Menu
 

Valsts policija: No iedzīvotājiem izkrāpti vairāk nekā 200 000 eiro

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

No šī gada 1. janvāra līdz 11. aprīlim Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē ir reģistrēti 78 notikumi, kas saistīti ar krāpšanām vai krāpšanu mēģinājumiem, kad krāpnieki uzdodas par brokeriem vai biržu pārstāvjiem un aicina investēt naudu biržās vai izņemt ieguldīto naudu no investīciju platformām. Pēc Valsts policijas datiem, sākotnēji reģistrētie zaudējumi kopumā veido vairāk nekā 200 000 eiro.

5.martā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Kurzemes iecirknī saņemts iesniegums no kādas iedzīvotājas, no kuras bankas konta izkrāpti 26 358 eiro liela naudas summa. Cietusī bija saņēmusi zvanu no krievu valodā runājoša vīrieša, kurš uzdevies par brokeri un piedāvājis nopelnīt kriptovalūtu “Bitcoin”. Sākumā sievietei likts biržā ieguldīt 100 eiro, pēc tam viņai pieprasīts pieslēgties savai internetbankai, tādējādi izvilinot viņas bankas piekļuves datus un vēlāk izkrāpjot pārējo naudu no bankas konta.

Saistībā ar notikušo tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas, proti, par krāpšanu lielā apmērā. Par šādu nodarījumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Valsts policija atgādina būt uzmanīgiem un nekādā gadījumā svešiniekiem neatklāt savu bankas kontu pieejas datus. Tāpat likumsargi atgādina, ka ne banku, ne valsts iestāžu darbinieki nekad neprasīs atklāt šādu informāciju. Tas, ka telefonsarunas laikā uzrādās Latvijas telefona numurs vai pat valsts iestādes nosaukums, nenozīmē, ka zvana tiešām no Latvijas.

Gadījumos, ja ir izkrāpti finanšu līdzekļi, policija aicina nekavējoties sazināties ar savu banku, kā arī ziņot Valsts policijai, rakstot iesniegumu elektroniski bez e-paraksta portālā “www.latvija.lv” vai elektroniski ar e-parakstu, sūtot uz Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Plašāka informācija par to, kā ziņot policijai, atrodama Valsts policijas mājaslapā. Savukārt riska informāciju par dažādām aizdomīgām darbībām interneta vidē iespējams nosūtīt izskatīšanai policijai mobilajā lietotnē “Mana Drošība”.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.