Menu
 

Baložniekam par nežēlīgu slepkavību – 18 gadi cietumā Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - Valsts policija Foto - Valsts policija

Pusotru gadu Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā tika skatīta krimināllieta, kurā par slepkavību, kas izdarīta ar sevišķu cietsirdību, apsūdzēts Baložu iedzīvotājs Toms Paurāns. Pagājušajā nedēļā tiesnese Dace Ķeire paziņoja spriedumu šajā lietā – puisim, kuram šobrīd ir tikai 20 gadi, piespriesti 18 gadi aiz restēm. Divus gadus un divarpus mēnešus, kamēr turpinājās pirmstiesas izmeklēšana un tiesa, viņš tur jau pavadījis.

Noziegums, kura izdarīšanā apsūdzēts Toms Paurāns, izdarīts 2019. gada 28. februārī Rīgā, Ķengaragā, kur īrētā dzīvoklī ar neskaitāmiem naža dūrieniem nežēlīgi tika noslepkavota tikai astoņpadsmit gadus vecā Amanda. Meitenes draugi un paziņas viņu raksturojuši ne tikai kā ļoti simpātisku, pat skaistu, bet arī kā ļoti apzinīgu, centīgu un labsirdīgu.

Jauniešu attiecības jauc alkohols un nelabvēlīgas kompānijas

Toms un Amanda iepazinušies neilgi pirms liktenīgā notikuma, kad abiem bija 17 gadu. Jauniešu starpā radās simpātijas, attiecības kļuva tik tuvas, ka Amanda pat pārcēlās dzīvot pie Toma uz viņa vecāku māju Baložos. Arī puiša mamma ļoti labi izturējās pret Amandu, pat palīdzēja viņai iekārtoties darbā kādā no Rīgas lielajām slimnīcām.

Viss būtu kā pasakā, bet laika gaitā Toma uzvedība un paradumi sāka mainīties, turklāt ne uz labo pusi. Tagad grūti pateikt, kas vairāk bija pie vainas – puiša tieksme pēc alkoholiskajiem dzērieniem, kuru viņš apmierināja ne pārāk labvēlīgās kompānijās, vai arī drauģeļi, kas Tomu pamudināja uz iedzeršanām.

Amandai viņas drauga atkarība no alkohola, kas dienu no dienas kļuva tikai lielāka, ļoti nepatika. Tāpat kā drauģeļu kompānijas, kuras Toms nereti uzņēma savās mājās, tādējādi liedzot mīļotajai atpūsties pēc smagas darba dienas, jo katru rītu meitene devās uz skolu, bet pēc skolas – uz darbu. Amanda esot mēģinājusi puisi vest pie prāta, runājusi ar viņu un lūgusies. Neko daudz gan tas nelīdzēja. Turklāt Toma kārei pēc sīvā bija arī citas ēnas puses – būdams alkohola reibumā, viņš bez redzama iemesla varēja kļūt agresīvs un pat vardarbīgs.

Komplektā ar to vēl nāca puiša izteiktā greizsirdība, kas visvairāk izpaudās tieši dzērumā. Tajā pašā laikā tieši Amandai bija pamats aizdomām, ka izskatīgais un sportiskās miesas būves jauneklis nereti krāpj viņu. 2018. gada decembra vidū meitene savai draudzenei paziņoja, ka vairs nevar izturēt un grib no Toma šķirties.

Dzēra mājās, dzēra pat skolā….

Palīdzēt sakārtot attiecības jauniešiem mēģināja Toma mamma, kura, šķiet, baidījās, ka meitene viņas izlaidīgo dēlu pametīs. Sieviete piedāvāja Amandai kādu laiku padzīvot atsevišķi no Toma, cerot, ka tas puisi vedīs pie prāta, ka viņš saņemsies. 2019. gada janvāra sākumā Toma mamma palīdzēja Amandai noīrēt dzīvokli Rīgā, Maskavas ielā, turklāt ieteica viņai neteikt puisim savu jauno adresi. Varbūt padoms bija labs, bet neko daudz tas nelīdzēja, jo jau pēc pāris dienām Toms ciemojās pie Amandas viņas īrētajā dzīvoklī – jaunieši turpināja savas attiecības.

Savus paradumus gan puisis nemainīja, laikam nebija tādas dienas, kad viņš nebūtu dzēris. Vienā no tiesas sēdēm izskanēja, ka puisis iemanījies dzert pat skolā, kur to, protams, darīja slepus, no limonādes pudeles, kurā iepriekš bija ielējis kādu grādīgo dzērienu. Amandai tas nebija pieņemami, tāpēc viņa arvien biežāk izteicās par attiecību pārtraukšanu. Toms uz to reaģēja agresīvi – reiz esot meiteni pagrūdis, pāris reižu pat žņaudzis, bija arī draudējis nogalināt, sak, ja nav man, tad nebūs arī nevienam citam!

Mēģina nomierināt, bet pēc tam nežēlīgi nodur

Traģēdija notika 2019. gada 28. februāra vakarā. Arī todien Toms lietoja alkoholiskos dzērienus. Pats gan viņš liecināja, ka dienas garumā bija izdzēris tikai pāris alus un tikpat daudz alkoholisko kokteiļu. Kāda lieciniece gan zināja stāstīt, ka tieši tajā dienā Tomu satikusi mikroautobusā, kur viņš brauciena laikā dzēris no viskija pudeles, bet viņai apgalvojis, ka tajā esot tikai vīns.

Pievakarē Tomam piezvanīja Amanda, kurai bija aizdomas, ka puisis atkal dzer, jo pirms tam viņš nebija atbildējis uz viņas zvanu. Meitene dusmojās, bet Toms apgalvoja, ka ir skaidrā, varot kaut vai tūlīt aizbraukt atrādīties draudzenei. Puisis tiešām arī devās pie Amandas, un meitenes dzīvoklī viņš bija pēc pulksten 21.00.

Kā liecināja pats apsūdzētais, tiklīdz viņš iegājis dzīvoklī, Amanda uzreiz sapratusi, ka viņas draugs atkal ir dzēris, un dusmojusies. Toms mēģinājis meiteni nomierināt, gājis viņai klāt, lai apskautu, bet Amanda puisi atgrūdusi un teikusi, ka viņš viņu nekad vairs neredzēs, ka viņai tas viss ir apnicis. Toms esot nobijies, ka meiteni tiešām vairs neredzēs, bet viņa tālāko rīcību var uzskatīt par neadekvātu: viņš paķēra pa rokai gadījušos virtuves nazi un vairākas reizes iedūra meitenei krūšu kurvja rajonā.

Cīņa, ja to tā vispār var nosaukt, bija ļoti nevienlīdzīga – teju divus metrus garais un 100 kilogramus smagais vīrietis ar nazi uzbruka augumā smalkajai meitenei, dusmās durdams, kur pagadās. Viņa upuris mēģināja aizsargāties, liekot priekšā roku, – viens dūriens caururbis Amandas plaukstu.

Patiesībā tiesu medicīniskās ekspertīzes slēdzienā teikts, ka meitene saņēmusi vismaz piecpadsmit durtus un grieztus ievainojumus, turklāt visi tie viņai nodarīti, vēl dzīvai esot. Toms ar nazi vicinājies tik nikni, ka pat savainojis sevi kājā, bet viņa duramā asmenim nolūza gals…

Nozog upura mantas, līķi safotografē ar telefonu

Puiša nākamās darbības drīzāk liecina par vēsu aprēķinu nekā par afekta stāvoklī izdarītu noziegumu. Uzreiz pēc slepkavības viņš paņēma Amandas mantas – divus mobilos tālruņus, kā arī planšetdatoru –, bet no meitenes bankas konta ar telefona lietotnes palīdzību sev pārskaitīja gandrīz visu viņas naudu – 138 eiro. Vēl Toms sev paņēma meitenes bankas karti. Jāpiebilst, ka ar telefonu puisis nezin kāpēc safotografēja nogalinātās Amandas līķi…

Tomam uzreiz arī radās plāns, kā vainu slepkavības izdarīšanā novelt uz kādu citu. Puisis uzzināja sava bijušā klasesbiedra Niklāva tālruņa numuru, piezvanīja viņam un lūdza atbraukt, jo esot radusies ārkārtēja situācija. Piekodināja Niklāvam, lai līdzi paņem marli, ar ko pārsiet savainoto kāju. Savu bijušo klasesbiedru Toms sagaidīja uz ielas un aizveda uz dzīvokli, kur atradās Amandas līķis. Niklāvs no dzīvoklī ieraudzītā, protams, bija šokā, bet laikam jau Toms ir labs psihologs, jo paredzēja, ka paziņa necels trauksmi. Iespējams, Niklāvs baidījās no Toma, kurš bija ne tikai spēcīgs, bet arī trenējies dažādos cīņas sporta veidos.

Tiesā izskanēja, ka Niklāvs rakstura īpašību dēļ neesot spējīgs risināt problēmsituācijas. Šoreiz tas jaunieti pamatīgi iegāza… Toms mēģināja iedot Niklāvam kaut ko no Amandas mantām, kā arī runāja par nozieguma pēdu slēpšanu, piedāvāja pat meitenes līķi izmest pa logu. To gan viņi neizdarīja, bet Toms ar dvieļiem un aizkariem slaucīja asinis, lupatas sabāza atkritumu maisā, ko promejot iegrūda rokās Niklāvam.

Notēlo pārdzīvojumus, vainu uzveļ citam

Abi puiši devās projām, un Toms ierosināja nopirkt hotdogus. Pēc tam abi ar taksometru aizbrauca pie Niklāva uz mājām, kur bijušais klasesbiedrs Tomam iedeva savas bikses, lai tas varētu nomainīt savas ar asinīm notraipītās. No Niklāva Toms ar to pašu taksometru devās uz mājām Baložos, kur ieradās pirms pulksten 3.00 naktī. Pirms gulētiešanas puisis vēl uzmodināja savu mammu, kurai izteica bažas, ka Amanda nezin kāpēc neatbild uz viņa telefona zvaniem.

Nākamajā rītā Toms, it kā nekas nebūtu noticis, ieradās skolā, bet jau pusdienlaikā devās mājup. Kopā ar viņu atnāca arī klasesbiedrene – it kā lai padzertu tēju. Tējas dzeršanas laikā Toms meitenei pastāstīja, ka nonāvējis savu draudzeni Amandu, pat parādīja viņai fotogrāfijas no slepkavības vietas. Jāpiebilst, ka arī Niklāvs nebija spējis noklusēt par redzēto. Jau tajā pašā naktī viņš piezvanīja un visu izstāstīja savam draugam. Paradoksāli, bet ne Toma klasesbiedrene, ne Niklāva draugs, uzzinājuši par meitenes slepkavību, pat nebija iedomājušies par to ziņot policijai…

Pēcpusdienā Toms kopā ar mammu aizbrauca uz Amandas dzīvokli, kur puisis nodemonstrēja savu aktiermeistarību – ieraudzījis meitenes līķi, sāka kliegt un raudāt, ka nogalināts viņa pats tuvākais un mīļākais cilvēks. Kamēr dzīvoklī strādāja uz nozieguma vietu izsauktie policijas darbinieki, Toms no mammas mašīnas piezvanīja klasesbiedrenei un lielījās, kā visus piemānījis, bet tagad sēžot un mierīgi dzerot grādīgos. Toties, kad policistiem radās aizdomas, ka nozieguma izdarīšanā varētu būt iesaistīts pats Toms, viņš visu vainu vēla uz savu paziņu Niklāvu, kurš tika arī aizturēts. Slepkavas nodoms gan neizdevās, jo tajā pašā dienā policija aizturēja arī viņu. Pie Toma atrada Amandas mantas, bet viņa telefonā – fotogrāfijas ar meitenes līķi…

Tiesa par vainīgiem atzīst gan Tomu, gan Niklāvu

Tiesā uz apsūdzēto sola atradās divi – gan Toms Paurāns, gan Niklāvs Eduards Zīraps. Toms tika tiesāts ne tikai par slepkavību, bet arī par zādzību un sveša maksāšanas rīka pretlikumīgu izmantošanu. Niklāvs, kurš faktiski kļuva par nozieguma upuri, tika apsūdzēts par smaga nozieguma iepriekš neapsolītu slēpšanu. Tiesā Toms savu vainu atzina pilnībā, to viņš teica arī pēdējā vārdā, piebilzdams, ka izdarīto ļoti nožēlo. Apsūdzētais arī solīja pēc cietumsoda izciešanas kompensēt Amandas mammai viņai nodarīto kaitējumu. Tas gan nebūs tik drīz un vai vispār notiks?

Prokurore Dace Nusbauma, kura šajā lietā ir valsts apsūdzības uzturētāja, savā debašu runā lūdza tiesu abus apsūdzētos atzīt par vainīgiem, Tomu Paurānu sodot ar brīvības atņemšanu uz 19 gadiem un probācijas uzraudzību uz diviem gadiem, bet Niklāvu Eduardu Zīrapu ar 200 stundām piespiedu darba. Tiesnese Dace Ķeire lēma, ka Toms pelnījis 18 gadus cietumā un probācijas uzraudzību uz diviem gadiem, bet Niklāvam sabiedrības labā piespiedu kārtā būs jānostrādā 200 stundas. No Toma par labu noslepkavotās meitenes mātei piedzīta materiālā kompensācija 5374,96 eiro, morālā kaitējuma kompensācija – 60 000 eiro.

Pat ja apsūdzētais šīs summa cietušajai sievietei kādreiz samaksās, tā ir tikai nauda, kas, salīdzinot ar cilvēka dzīvību, nav nekas…

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.