu jau tajā pašā gadā kandidēt uz prestižo Latvijas Olimpiskās komitejas prezidenta amatu, tiesa – neveiksmīgi. 2018. gada rudenī Raimo vēl mēģinājis no Zaļo un Zemnieku savienības saraksta kļūt par Saeimas deputātu, deklarēdams, ka Latvijas Zaļās partijas uzdevumi esot vistuvākie viņa būtībai un pārliecībai. Iespējams, tie bija apzināti meli, jo jau tā paša gada decembrī viņš kļuva par jaunizveidotā nodibinājuma “Tautas varas fronte” valdes locekli.

Sods par protestu pret ārkārtējo situāciju – 20 eiro

“Tautas varas fronte” ir radikāla un skandaloza organizācija, kas pozicionē sevi kā cīnītāju par Latvijas tautas interesēm. Darbības sākumā tā par savu simbolu izvēlējās dzeltenās vestes, kopējot Francijas “dzelteno vestu” kustību. Tiesa, pirmie, kas politisku motīvu vadīti Latvijā uzvilka dzeltenās vestes, bija protestētāji no Latvijas Krievu savienības.

“Tautas varas fronte” savas darbības sākumā sevi pozicionēja ar četriem lozungiem: ““Latvenergo” – tautai!”, “Mazākas degvielas cenas!”, “Nē privātbanku patvaļai!” un “Aizliegsim praidus!”. Kā īsta debesu dāvana Robertam Raimo un viņa jaunajiem domubiedriem nāca Covid-19 un ierobežojumi tā savaldīšanai. Bīstamā slimība nekavējoties tika pasludināta par varas izdomājumu, bet ierobežojumi – par demokrātijas apspiešanas paņēmienu.

Skandālus ar dažādu provokatīvu akciju palīdzību izraisa pati “Tautas varas fronte”. Piemēram, šā gada 1. maijā organizācija, lai arī tobrīd Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija, tostarp – aizliegti piketi, protesti un cita veida pulcēšanās, sarīkoja piketu pie Brīvības pieminekļa. Policija toreiz aizturēja trīs piketētājus, arī Robertu Raimo un vēl vienu “Tautas varas frontes” valdes locekli – Valentīnu Jeremejevu. Viņi esot protestējuši tieši pret valstī izsludināto ārkārtējo stāvokli. Kā vēlāk izrādījās, Raimo un Jeremejevs šo mācību vērā neņēma, jo jau 30. maijā tajā pašā vietā atkal noorganizēja protesta akciju, un jau kārtējo reizi tika aizturēti.

30.maijā Robertam Raimo tika noformēts administratīvā pārkāpuma protokols par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgām prasībām. Pārkāpums izpaudies tā, ka par piketu tā rīkotāji ziņojuši gan sociālajos tīklos, gan organizācijas mājaslapā, bet nebija to saskaņojuši ar Rīgas pilsētas domi, tādējādi pārkāpjot likuma “Par sapulcēm, gājieniem, piketiem” 12. panta otro daļu. Robertam Raimo kā “Tautas varas frontes” valdes loceklim vairākkārt tika lūgts pārtraukt likuma pārkāpumu – nesankcionēto piketu. Raimo arī tika brīdināts, ka pretējā gadījumā viņa rīcība tiks uzskatīta par nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām. R. Raimo uz policijas darbinieku prasību nereaģēja.

Šo Roberta Raimo administratīvo pārkāpumu 15. jūlijā izskatīja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa, kas pieņēma lēmumu par lietvedības izbeigšanu. Ar tādu pavērsienu mierā nebija Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvalde, kas pirmās instances tiesas lēmumu pārsūdzēja Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijā. Kārtības sargiem izrādījās taisnība, jo apelācijas instance atzina, ka Vidzemes priekšpilsētas tiesa nepareizi novērtējusi lietā esošos pierādījumus, tādēļ nonākusi pie kļūdaina secinājuma, R. Raimo darbībās nesaskatot ļaunprātību.

Rīgas apgabaltiesa ar savu spriedumu atzina, ka Roberts Raimo 30. maijā ļaunprātīgi nav pakļāvies policijas darbinieku likumīgajām prasībām. Ņemot vērā to, ka pārkāpējs pirms tam nav bijis administratīvi sodīts, tiesnešu kolēģija pret viņu bija samērā žēlīga, piespriežot tika soda naudu 20 eiro apmērā. Jāpiebilst, ka maksimālais naudas sods par tādu pārkāpumu tobrīd bija 280 eiro, bet bija paredzēts arī administratīvais arests uz laiku līdz 15 diennaktīm. Tiesas spriedums nav pārsūdzams, Robertam Raimo soda nauda bija jāsamaksā 30 dienu laikā.

Viltus ziņu “tēvam” Endziņam divi talantīgi konkurenti

Kā izskatās, Robertam Raimo un citiem viņa biedriem no “Tautas varas frontes” tāds nieks, kā tiesas piespriests sods par administratīvo pārkāpumu, neko nav iemācījis. Organizācijas līderi arī pēc tam turpināja apšaubīt Covid-19 esamību un musināja iedzīvotājus neievērot valdības noteiktos ierobežojumus, piemēram, nenesāt sejas aizsegus. Šajā jomā īpaši izcēlies cits nodibinājuma valdes loceklis – Valentīns Jeremejevs, kurš – kāda sagadīšanās! – arī savulaik pārstāvējis Latvijas Zaļo partiju, bijis pat tās Rīgas nodaļas vadītājs, bet izstājies no šīs organizācijas tajā pašā gadā, kad Raimo.

Starp citu, Jeremejevs no 2004. līdz 2005. gadam bijis Latvijas Republikas ekonomiskais pārstāvis Ķīnas Tautas Republikā, bet 2016. gadā saka vadīt Latvijas Zinātņu akadēmijas Zinātnes fondu, kas nodarbojas ar zinātnes tēla veidošanu, tehnoloģiju un izgudrojumu komercializāciju. Tajā pašā laikā šis izglītotais cilvēks ir viens no skaļākajiem Covid-19 noliedzējiem. Savu it kā zvaigžņu stundu Jeremejevs piedzīvoja pagājušajā nedēļā, kad videokameras priekšā intervēja divas Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas zemākā līmeņa mediķes – medmāsu Artu Krēsliņu, kura jau pirms intervijas esot uzrakstījusi atlūgumu, un feldšeri Marinu Kornatovsku. Abas šīs intervijas V. Jeremejevs centās pasniegt kā sensāciju, jo, redz, ārsti beidzot esot sākuši runāt taisnību par Covid-19.

Patiesībā solītās sensācijas vietā atklājās samērā nožēlojama aina. Medmāsa Krēsliņa kameras priekšā drīzāk atklāja savu neinformētību un robus izglītībā. Piemēram, izrādījās, ka viņa nemaz nezina, ko īsti nozīmē termins “pandēmija”. Atlūgumu viņa esot uzrakstījusi, jo pārliecināta, ka slimnīcā visus darbiniekus obligātā kārtā vakcinēs pret Covid-19, tiesa, kur tādu informāciju ieguvusi, medmāsiņa nevarēja pateikt.

Toties feldšere Kornatovska, kura intervijas laikā principiāli nerunāja latviski, izpaudās tā, ka jebkuram domājošam cilvēkam kļuva skaidrs, ka jau kārtējo reizi tiek izplatītas viltus ziņas. Intervijas laikā viņa ar Jeremejeva aktīvu atbalstu paziņoja, ka Covid-19 esot izdomāts, statistika par inficētajiem – viltota, bet slimnīcu pārslodze esot mīts. Daudz feldšere runāja par vakcīnām, uzsvērdama, ka tās nav pietiekami pārbaudītas un patiesībā būšot nāvējošas. Kornatovska aizrunājas pat līdz tam, ka ārsti viņas slimnīcā apzināti kaitējot pneimonijas pacientiem, izraisot letālas sekas.

Klausoties šīs Jeremejeva un Kornatovskas atklāsmes, neviļus nācās atcerēties par viltus ziņu tēvu dēvēto jaunieti Niku Endziņu, kurš jau tiek tiesāts tikai par to, ka mēnesi par agru sociālajā tīklā publicēja videoierakstu, ziņodams, ka Latvijā konstatēts pirmais ar Covid-19 inficētais pacients. Jāatzīst, ka Jeremejeva un Kornatovskas saskaņotais duets viltus ziņu tēvu pārspējis pārliecinoši. 9. decembrī izrādījās, ka Valentīna Jeremejeva un Marinas Kornatovskas aktivitātes nav palikušas nemanītas arī Valsts policijai – Galvenās policijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas darbinieki abus aizturēja par viltus ziņu izplatīšanu. Pret abām personām uzsākts kriminālprocess par huligānismu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.