Menu
 

Krimuldietim jau piektā sodāmība Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - arhīvs Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - arhīvs

7.septembrī Rīgas rajona tiesas tiesnese Baiba Ābele izskatīja krimināllietu, kurā par triju noziegumu pastrādāšanu apsūdzēts krimuldietis Denis. Ņemot vērā to, ka tiesājamais savu vainu atzina pilnībā, lietas izskatīšana prasīja mazāk par 30 minūtēm, bet vēl pēc pusstundas tiesnese jau nolasīja notiesājošu spriedumu.

Pirms dažiem mēnešiem Denis sasniedza tik zīmīgo Jēzus vecumu – 33 gadus. Principā tas arī ir gandrīz viss, ko viņš šajā dzīvē sasniedzis, ja neskaita četras iepriekšējās sodāmības, šo – jauno, kā arī vēl vismaz vienu krimināllietu, kurā krimuldietim jau uzrādīta apsūdzība. Jā, vēl Denim ir maza meitiņa, bet bērna aprūpes tiesības viņam atņemtas. Meitu audzina vecmāmiņa – vīrieša māte.

Zog, brauc bez tiesībām un audzē marihuānu

Piektajā kriminālprocesā Denim ir vesela noziedzīgu nodarījumu buķete – zādzība, marihuānas audzēšana, kā arī izvairīšanās no tiesas nolēmuma pildīšanas. Kā tiesas sēdes laikā savā apsūdzībā minēja prokurore Kristīne Jakovļeva, zādzību jaunais vīrietis izdarīja 2020. gada 13. jūnijā Siguldā. Denis, būdams pārliecināts, ka viņu neviens neredz, ar naglai līdzīgu priekšmetu atmūķēja kādai sievietei piederoša pagraba durvju slēdzeni, lai nozagtu divus velosipēdus. Nozagto divriteņu kopējā vērtība bijusi 500 eiro. Tā kā cietusī kā materiālo kompensāciju pieteikusi daudz mazāku summu – 69 eiro –, var saprast, ka savus velosipēdus siguldietei pat izdevies atgūt.

Iepriekšējo sodāmību Denis ieguva 2019. gada 18. martā, kad ar Rīgas rajona tiesas spriedumu tika atzīts par vainīgu tajā, ka 2018. gada 15. septembrī Siguldā vadīja automašīnu “Audi Coupe”, būdams alkohola reibumā (1,12 promiles). Toreiz viņš tika sodīts ar īslaicīgu brīvības atņemšanu uz 20 dienām, bet transportlīdzekļa vadīšanas tiesības krimuldietim tika atņemtas uz diviem gadiem.

Tas gan Deni netraucēja jau tā paša gada 28. jūlijā atkal vadīt transportlīdzekli. Šoreiz policijas darbinieki viņu Siguldā apturēja pie automašīnas “Mazda” stūres; alkohola reibums gan netika fiksēts. Tā kā autovadītāja apliecība vīrietim bija atņemta ar tiesas spriedumu, viņš tika apsūdzēts par to, ka izvairījies no tiesas nolēmuma pildīšanas.

It kā ar to visu būtu par maz, Denim inkriminēts arī trešais noziedzīgais nodarījums – narkotiskās vielas saturoša auga neatļauta audzēšana. Kā norādīts apsūdzībā, izmeklēšanā nenoskaidrotā vietā un apstākļos tiesājamais bija ieguvis vienu marihuānas stādu, ko audzēšanas nolūkā turēja spainī ar zemi savā dzīvesvietā Siguldā. Kad tiesnese vīrietim jautāja, vai viņš lieto narkotiskās vielas, vīrietis to noliedza, sakot, ka marihuānas stādu viņš nav speciāli audzējis, tas tikai stāvējis viņam uz palodzes kā istabas augs…

Tiesā ierodas roku dzelžos

Jau tiesas sēdes sākumā Denis atteicās no iespējas izmantot valsts nodrošināta advokāta pakalpojumus. Iespējams, tādu lēmumu viņš pieņēma tādēļ, ka bez kavēšanās atzina savu vainu visu triju noziegumu izdarīšanā, kā arī piekrita, ka apzagtās velosipēdu īpašnieces pieteiktā kaitējuma kompensācija ir pamatota. Krimināllieta tika skatīta bez pierādījumu pārbaudes.

Uz tiesu Deni atveda policijas konvojs, jo viņš jau kādu laiku atrodas apcietinājumā. Kā izrādās, vīrietis nebija ieradies uz iepriekšējām tiesas sēdēm, tādēļ 2021. gada 6. jūnijā ticis pieņemts lēmums par viņa izsludināšanu meklēšanā. Apsūdzētais savu neierašanos skaidroja ar to, ka deklarēts viņš ir Krimuldā pie vecākiem, bet nu jau kādu laiku dzīvojot Mārupes novadā. Kamēr ar māti attiecības bijušas labas, viņa dēlu vienmēr informējusi par sūtījumiem no policijas, prokuratūras un tiesas. Pēc tam vīrietis ar saviem vecākiem sastrīdējies un vairs nav kontaktējies, tāpēc par pavēsti uz tiesu neesot zinājis.

Denis, labi zinādams par saviem pienākumiem pret tiesībsargājošām iestādēm, nodemonstrēja apbrīnojamu vieglprātību – pats par paredzētajām tiesas sēdēm nemaz neinteresējās, tāpēc 31. jūlijā piedzīvoja drošības līdzekļa maiņu uz pašu bargāko – apcietinājumu.

1988.gadā dzimušajam vīrietim ir vidējā izglītība, viņš ļoti labi runā valsts valodā, ar savas domas noformulēšanu Denim problēmu nav. Pirms apcietinājuma krimuldietis strādājis kādā uzņēmumā – licis bruģi un pelnījis 500 eiro mēnesī. Denis nav precējies, bet viņam ir maza meitiņa, kuras uzturēšanā viņš piedaloties ar dāvanām un naudu. Līdz šim jaunajam vīrietim bijuši četri tiesas spriedumi, šis ir piektais, bet, kā varēja saprast, ne pēdējais, jo esot vēl viena krimināllieta, kas gaida savu kārtu uz izskatīšanu tiesā.

Grib mainīt dzīvi. Lai izdodas!

Jautāts par savu attieksmi pret pastrādātajiem nodarījumiem, Denis atzina, ka nožēlo to, ko ir izdarījis. “Dzīvoju tajā momentā bez kādas tieksmes, bez dzīves redzamības. Šobrīd jau vairāk nekā gadu es dzīvoju ģimenē, man ir civilsieva ar bērnu, savu bērnu apciemoju… Es gribu pilnībā mainīt savu dzīvi – dzīvot bez krimināllietām.” Denis arī vēlas kompensēt kaitējumu apzagtajai sievietei. Tiesnesei norādot, ka kopš zādzības pagājis jau vairāk nekā gads, un jautājot, kāpēc apsūdzētais to jau iepriekš nav izdarījis, Denim atbildes gan īsti nebija – tad viņš vēl neesot par to interesējies... No savām tiesībām teikt tiesas procesā pēdējo vārdu apsūdzētais atteicās.

Prokurore savā apsūdzības runā lūdza tiesu atzīt Deni par vainīgu visu triju viņam inkriminēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā, sodot viņu ar brīvības atņemšanu uz astoņiem mēnešiem. Apmierināma un piedzenama ir arī cietušās pieteiktā materiālā kaitējuma kompensācija 69 eiro apmērā. Gan tiesneses, gan prokurores viedoklis par Denim piemērojamo sodu bija identisks – astoņi mēneši cietumā. Pusotru no tiem viņš jau pavadījis aiz restēm.

Vai 33 gadus vecais vīrietis tiešām sapratis savas līdzšinējās dzīves bezjēdzību, tāpēc mēģinās tajā ko mainīt? Laiks rādīs...

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.