Menu
 

Jūrmalniekam vienpadsmit sodāmības. Divpadsmitā – par slepkavību Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Rīgas rajona tiesā izskatīta krimināllieta, kurā par citas personas slepkavību apsūdzēts Dmitrijs Bulovs. Tiesnese Baiba Ābele atzina Bulovu par vainīgu un lēma sodīt viņu ar brīvības atņemšanu uz desmit gadiem. Šis spriedums gan ticis pārsūdzēts, un novembrī lietu skatīs Rīgas apgabaltiesā.

Jūrmalnieks Dmitrijs Bulovs ir tikai mazliet vecāks par piecdesmit gadiem, bet dzīve viņam bijusi gana vētraina – viņš sapelnījis jau vienpadsmit sodāmības. Pirmo reizi uz apsūdzēto sola Dmitrijs sēdies jau piecpadsmit gadu vecumā, bet iepriekšējo reizi – pirms deviņiem gadiem. Salīdzinoši ilgais "klusuma" brīdis vīrietim beidzies ar to, ka viņš atkal izdarījis noziegumu, turklāt vienu no smagākajiem – slepkavību…

Savu upuri nožņaudzis ar kreklu

Katram noziegumam vienmēr ir kāds motīvs, un tāds noteikti bija arī Bulova pastrādātajam, bet šoreiz pirmstiesas izmeklēšanas laikā to nebija izdevies noskaidrot. Tāpēc prokurors Jānis Balodis, kurš šajā kriminālprocesā uztur valsts apsūdzību, bija spiests norādīt, ka 2020. gada 31. oktobra vakarā, atrodoties Igora M. dzīvoklī Jūrmalā, Talsu šosejā, Dmitrijs Bulovs, nezināmu motīvu vadīts, tīši prettiesiski nonāvējis mājokļa saimnieku. Slepkavība izdarīta, izmantojot kreklu, ar kuru Bulovs Igoru nožņaudzis. Par vīrieša nāvi mehāniskas asfiksijas rezultātā liecinājusi strangulācijas rieva kakla priekšējā virsmā.

Tiesas zālē apsūdzētais Bulovs savu vainu slepkavības izdarīšanā atzina pilnībā, lai gan pirmstiesas izmeklēšanas laikā tā nemaz neesot bijis. Ņemot vērā šādu pavērsienu, krimināllietu bija iespējams skatīt bez pierādījumu pārbaudes.

Savu rīcību nevar izskaidrot

Dmitriju Bulovu raksturojošie dati liecina, ka viņam ir vidējā izglītība, pirms apcietinājuma strādājis gadījuma darbus. Paša bērni esot jau pieauguši, dzīvojot un strādājot ārzemēs. Vienīgais tuvais cilvēks Dmitrijam esot kāda sieviete, ar kuru viņš jau vairākus gadus dzīvojis nereģistrētā laulībā, palīdzējis uzaudzināt viņas bērnus. Apsūdzētais arī izmantoja tiesu, lūdzot atļaut tikties ar savu dzīvesbiedri. Sodu reģistra dati liecina, ka Dmitrijam iepriekš bijuši vienpadsmit spriedumi. Visi sodi izciesti, sodāmības jau dzēstas, tāpēc tiesas zālē neizskanēja informācija par to, kādus noziedzīgus nodarījumus jūrmalnieks pastrādājis iepriekš.

Uz tiesneses jautājumu, vai var paskaidrot, kā tas nācās, ka atkal izdarīts smags noziegums, apsūdzētais atbildēja: "Es ļoti nožēloju, bet man ir sarežģīti un grūti pateikt, kā tas notika. Tas viss sanāca kaut kā netīšām…" Tiesnese Ābele jautāja arī, vai Bulovs vēlētos teikt kaut ko, kas tiesai būtu jāņem vērā, nosakot viņam sodu, uz ko apsūdzētais atbildēja ļoti īsi: "Nē."

Spriedumu pārsūdzēs

Prokurors Balodis savā debašu runā uzsvēra Bulova izdarītā nozieguma smagumu, kā arī lūdza tiesu vērtēt to, ka apsūdzētais savu vainu atzinis, tādējādi iegūdams sev vainu mīkstinošu apstākli. Vainu pastiprinošu apstākļu šajā gadījumā neesot. Prokurors lūdza atzīt Dmitriju Bulovu par vainīgu slepkavības izdarīšanā un sodīt viņu ar brīvības atņemšanu uz desmit gadiem un probācijas uzraudzību uz diviem gadiem. Kad apsūdzētajam tika dota iespēja teikt savu pēdējo vārdu, viņš vēlreiz pauda: "Es nožēloju to, ka viss tā notika. Es nezinu, ko vēl pateikt."

Tajā pašā dienā tiesnese Baiba Ābele paziņoja savu nolēmumu, kurā Bulovam piespriestais sods mats matā sakrita ar to, ko bija lūdzis prokurors, – desmit gadi cietumā un divi gadi probācijas uzraudzības. Šobrīd jau zināms, ka apsūdzētais tādu sodu uzskatījis par pārāk bargu, tāpēc iesniedzis apelācijas sūdzību. Viņa krimināllieta Rīgas apgabaltiesā tiks skatīta novembra vidū.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.