Menu
 

Slepkavības iemesli – alkohols, greizsirdība un nekontrolēts naids Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Ilustrācija - pixabay.com Ilustrācija - pixabay.com

27.janvārī Rīgas rajona tiesas tiesnese Ilona Ozoliņa-Kļaviņa paziņoja savu spriedumu krimināllietā, kurā par Olainē izdarītu smagu noziegumu apsūdzēti divi dzīvesbiedri – Valērijs Gotuns un Dace Lastovska. Gotuns tika atzīts par vainīgu kādas sievietes slepkavībā, bet Lastovska – tajā, ka bija šīs slepkavības līdzdalībniece un uzkūdīja Gotunu izdarīt to. Abiem apsūdzētajiem inkriminēta arī zādzība nelielā apmērā.

Sekojot līdzi tiesas procesam, ne mirkli neradās šaubas, ka noziegumu pastrādājušas abas apsūdzētās personas. Vienīgais, kas, šķiet, tā arī līdz galam varētu nebūt skaidrs, – kurš no viņiem un ko izdarīja. Apsūdzēto liecībās ir lielas pretrunas.

Slepkavas atrod ar videokameras ieraksta palīdzību

Valsts apsūdzību šajā krimināllietā uztur prokurore Rita Briede. Savā apsūdzības rakstā viņa pauž, ka Valērijs Gotuns tiek apsūdzēts par to, ka viņš izdarījis citas personas tīšu prettiesisku nonāvēšanu, tas ir, slepkavību. Dace Lastovska apsūdzēta par to, ka izdarīja uzkūdīšanu, tas ir, pamudināja citu personu izdarīt personas tīšu prettiesisku nonāvēšanu – slepkavību.

2020.gada 10.janvārī ap pulksten desmitiem vakarā Valērijs Gotuns autobusu pieturā “Olaine 4” iepazinies ar kādu sievieti, un abi kopā dzēruši alkoholiskos dzērienus. Iedzeršanas laikā starp abiem izraisījies konflikts, kas pāraudzis strīdā ar fiziska spēka pielietošanu. Gotuns, atbildot uz sievietes rīcību, vairākas reizes iesitis viņai ar dūri pa seju, bet vienu reizi – ar šampanieša pudeli pa galvu, radot sievietei durtu, grieztu brūci. Pēc tam Gotuns devies mājās, kur par notikušo izstāstījis savai dzīvesbiedrei.

Dace Lastovska, uzzinājusi, ka nepazīstamā sieviete uzmākusies viņas vīram, kā arī nodarījusi viņam miesas bojājumus, mudinājusi Gotunu doties atpakaļ un atriebties nepazīstamajai. Lastovska aizrādījusi Gotunam, ka viņš sievietei esot nepareizi sitis, tāpēc nodarījis pārāk vieglus miesas bojājumus. Gotuns tam piekritis, un abi ar Lastovsku vienojušies kopīgi doties meklēt sievieti, lai viņai atriebtos par vīrietim nodarīto. Pāris apbruņojies – Lastovska paņēmusi koka kartupeļu stampiņu, bet Gotuns – 72 centimetrus garu metāla cauruli. Tad abi devušies meklēt nepazīstamo sievieti – Lastovska uz velosipēda, bet Gotuns kājām.

Dace Lastovska sievieti pamanījusi pirmā, bet Valērijs Gotuns gaidījis, kad sieviete nokāps no perona un dosies pilsētas virzienā. Piecpadsmit minūtes pēc pusnakts tas noticis, un Stacijas ielā 4 dzīvesbiedri panākuši pa priekšu ejošo sievieti. Tur Gotuns, Lastovskas mudināts, ne mazāk kā trīs reizes iesitis sievietei pa galvu un turpināja sist arī pēc tam. Sitieni bija tik spēcīgi, ka sievietei bija vairāki galvaskausa lūzumi un citas ļoti smagas traumas. Kopumā izdarīti ne mazāk kā 24 sitieni, un cietusī sieviete no traumām mirusi ne ilgāk kā pusotras stundas laikā.

Pēc tam Valērijs Gotuns pārmeklējis cietušo un apzadzis viņu – paņēmis no kabatām divus telefonus “Samsung”, sievietes pasi un naudu (43,38 eiro). Dace Lastovska, kas atradusies blakus, paņēmusi sievietes polietilēna maisiņu, kurā bija rozā somiņa. Somiņā bija dažādi dokumenti un receptes, brilles, dzīvokļa atslēgas un citi sīkumi. Lastovska paņēmusi arī koka stampiņu, un abi devušies prom. Dace Lastovska nozagto somiņu noslēpusi pie sevis mājās.

Policijai ne uzreiz izdevās noskaidrot par šī nozieguma izdarīšanu aizdomās turētās personas. Notikuma vietā tika mēģināts pēdas meklēt ar suņa palīdzību, bet tas nedeva gaidīto rezultātu. Izmeklēšanai noderīgs pavediens radās tikai pēc zināma laika, kad policija savā rīcībā ieguva ierakstu no videonovērošanas kameras, kurā viens no operatīvajiem darbiniekiem atpazina jau agrāk viņa redzeslokā nonākušos olainiešus. Kad Lastovskas un Gotuna dārza mājā tika atrasta noslepkavotās sievietes somiņa, abiem dzīvesbiedriem vairs nebija, kur sprukt. Viņiem kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums, un kopš 2020. gada 25. februāra Dace Lastovska atrodas Iļģuciema sieviešu cietumā, bet Valērijs Gotuns – Rīgas Centrālcietumā.

Dzimšanas diena, kas beidzās ar vardarbību

2020.gada 10.janvāris bija ne tikai piektdiena, bet arī Valērija Gotuna 48. dzimšanas diena. Pa dienu Gotuns bija darbā, bet vakarā ap pulksten 22.00 ar vilcienu atgriezās Olainē. Vispirms viņš aizgājis uz vecāku māju, pasēdējis kopā ar tēvu, un divatā izdzēruši pudeli vīna. Tad jubilārs paņēmis savu velosipēdu, lai brauktu uz dārzkopības kooperatīvu, kur viņš jau sešus gadus dzīvoja kopā ar savu dzīvesbiedri Daci Lastovsku.

Kā ierasts, vīrietis apstājies autobusa pieturā, lai tur uzsmēķētu. Pieturā stāvējusi gados par viņu vecāka liela auguma sieviete ar iepirkumu maisiņiem rokās un pētījusi autobusu sarakstu. Gotuns dāmu uzrunājis, vai nav vajadzīga palīdzība. Sieviete atbildējusi, ka nevar salasīt, cikos būs autobuss uz Rīgu. Gotuns paskatījies un teicis, ka pēc 40 minūtēm. Tad apsēdies, lai uzsmēķētu, bet kundze piesēdusies viņam blakus.

Sākuši runāties, un Gotuns atklājis, ka viņam ir dzimšanas diena. Tā kā vīrietim līdzi bija mugursoma ar alkoholiskajiem kokteiļiem, viņš iedzēris pats un uzcienājis arī dāmu, kura jau esot bijusi iereibusi. Kad kokteiļi bija izdzerti, sieviete no sava maisa izņēmusi šampanieša pudeli, un dzēruši arī to. Tad svešiniece Gotunam izteikusi nepiedienīgu piedāvājumu. Kad vīrietis kategoriski atteicies, izmantodams necenzētu leksiku, sieviete viņam iesitusi pa seju. Turpat pieturā, sēžot uz soliņa, starp abiem izcēlies kautiņš. Pēc kautiņa Gotuns paņēmis velosipēdu, lai turpinātu ceļu uz mājām, bet sieviete pa gājēju pāreju šķērsojusi šoseju.

Kad Valērijs Gotuns pārradies mājās, viņu tur sagaidījusi dzīvesbiedre Dace Lastovska. Pamanījusi, ka vīram ir zilums zem acs un saskrāpēta seja, viņa sākusi Gotunu izprašņāt, kas noticis. Sākumā viņš atrunājies, ka tā sanāca, bet pēc tam godīgi izstāstīja visu, kā bija. Lastovsku stāstītais ļoti sadusmojis, un viņa teikusi, ka Gotunam tai nekauņai vajadzēja kārtīgi sadot. Sarunas beigas Valērijs Gotuns īsti vairs neatceras, bet bijis tā, ka sieva paņēmusi viņa velosipēdu un braukusi uz pilsētu, lai atriebtos svešiniecei. Gotuns esot sekojis kājām.

Līdz dzelzceļa stacijai esot apmēram puskilometrs. Kad vīrietis tuvojies stacijai, viņš ieraudzījis savu dzīvesbiedri uz velosipēda. Viņa Gotunam norādījusi uz sievieti un jautājusi, vai tā ir tā pati. Kad Gotuns atbildējis, ka jā, viņš Lastovskas rokās pēkšņi pamanījis koka kartupeļu stampiņu no mājas. Lastovska to iegrūdusi vīram rokās, un Gotuns ar stampiņu esot trīs vai četras reizes iesitis svešajai sieviete pa galvu. Nekāda nodoma sievieti nogalināt viņam neesot bijis. Piekautā sieviete nokritusi zemē, Lastovska tobrīd esot stāvējusi kādus pāris metrus nostāk. Gotuns pēc tam esot devies uz restorānu, kā viņš nosauca Olaines veikalu-kafejnīcu “Krokuss”, lai iedzertu un turpinātu atzīmēt dzimšanas dienu. Stampiņu viņš atdevis Dacei un teicis, lai brauc mājās un izsauc “ātros”. Uzreiz viņi to nav varējuši izdarīt, jo abu telefoni palikuši mājās.

Pēc pasēdēšanas “restorānā” arī Gotuns devies mājup. Ejot garām vietai, kur notika pēdējais incidents ar svešo sievieti, Valērijs Gotuns ieraudzījis, ka viņa joprojām guļ zemē. Viņš paskatījies un sapratis, ka sieviete elpo. Turpinot ceļu, Gotuns pamanījis kaut ko zem kājām. Tā bijusi pase un mobilais telefons. Gotuns šos atradumus ielicis sev kabatā un turpinājis ceļu uz mājām. Viņš pat neesot paskatījies, kas ir pases īpašnieks, dokumentu un telefonu izmetis atkritumu urnā. Pārradies mājās, Gotuns konstatējis, ka uz galda stāv tā pati rokassomiņa, kuru viņš bija manījis uzmācīgajai svešiniecei, tādēļ jautājis dzīvesbiedrei, kāpēc soma ir šeit, un teicis, lai izmet to. Lastovska somu paņēmusi un aiznesusi projām, un Gotuns nospriedis, ka viņa somiņu izmetusi. Kā vēlāk izrādījās, Lastovska somiņu nebija vis izmetusi, bet noslēpusi mājās.

Tādas liecības apsūdzētais Gotuns esot sniedzis uzreiz pēc aizturēšanas.

Apsūdzētais Gotuns mainījis savas liecības

Patiesību sakot, savās pirmajās liecībās Valērijs Gotuns liecināja nedaudz citādāk. Kā viņš pēc tam skaidroja, esot vēlējies, lai dzīvesbiedre, kura aizturēšanas dienā esot bijusi nevesela, netiktu iejaukta šajā lietā. Tad Gotuns apgalvoja, ka, esot mājās, viņam pašam uznākušas nevaldāmas dusmas par notikušo, viņš pats paķēris no mājām koka stampiņu un devies atriebties svešiniecei, bet Dace viņam sekojusi. Gotuns pats pēc savas iniciatīvas esot uzbrucis sievietei, trīs reizes iesitis viņai pa galvu ar stampiņu, bet pēc tam arī apzadzis, paņemot divus telefonus, pasi, naudu no kabatām un rokassomiņu. Somiņu viņš esot ielicis mugursomā un atdevis dzīvesbiedrei, lai aizved to mājās. Telefonus, kas bijuši sliktā stāvoklī, un pasi Gotuns esot izmetis atkritumu urnā pa ceļam uz “Krokusu”, bet rokassomiņu pēc tam izmetis atkritumu konteinerā pie mājas.

Jau vēlāk, pēc papildu nopratināšanas, Valērijs Gotuns liecināja, ka tad, kad viņš atgriezies mājās pēc kautiņa autobusu pieturā un visu izstāstījis dzīvesbiedrei, Lastovsku ļoti sadusmojis, ka sveša sieviete uzmākusies viņas vīrietim. Dzīvesbiedre jutusies ļoti aizskarta par to, ka viņas vīrieti kāda iekāro, jo viņa uz Gotunu vienmēr bijusi ļoti greizsirdīga. Lastovska sākusi Gotunam teikt nepatīkamas lietas par šo notikumu un pēc kāda laika sadusmojusies vēl vairāk. Daci ļoti sadusmojis Gotuna stāstītais, ka svešā sieviete pēc viņa sitieniem palikusi sēžot uz soliņa. Viņa sākusi kliegt, ka Valērijs ir muļķis, ka viņš neko neprot, ka nemāk pat normāli iesist. Lastovska pat sākusi viņu mācīt, kā pareizi un kur vajag sist.

Tagad Gotuns ir pārliecināts, ka, ja ne tāda sievas uzvedība un izteicieni, viņi tovakar nekur vairs nebūtu devušies. Vismaz viņš nekur nebija taisījies iet, bet Lastovska esot viņu pierunājusi. Sākotnēji Valērijs Gotuns par to esot noklusējis, jo gribējis visu vainu uzņemties pats. Tomēr to, ka svešajai sievietei būtu situsi arī Dace, viņš neesot redzējis, vismaz Gotuna klātbūtnē viņa to neesot darījusi. Valērijs Gotuns gan neizslēdz tādu iespēju, ka Dace Lastovska sievieti varētu būt situsi pēc tam, kad viņš aizgāja uz “Krokusu”.

Apsūdzētā Lastovska vainu veļ uz dzīvesbiedru

Apsūdzētā Dace Lastovska izmantoja savas tiesības tiesas sēdē neliecināt, bet piekrita atbildēt uz jautājumiem. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā viņa vienu reizi bija liecinājusi. Toreiz Lastovska stāstīja, ka 2020. gada 10. janvārī Valērijs Gotuns bija darbā, bet viņa – mājās. Dace alkoholiskos dzērienus neesot lietojusi jau gadu, skaidrā bijusi arī tovakar.

Vakarā mājās pārradies Gotuns, un viņš bijis alkohola reibumā, kā arī viņam bijusi stipri saskrāpēta seja, skrāpējumi bijuši uz sejas un vaigiem. Kad Lastovska jautājusi, kas noticis, Gotuns pastāstījis, ka pa ceļam uz mājām viņš saticis kādu nepazīstamu sievieti, kopā lietojuši alkoholu, bet pēc tam starp viņiem izcēlies konflikts. Dzīvesbiedrs gan neesot stāstījis, kāds bija strīda iemesls. Konflikta laikā sieviete esot saskrāpējusi viņam seju, bet Valērijs esot viņai iesitis pa galvu ar šampanieša pudeli.

Lastovska stāstīja, ka mājās Gotuns esot izturējies agresīvi un nervozi. Viņš baidījies, ka nepazīstamā sieviete aizies uz policiju un uzrakstīs iesniegumu par to, ka viņš tai iesitis ar pudeli pa galvu. Pēc kādas pusstundas Gotuns esot sataisījies iet uz pilsētu un sameklēt sievieti. Viņš tā arī esot teicis, ka ies atrast to sievieti, lai viņu nosistu. Lastovska skaidri atceroties, ka Gotuns solījis: “Nositīšu, noduršu, noslepkavošu!” Tad viņš paņēmis mugursomu un vēl kaut ko no koridora, bet Lastovska neesot redzējusi, ko. Kad Valērijs jau bija devies prom, Lastovska pamanījusi, ka mājās nav koka stampas, kas pirms tam visu laiku stāvējusi uz grīdas.

Valērijs aizgājis ar kājām, bet Dace palikusi mājās. Viņa neesot ticējusi, ka dzīvesbiedrs savus draudus īstenos. Pēc kāda laika Lastovska izlēmusi braukt ar velosipēdu uz staciju, jo uztraukusies par vīru, kurš bija piedzēries. Līdzi neko neesot ņēmusi, mugursoma jau bijusi pie Gotuna. Pie Olaines stacijas Lastovska diezgan ilgi staigājusi un meklējusi Valēriju. Vienā brīdī viņa izdzirdējusi vienu vai divus kliedzienus, kas atskanējuši no Jelgavas puses. Lastovska esot pagājusi uz to pusi un uzreiz atpazinusi savu dzīvesbiedru, kurš stāvējis ar muguru pret viņu. Tieši tobrīd viņš esot spēcīgi atvēzējies. Lastovska viņu pasaukusi vārdā, bet Valērijs uzkliedzis: “Nenāc klāt!” Sievieti viņa neesot redzējusi, tikai dzirdējusi gārdzienus. Lastovska bijusi šokā, jo sapratusi, ka Valērijs svešinieci ir noslepkavojis.

Pēc tam Gotuns viņai iedevis mugursomu un teicis, lai brauc mājās. Lastovska tā arī izdarījusi. Mājās mugursomu nolikusi istabā, pat neesot paskatījusies, kas tajā iekšā. Gotuns mājās esot pārradies naktī – ap pulksten diviem. Vīrietis tobrīd vairs neesot bijis tik piedzēries, bet līdzi viņam bijusi pudele ar vīnu “Agdam”. Starp dzīvesbiedriem vēl esot izcēlies strīds, jo Lastovska bijusi šokā par Gotuna rīcību ar sievieti. Dace viņam teikusi, ka jāiet uz policiju atzīties, bet Gotuns dzīvesbiedrei piedraudējis, ka apraks viņu zem ābeles, ja kādam ziņos par notikušo, – noslepkavos arī viņu. Pēc tam Gotuns esot izkrāmējis mugursomas saturu – tur bijusi koka stampa, sieviešu somiņa rozā krāsā ar spīdīgu ķēdīti, sieviešu rokas pulkstenis, kaut kādi dokumenti. Gotuns licis viņai paņemt visas mantas, salikt tās maisiņā un izmest atkritumu tvertnē. Taču Lastovska tā neesot izdarījusi – noslēpusi maisiņu ar svešajām mantām pieliekamajā telpā uz grīdas zem matračiem. Koka stampiņu Valērijs pats iznesis pagalmā un ielicis spainī ar ūdeni. Pati viņa neesot vainīga – neko nedarīja, nevienam nesita, to sievieti pat neredzēja.

Sodi ir gana bargi, sevišķi par kūdīšanu

Videokameras ierakstā, kas nonāca policijas rīcībā, skaidri var redzēt, ka pirmā Olaines dzelzceļa stacijas teritorijā ierodas tieši Dace Lastovska, turklāt viņai līdzi ir mugursoma, kurā varēja atrasties tā pati koka stampiņa. Kad sievietei tika jautāts, kā viņa var izskaidrot to, ka mugursoma ir pie viņas, nevis pie Gotuna, apsūdzētā atbildēja, ka viņai neesot atbildes. Interesanti, ka noslepkavotās sievietes asinis tika atrastas tikai uz Daces Lastovskas apģērba. Uz to gan viņai bija skaidrojums – Gotuns pēc slepkavības izdarīšanas esot viņai padevis tās sievietes mantas, kas varētu būt bijušas ar asinīm, tā viņa nosmērējusies.

Tas, ko savās liecībās nav pieminējis neviens no apsūdzētajiem, ir metāla caurule. Nākamajā rītā notikuma vietas apskates laikā tā tika atrasta dažus metrus no noslepkavotās sievietes līķa un, visdrīzāk, bija īstais nozieguma izdarīšanas rīks, turklāt uz tās fiksētas cietušās asinis. Blakus caurulei mētājušās vairākas naudas banknotes un monētas, kam arī nav izskaidrojuma. Vai šo cauruli sišanai izmantoja Valērijs Gotuns, bet varbūt ar to rokās pie jau zemē gulošās sievietes atgriezās Dace Lastovska, kad viņas dzīvesbiedrs bija devies uz kafejnīcu “Krokuss”? Tās ir divas reālākās versijas, turklāt pēc psiholoģiskā portreta Lastovska ko tādu varētu izdarīt, jo savā būtībā esot daudz agresīvāka un nevaldāmāka par Valēriju Gotunu. Daudz neticamāka būtu versija, ka pēc abu dzīvesbiedru došanās prom pie piekautās sievietes varētu būt ieradusies vēl kāda trešā persona un nositusi viņu ar cauruli…

Ar Rīgas rajona tiesas spriedumu abi apsūdzētie atzīti par vainīgiem viņiem inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos. Tiesnese Ilona Ozoliņa-Kļaviņa nosprieda, ka apsūdzētais Valērijs Gotuns par slepkavību un zādzību nelielā apmērā sodāms ar brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem un diviem mēnešiem, kā arī ar probācijas uzraudzību uz trim gadiem. Apsūdzētajai Dacei Lastovskai par līdzdalību slepkavībā (kūdīšanu) piespriesti septiņi gadi un divi mēneši, kā arī probācijas uzraudzība uz trim gadiem. Piedevām no abiem apsūdzētajiem par labu noslepkavotās sievietes dēlam piedzīta morālā kaitējuma kompensācija 1500 eiro apmērā. Šo spriedumu vēl iespējams pārsūdzēt, un, kā bija noprotams, abas apsūdzētās personas plāno to darīt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.