Menu
 

Saistībā ar iespējamu fiktīvu vakcināciju pret Covid-19 policijas lietvedībā ir gandrīz 20 kriminālprocesi

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts policija Foto - Valsts policija

Saistībā ar iespējamu fiktīvu vakcināciju pret Covid-19 Valsts policijas lietvedībā ir gandrīz 20 kriminālprocesi, ceturtdien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Ruks teica, ka policijas lietvedībā ir "tuvu pie diviem desmitiem" kriminālprocesu, turklāt teju katru dienu ierosināto lietu skaits mainās. Pirms vairākām dienām policijas izmeklēšanā bija 15 kriminālprocesi.

Patlaban vairāki desmiti Covid-19 sertifikātu ir anulēti, tomēr šajos kriminālprocesos ir daudz epizožu, klientu, un rūpalā iesaistītie darbojušies grupā. Tāpat tiesas nopietni piegājušas šai problēmai un pēc policijas ierosinājuma vairākos gadījumos kā drošības līdzekli piemērojušas apcietinājumu.

Ruks nenoliedza, ka problēma ir tajā, ka pēc izskaitļošanas viltus pakalpojumu saņēmušie cilvēki ne vienmēr vēlas ar izmeklētājiem sadarboties. Tādā gadījumā policijai jānozīmē ekspertīzes un jāgaida ekspertu atzinums. Tāpat nepieciešama informācija no veselības informācijas sistēmām.

"Tas, ko esam atklājuši, noteikti ir tikai redzamā daļa. Ceru un sajūtu līmenī, ka šīs izpausmes ir mazinājušās pēc policijas aktivitātēm, tomēr šī problēma vēl šur tur ir," norādīja Ruks.

Jau ziņots, ka Valsts policija (VP) pagājušajā nedēļā Cēsīs un Alūksnē aizdomās par fiktīvas vakcinācijas pret Covid-19 veikšanu aizturējusi trīs personas, no kurām divas ir medicīnas iestādes darbinieces, aģentūru LETA informēja VP.

Tāpat nesen Valsts policija aizturējusi četru personu grupu, tostarp, vienu mediķi aizdomās par fiktīvu vakcinēšanu pret Covid-19 kādā medicīnas iestādē Rīgā.

Augustā Valsts policija paziņoja, ka tobrīd trīs kriminālprocesos aizturētas personas, tostarp trīs mediķi, kuri organizējuši vakcinācijas pret Covid-19 imitāciju vairākiem simtiem iedzīvotāju.

Arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lietvedībā patlaban ir viens kriminālprocess par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem vakcinācijas pret Covid-19 procesā, taču patlaban nav zināms vai kādai personai šajā lietā ir aizdomās turētā statuss.

Tikmēr Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras nesen piemērojusi 1500 eiro naudas sodu kādai medicīnas māsai par to, ka viņa viltoja nosūtījuma dokumentu negatīva Covid-19 testa rezultāta saņemšanai. Arī šo lietu pirms nodošanas kriminālvajāšanai izmeklēja KNAB.

Valsts policija atkārtoti aicina personas, kurām ir informācija par vakcinācijas fakta falsificēšanu, ziņot policijai. Tāpat pašas personas, kuras ir iesaistījušās šādās darbībās, policija aicina pašām labprātīgi pieteikties policijā un sadarboties ar izmeklētājiem.

Atkarībā no konkrētas situācijas tiks izvērtēta likumā paredzētā iespēja atbrīvot šādas personas no kriminālatbildības.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.