Menu
 

Jūrmalniekam cietumsods par uzbrukumu policistei mājsēdes laikā Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - Valsts policija Foto - Valsts policija

Rīgas rajona tiesas tiesnese Inese Siliņeviča izskatīja krimināllietu, kurā par uzbrukumu Valsts policijas darbiniecei apsūdzēts jūrmalnieks Dairis J., un lēma sodīt viņu ar brīvības atņemšanu. Ņemot vērā to, ka vīrietim inkriminētas arī divas zādzības nelielā apmērā, kopumā viņam cietumā būs jāpavada piecus mēnešus.

Jūrmalnieka, kurš tiesas sēdē piedalījās attālināti no Rīgas Centrālcietuma, vainu epizodē par fizisku uzbrukumu policistei pastiprina tas, ka viņš to izdarīja valstī izsludinātā ārkārtas stāvokļa laikā un esot alkoholisko dzērienu ietekmē. Tiesa, ir arī vainu mīkstinošs apstāklis – Dairis atzina savu vainu visu triju noziedzīgo nodarījumu izdarīšana un pauda nožēlu.

Policistei uzbrūk komandantstundas laikā

Valsts varas pārstāvei, kura pildīja savus pienākumus, Dairis J. uzbruka 2020. gada 10. janvārī pulksten 3.00 – tikai dažas stundas pirms tobrīd valstī izsludinātās brīvdienu komandantstundas beigām. Sākotnēji gan viņš tiesas zālē negribēja savu vainu šajā nodarījumā atzīt pilnībā, teikdams, ka nav tā, ka viņš būtu skrējis policistei virsū ar dūrēm. Policijas darbinieki bijuši divi, viens paņēmis viņu aiz rokas un prasījis, kur Dairis grib iet, bet policiste sākusi viņam no sāniem lauzt ārā otru roku. Pēc neliela pārdomu brīža Dairis savu vainu tomēr atzina pilnībā, sakot: “Lai tā būtu – es piekrītu.”

Saskaņā ar apsūdzībā pausto Dairis J. Jūrmalā, daudzdzīvokļu nama Raiņa ielā kāpņu telpā, uzbruka Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas patruļdienesta darbiniecei – iegrūda sievieti mājas sienā, kā arī vairākas reizes iesita viņai ar dūrēm pa ķermeņa augšdaļu, traumējot policistes kreiso elkoni (viņai konstatēts kreisā elkoņa saišu sastiepums), par ko cietusī policijas darbiniece pieteikusi materiālā kaitējuma kompensāciju 42,69 eiro. Šīs Daira darbības tika kvalificētas pēc Krimināllikuma 269. panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm, maksimālais sods par uzbrukumu varas pārstāvim ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem.

Zadzis fotostatīvu un lietotas kurpes

Dairis apsūdzēts arī par divām zādzībām nelielā apmērā no tirdzniecības vietām Jūrmalā. 2020. gada 28. augustā vīrietis fotopiederumu veikalā, būdams pārliecināts, ka viņa darbības neviens neredz, no plaukta nozaga fotostatīvu CL-TP2100, kura vērtība ir 36,93 eiro. Tā paša gada 20. oktobrī lietotu apģērbu un apavu veikalā Dairis nozaga melnas krāsas vīriešu 43. izmēra “Birkenstock” apavu pāri, kura vērtība esot 89 eiro.

Abi uzņēmumi, kuriem pieder apzagtie veikali, atzīti par cietušajiem, un tie pieteikuši materiālā kaitējuma kompensāciju par iepriekš minētajām summām. Uzņēmums, kuram pieder fotopiederumu veikals, pieteikto kaitējuma kompensāciju gan atsauca, jo, kā izrādās, nozagtais fotostatīvs ir atgūts.

Uz apsūdzēto sola ne pirmo reizi

Dairis ir 32 gadus vecs jūrmalnieks un pirms apcietinājuma strādāja automazgātavā Dubultos, pelnīdams tur 400 eiro mēnesī. Dairis ir precējies, ģimenē aug divi pirmsskolas vecuma bērni. Šī neesot pirmā reize, kad vīrietim nācās sēsties uz apsūdzēto sola. Uz tiesneses jautājumu, vai viņš iepriekš ticis sodīts, jūrmalnieks atbildēja: “Kaut kad sen – jā.”

Tik tiešām – viena sodāmība, pie kuras Dairis bija ticis Latvijā, ir jau dzēsta. Toties, kā izrādās, viņš pat vairākkārt ticis sodīts citu valstu tiesās – pārsvarā par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar zādzībām. Pēdējā lieta skatīta 2018. gada 7. decembrī Nīderlandes Karalistes tiesā, kur par zādzības izdarīšanu viņam piespriests 21 dienu ilgs ieslodzījums.

Kad tiesnese Siliņeviča pārjautāja, vai šobrīd nav neviena sprieduma, kas pret viņu būtu izpildāms, Dairis tomēr atcerējās arī tādu: “Jā, ir viens, jā…” Acīmredzot runa bija par Rīgas rajona tiesas Jūrmalā 2020. gada 8. decembra spriedumu, ar kuru Dairis atzīts par vainīgu vidēja smaguma miesas bojājuma tīšā nodarīšanā. Arī šis noziegums izdarīts Jūrmalā, Robežu ielā. 2019. gada 4. maijā Dairis, būdams alkohola reibumā, konflikta laikā bija ar dūrēm sitis pa seju savam oponentam, bet, kad tas nokrita zemē, vēl arī spārdījis to ar kājām. Cietušajam pēc tam konstatēti vairāki lūzumi – vaiga kaula, ribu un rokas.

Jāpiebilst, ka tikai piecas dienas iepriekš policija Dairi bija aizturējusi ar narkotikām kabatā. Tās viņš esot iegādājies no nenoskaidrotas personas Jūrmalā, pie veikala Raiņa ielā 9. Par abiem šiem noziedzīgajiem nodarījumiem Dairim J. tika piespriests piespiedu darbs – 200 stundas. Kā izrādījās, līdz nākamajai tiesai jūrmalnieks nebija paspējis nostrādāt nevienu stundu – tas neesot bijis iespējams pandēmijas dēļ.

Pēc cietuma – piespiedu darbs

Prokurors Martins Jurjāns, kurš šajā krimināllietā bija valsts apsūdzības uzturētājs, savā debašu runā lūdza tiesu atzīt Dairi J. par vainīgu visās trijās viņam inkriminētajās noziedzīgā nodarījuma epizodēs. Viņš arī lūdza apsūdzēto par katru izdarīto zādzību sodīt ar brīvības atņemšanu uz vienu mēnesi, bet par uzbrukumu policijas darbiniecei – ar brīvības atņemšanu uz pieciem mēnešiem.

Tiesa Dairi par vainīgu atzina, bet sodu piesprieda nedaudz mazāku, nekā bija lūdzis prokurors, – par katru zādzību brīvības atņemšanu uz 20 dienām, bet par uzbrukumu policijas darbiniecei – brīvības atņemšanu uz četriem mēnešiem. Visus trīs sodus daļēji saskaitot, sanāk, ka jūrmalniekam Dairim ieslodzījumā jāpavada pieci mēneši. Pēc atbrīvošanās viņam vēl jānostrādā 200 stundas piespiedu darba, vienu gadu jāatrodas probācijas uzraudzībā.

Tāpat no vīrieša tika piedzītas materiālās kompensācijas par labu cietušajai policistei un uzņēmumam, kas tirgo lietotus apavus un apģērbus. Toties no procesuālo izdevumu segšanas 410 eiro apmērā par advokātes darbu tiesa lēma Dairi atbrīvot.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.