Menu
 

Bijušajai Murjāņu Sporta ģimnāzijas direktorei par valstij radīto kaitējumu piespriež trīs gadus ilgu nosacītu cietumsodu

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Rīgas rajona tiesa par krāpšanu lielā apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu bijušajai Murjāņu Sporta ģimnāzijas direktorei Ingrīdai Amantovai piespriedusi trīs gadus ilgu nosacītu cietumsodu, kā arī naudas sodu 9000 eiro apmērā, aģentūra LETA noskaidroja tiesā. Starp notiesāto un prokuroru tika panākta vienošanās.

Saskaņā ar Krimināllikuma 50.panta pirmo un trešo daļu, daļēji saskaitot piespriestos sodus, galīgo sodu pēc noziedzīgo nodarījumu kopības, tiesa bijušajai Murjāņu Sporta ģimnāzijas direktorei noteica brīvības atņemšanu uz trim gadiem, naudas sodu 18 Latvijā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā (9000 eiro), kā arī viņai ir atņemtas tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatu uz četriem gadiem. Saskaņā ar Krimināllikuma 55.pantu brīvības atņemšanas sods noteikts nosacīti ar pārbaudes laiku uz četriem gadiem.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar apsūdzību no 2017.gada marta līdz 2020.gada martam apsūdzētā, būdama valsts amatpersona, fiktīvi pieņēma darbā divas personas, norādot, ka tām noteiktie darba pienākumi nebūs jāveic, bet saņemtā darba alga jānodod amatpersonai vai jāpārskaita uz viņas radinieku banku kontiem, kas arī tika īstenots, tādējādi slēpjot noziedzīgi iegūtas mantas patieso izcelsmi un piederību.

Lai īstenotu savu noziedzīgo nodomu, valsts amatpersona veica dokumentu - kopumā 37 darba laika uzskaites tabulu - viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu, kas tika iesniegti grāmatvedībā apstiprināšanai un apmaksas saņemšanas organizēšanai, tādējādi maldinot darba devēju par fiktīvi nodarbināto personu reāli nostrādātajām stundām un par nostrādāto laiku pienākošos atlīdzību.

Savukārt fiziskā persona atbalstīja krāpšanas lielā apmērā izdarīšanu, kā arī legalizēja daļu no krāpšanas rezultātā noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem. Personu noziedzīgo darbību rezultātā no Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta līdzekļiem izkrāpti kopumā 35 656 eiro. Abas apsūdzētās personas prokuratūrā savu vainu pilnībā atzina un piekrita kriminālprocesa kriminālvajāšanas stadijā atlīdzināt valstij radīto kaitējumu.

Prokurors, izvērtējot noziedzīgo nodarījumu raksturu, apstākli, ka realitātē darbi, kuros tika fiktīvi nodarbinātas personas, tika paveikti un līdz ar to bērnu interešu izglītība ar šīm pretlikumīgajām darbībām netika aizskarta, kā arī apstākli, ka abas apsūdzētās labprātīgi un solidāri ir pilnībā atlīdzinājušas materiālo kaitējumu, ar abām apsūdzētajām noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2020.gada aprīlī aizturēja bijušo kamaniņu braucēju Amantovu, kura tobrīd bija arī Ropažu novada domes deputāte. Amantova īsi pēc aizturēšanas aģentūrai LETA atzina, ka viņa tiešām tikusi aizturēta, taču viņa uzskatīja, ka tas ir pārpratums.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.