Menu
 

Olaines novadā atrasts mežā apmaldījies cilvēks, Ropažu novadā dedzis labības lauks Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - twitter.com/ugunsdzeseji Foto - twitter.com/ugunsdzeseji

Trešdien plkst.12.44 zvanu centrs 112 saņēma informāciju, ka Olaines novada Olaines pagastā mežā apmaldījies cilvēks. Ierodoties notikuma vietā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki konstatēja, ka cilvēkam saviem spēkiem bija izdevies nokļūt līdz mežstrādniekiem. Apmaldījusies persona tika nodota Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem.

VUGD atgādina – dodoties mežā sēņot vai ogot, jāatceras par drošību un līdzi jāņem uzlādēts mobilais telefons, lai nepieciešamības gadījumā varētu izsaukt operatīvos dienestus pa tālruni 112. “Ja saprotat, ka pašu spēkiem nespēsiet izkļūt no meža, zvaniet glābējiem un nosauciet tiem pēc iespējas konkrētākus orientierus – kurā vietā jūs iegājāt mežā, cik ilgi esat uzturējies mežā, kādus dabas vai cilvēka veidotus objektus jūs esat šķērsojis vai tiem pagājis garām. Šī informācija palīdzēs ugunsdzēsējiem glābējiem jūs atrast,” norāda VUGD.

Kopš nedēļas sākuma VUGD no Pierīgas novadiem un Jūrmalas saņēmis pusotru desmitu izsaukumu. Platības ziņā lielākais ugunsgrēks reģistrēts trešdien pēcpusdienā Ropažu novadā, kur uguns bija pārņēmusi traktoru 15 kvadrātmetru platībā un labības lauku viena hektāra platībā. Divarpus stundu laikā uguns tika apdzēsta.

Ugunsgrēku skaitu lauksaimniecības nozarē un to postošās sekas iespējams mazināt, ievērojot piesardzību, apzinoties iespējamos riskus un tos savlaicīgi novēršot, piemēram, transportlīdzekļu dzinēju izplūdes caurules ir jāaprīko ar dzirksteļu slāpētājiem un jāuzrauga, lai dzinēja kolektora un izplūdes caurules savienojuma starplikās nebūtu plīsumu un bojājumu. Šādā veidā tiek novērsta iespēja, ka dzirksteles iekļūst sausajos salmos, sienā, graudos un tos aizdedzina.

VUGD norāda, ka degoši labības un rugāju lauki ir tikpat bīstami kā kūlas ugunsgrēki, jo tajos var ciest un iet bojā cilvēki, kā arī liesmas var pārmesties lauksaimniecības tehniku, citām automašīnām un ēkām, tāpēc ir svarīgi ievērot piesardzību, lai novērstu šādu ugunsgrēku izcelšanos.

Otrdien Mārupes novadā 4000 m2 platībā degusi sausā zāle un krūmi, un divu stundu laikā ugunsgrēks tika likvidēts. Izsaukuma no Mārupes novada saņemts arī trešdien – šoreiz dega sausā zāle un elektrības vadi 100 m2 platībā.

Vēl Saulkrastu novada Sējas pagastā degusi vieglā automašīna, Ventas ielā Siguldā – siens, bet Dalbes ielā Olainē – atkritumi neapsaimniekotā vienstāva ēkā.

Veicot glābšanas darbus, pirmdien Baldonē no trim avarējušām automašīnām atbrīvoti trīs cilvēki. Trešdien Jūrmalā VUGD darbinieki novērsa nepareizas apkures sistēmas rezultātā radušos sadūmojumu un izvēdināja telpas divstāvu dzīvojamā mājā. Bet Mārupes novada Spilvē un Jūrmalā aizvāca ceļa braucamajai daļai pārkritušus kokus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.