Menu
 

Azartiskajam Ilgonim Igaunim piespriests naudas sods Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - LETA Foto - LETA

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā pasludināts saīsinātais spriedums krimināllietā, kurā par piesavināšanos apsūdzēts Salaspils novada pašvaldības uzņēmuma “Valgums-S” bijušais vadītājs Ilgonis Igaunis. Tiesnese Dzintra Zemitāne lēmusi atzīt Igauni par vainīgu, piespriežot viņam 10 000 eiro sodu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs 2019. gada 26. jūlijā uzsāka kriminālprocesu par to, ka Salaspils novada pašvaldības kapitālsabiedrības amatpersona, pamatojoties uz savām pilnvarām rīkoties ar kapitālsabiedrības finanšu līdzekļiem, iespējams, ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli, mantkārīgā nolūkā no uzņēmuma “Valgums-S” konta tā paša gada 28. februārī veicot 3000 eiro pārskaitījumu firmai, kas sniedz azartspēļu pakalpojumus tiešsaistē.

Oktobra vidū Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs aizdomās par šī noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu aizturēja “Valgums-S” valdes locekli Ilgoni Igauni. Viņam tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp aizliegums ieņemt amatu, kas saistīts ar lēmumu pieņemšanu par finanšu līdzekļu izlietojumu un izlietojuma uzraudzību, tādēļ Igaunis nekavējoties iesniedza atlūgumu un 2019. gada 16. oktobrī tika atbrīvots no pašvaldības uzņēmuma “Valgums-S” valdes locekļa amata.

Kā liecina Ilgoņa Igauņa iesniegtās valsts amatpersonas deklarācijas, ar azartspēlēm viņš bija aizrāvies pēdējos četrus gadus pirms amata zaudēšanas, turklāt spēlējis regulāri un uz lielām likmēm, katru gadu saņemot laimestus vidēji 20 000 eiro apmērā. Ļoti iespējams, ka vēl lielākas summas viņš zaudēja, bet tāda informācija šajās deklarācijās atspoguļota netiek. Ja tādu zaudējumu nebija, tad nav izskaidrojams, kādēļ Ilgonis Igaunis azartspēļu uzņēmumam “Viensviens.lv” pārskaitīja 3000 eiro no uzņēmuma “Valgums-S” bankas konta.

Starp citu, kā apgalvo SIA “Viensviens.lv” pārstāvji, azartspēļu rīkotāji šo summu pēc tam atskaitījuši atpakaļ “Valgums-S” kontā. Tātad materiālā ziņā Ilgonim Igaunim šis viņa azartiskais gājiens nemaksāja neko, protams, ja neskaita zaudēto amatu, kur viņam bija samērā iespaidīgs atalgojums – teju 5000 eiro mēnesī (pirms nodokļu nomaksas).

Izmeklēšanas laikā tika mainīta Igauņa izdarītā noziedzīgā nodarījuma kvalifikācija – viņš tika apsūdzēts pēc Krimināllikuma 179. panta pirmās daļas (piesavināšanās). Par tāda nozieguma izdarīšanu paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

2021.gada 25.oktobrī ar Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas saīsināto spriedumu Ilgonis Igaunis atzīts par vainīgu šī noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīts ar naudas sodu 20 Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā, tas ir, 10 000 eiro. Igaunim vēl ir tiesības pieprasīt pilno spriedumu un apelācijas kārtībā to pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.