Menu
 

LTAB: Pērn atkal pieaudzis satiksmes negadījumu skaits, kuros iesaistīti mototransporta līdzekļi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) statistika liecina, ka pagājušajā gadā apdrošinātājiem pieteikti 518 ceļu satiksmes negadījumi (CSN), kuros bijis iesaistīts mototransporta līdzeklis. Salīdzinājumam – 2020.gadā apdrošinātājiem tika pieteikti 488 CSN, bet vēl gadu iepriekš – 506 negadījumi ar mototransporta līdzekļa iesaisti. Pēdējos 10 gados vairāk (580) negadījumu bijis vien 2018.gadā.

Pagājušajā gadā apdrošinātājiem pieteikti 247 ceļu satiksmes negadījumi, kuros mototransportlīdzekļa vadītājs bijis negadījuma izraisītājs, bet 271 gadījumā – cietušais. LTAB apkopotā statistika liecina, ka kopš 2015.gada motobraucēji biežāk ir CSN cietušie, nevis izraisītāji.

“Nenoliedzami motobraucēji iepretim autovadītājiem ir mazāk aizsargāta ceļu satiksmes dalībnieku grupa, tomēr arī viņi ar savu rīcību var radīt ievērojamus zaudējumus citiem satiksmes dalībniekiem, t.sk. gājējiem un citiem mazāk aizsargātiem satiksmes dalībniekiem,” uzsvēris LTAB valdes loceklis Juris Stengrevics. Viņš piebilst, ka arī gadījumos, kad motocikla vadītājs bijis CSN izraisītājs un cietuši  šī motocikla pasažieri, tie tāpat var pretendēt uz atlīdzību par nodarītajiem zaudējumiem.

Vidējā atlīdzība par motobraucēju nodarītajiem zaudējumiem CSN rezultātā pērn bija 1038 eiro, bet par negadījumiem, kuros motobraucēji bija kā cietušie – 1320 eiro. Kopējā vidējā atlīdzība par CSN, kuros iesaistīti mototransportlīdzekļi pērn bija 1185 eiro, kas ir lielāka nekā 2020.gadā – 1078 eiro.

LTAB aicina motobraucējus neaizmirst savlaicīgi iegādāties OCTA, lai pasargātu sevi un citus satiksmes dalībniekus no nevajadzīgām likstām un tēriņiem, kas var rasties CSN rezultātā. “Lai arī pērn Latvijā reģistrēti mototransporta līdzekļi nav bijuši iesaistīti negadījumos ar lielām atlīdzībām, jānorāda, ka pēdējo piecu gadu laikā šādi smagi CSN nav bijis retums. Tā lielākā atlīdzība par CSN, kurā bijis iesaistīts mototransporta līdzeklis, izmaksāta par 2018.gadā notikušu negadījumu un sastāda 163,8 tūkstošus eiro,” norāda J.Stengrevics.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.