Menu
 

Par Mārupē izdarīto laupīšanu un slepkavību piespriesti bargi sodi Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pagājušajā nedēļā Rīgas rajona tiesā tika paziņots spriedums krimināllietā par 2019. gada 20. jūlijā Mārupē notikušo bruņoto laupīšanu, kuras laikā tika noslepkavots advokāts Uldis Bērziņš. Slepkavībā apsūdzētajam Vladimiram Zibikovam piespriesta brīvības atņemšana uz 20 gadiem, bet viņa līdzdalībnieks Āris Stepiņš sodīts ar deviņiem gadiem cietumā.

“Rīgas Apriņķa Avīze” jau rakstīja par to, ka Rīgas rajona tiesā tiek izskatīts kriminālprocess, kurā par 2020. gada 20. jūlija vakarā Mārupē izdarīto smago noziegumu apsūdzēti Āris Stepiņš un Vladimirs Zibikovs. Tiesas izmeklēšanas gaitā atklājās, ka Vladimirs Zibikovs bija tas, kurš Bērziņu ģimenes mājā vispirms uzbruka advokāta mātei Maijai, kuru nogāza zemē, sasēja un pratināja, gribēdams uzzināt, kur glabājas skaidra nauda. Viņa līdzdalībnieks Āris Stepiņš tajā pašā laikā atradās otrajā stāvā – lauza durvis uz mājas daļu, kurā dzīvoja advokāts ar dzīvesbiedri.

Kad mājās negaidīti pārradās Uldis Bērziņš ar sievu Līgu, Zibikovs sievietei meta ar smagu priekšmetu, notriekdams viņu zemē, bet vīrieša virzienā izšāva trīs lodes no pistoles. Viena no tām trāpīja advokātam vēderā, skarot dzīvībai svarīgus orgānus. Laupītāji aizbēga, bet Uldis Bērziņš pēc dažām stundām slimnīcā mira.

Vladimirs Zibikovs savu vainu atzīst daļēji, viņš advokāta māja iekļuvis, bet nevienu neesot nogalinājis. Āris Stepiņš kategoriski noliedz, ka viņam būtu kāda saistība ar šo noziedzīgo nodarījumu. Tajā pašā laikā jāatzīst, ka Valsts policija, izmeklējot šo noziedzīgo nodarījumu, strādājusi ļoti labi, jo savākts daudz un visdažādāko pierādījumu. Tostarp atrasta un izņemta gan Zibikova pistole “Walther”, no kuras viņš šāva advokātam, gan laupīšanā izmantotās sejas maskas, gan arī dažādas materiālās vērtības, ko Stepiņš un Zibikovs ieguvuši noziedzīgā ceļā.

1982.gadā dzimušajam Vladimiram Zibikovam apsūdzība tika celta par četriem noziedzīgiem nodarījumiem, bet viņa 1967. gadā dzimušajam līdzdalībniekam Ārim Stepiņam – par diviem. V.Zibikovs ar tiesas spriedumu atzīts par vainīgu visos četros noziedzīgajos nodarījumus, viņam piespriesti 20 gadi cietumā. Arī Āris Stepiņš atzīts par vainīgu viņa sods ir brīvības atņemšana uz deviņiem gadiem.

Abiem pēc soda izciešanas būs arī probācijas uzraudzība uz trim gadiem. Abiem apsūdzētajiem būs jāsedz cietušajai Maijai Bērziņai nodarītos mantiskos zaudējumus, kā arī abām Bērziņām jāizmaksā morālā kaitējuma kompensācijas. Morālā kaitējuma kompensācija par labu katrai cietušajai piedzīta 48 925 eiro apmērā.

Pagājušajā nedēļā plašsaziņas līdzekļos ziņoja, ka 16. martā Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida apkarošanas nodaļas amatpersonas Rietumzemgales prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nodeva kriminālprocesu par bruņotām laupīšanām un zādzībām Jelgavā, Jelgavas un Ozolnieku novadā.

Runa ir par zādzībām un bruņotām laupīšanām, kas laika posmā no 2018. gada līdz 2020. gada janvārim pastrādātas Jelgavā, Jelgavas un Ozolnieku novados, kopumā veikti astoņi noziedzīgi nodarījumi. Bruņotās laupīšanas tika veiktas vardarbīgi un nežēlīgi. “Rīgas Apriņķa Avīzes” rīcībā esošā informācija liecina, ka arī šie astoņi noziegumi ir tieši V. Zibikova un Ā. Stepiņa roku darbs…

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.