Menu
 

Suteneru "biznesa plāns" sagrūst pie lidmašīnas trapa Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits, la.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pēc sešus mēnešus ilguša operatīvā eksperimenta lidostā “Rīga” tika aizturēti divi suteneri – Māris L. un Jūlija P. Ar Rīgas rajona tiesas spriedumu bijušie dzīvesbiedri atzīti par vainīgiem personu nosūtīšanā uz ārzemēm seksuālai izmantošanai. Abiem piespriests divus gadus ilgs cietumsods: Jūlijai, kuras apgādībā ir divi mazi bērni, sods piemērots nosacīti, bet Māris debesis tagad redz tikai caur ieslodzījuma vietas režģiem.

Pašlaik galvaspilsētas tiesās tiek skatītas vairāk nekā desmit krimināllietas par sutenerismu, un vienā no tām apsūdzētā lomā nācies iejusties pat savulaik pazīstamam zvērinātam advokātam. Suteneri darbojušies gan vienatnē, gan pāros, bet vairumā gadījumu lielākās, līdz pat desmit cilvēku grupās, kur netrūka arī daiļā dzimuma pārstāvju. Māra un Jūlijas lieta zīmīga ar to, ka abi notiesātie savas noziedzīgās darbības laikā bija dzīvesbiedri, tātad var teikt, ka viņiem bijis savdabīgs ģimenes bizness…

Vervē prostitūtas, solot iespaidīgu peļņu

Šis stāsts sākās 2017. gada vasarā, kad Mārim un Jūlijai radās plāns nodarboties ar sutenerismu – meklēt Latvijā sievietes, kuras piekristu doties uz ārzemēm, lai tur par atlīdzību sniegtu intīmpakalpojumus. Lai šo plānu realizētu, Māris internetā publicēja sludinājumu par ērta un izdevīga darba iespēju sievietēm, kā arī nosūtīja šādu piedāvājumu vairākām dāmām, kuras ar to jau nodarbojās Latvijā.

Tā viņš sazinājās ar Sņežanu (vārds mainīts), kurai sarakstē piedāvāja nodarboties ar prostitūciju Anglijā, intīmpakalpojumus sniedzot bordelī vai arī izbraukumos pie klientiem. Māris solīja, ka sieviete varēs nopelnīt vismaz 4000 mārciņu mēnesī (aptuveni 4700 eiro), bet esot jārēķinās, ka jānostrādā vismaz trīs četras nedēļas, pretējā gadījumā viņam nav izdevīgi pirkt Sņežanai aviobiļeti turpceļam.

Sņežana šķita ieinteresēta un, lai sazināšanās būtu ērtāka, nosūtīja Mārim savu tālruņa numuru. Šajā brīdī pasākumā iesaistījās Jūlija. Viņa piezvanīja Sņežanai un sarunāja tikšanos, lai pārrunātu jautājumus par darbu Anglijā. Uz tikšanos Sņežanai bija jāatnes ginekologa izziņa par veselības stāvokli, bet jau pirms tam uz e-pastu jāatsūta fotogrāfija, kurā viņa būtu redzama pilnā augumā un ģērbusies tikai apakšveļā. Sņežanai arī tika lūgts sameklēt vēl kādas dāmas, kuras būtu ieinteresētas strādāt ārzemju bordelī. Par katru klienti suteneri viņai sākumā solīja 100 eiro, bet pēc tam jau pat visus 500.

Pēc trim nedēļām Jūlija savervēto sievieti informēja, ka darbību pārcels no Anglijas uz Vāciju, bet nekas cits nemainīsies – lidmašīnas biļete turpceļam, kā arī uzturēšanās bordelī būšot uz Jūlijas un Māra rēķina. Peļņu suteneri solīja ļoti labu, bet kā atlīdzību par saviem pakalpojumiem viņi gribēšot saņemt 30 procentus no peļņas par sniegtajiem intīmpakalpojumiem.

Savervētā Sņežana izrādās policijas aģente

Taču Sņežanai, izrādās, ne prātā nenāca doties apšaubāmā peļņā uz kādu ārzemju bordeli. Patiesībā viņa jau no paša sākuma tikai tēloja ieinteresētību, jo piedalījās speciālajā izmeklēšanas eksperimentā, lai atmaskotu Māri un Jūliju, kuri vervēja prostitūtas seksuālai izmantošanai ārvalstīs. Nav nozīmes, ka sievietes to darītu labprātīgi, ar pašu piekrišanu, – Krimināllikumā par šādu noziedzīgu nodarījumu, ja tas izdarīts grupā, kā tas bija abu dzīvesbiedru gadījumā, ir paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem.

Izmeklēšanas eksperiments ilga gandrīz pus gadu. Tā laikā Jūlija ar Sņežanu satikās vēlreiz – kafejnīcā tirdzniecības centrā “Alfa”. Šīs tikšanās laikā Jūlija izstāstīja, kurā pilsētā bordelis atradīsies, kad plānots to atvērt, cik prostitūtu darbam tajā jau ir savervētas, cik vēl jāsameklē. Runa bijusi arī par darba noteikumiem, tas ir, par iespējamo klientu skaitu dienā, par seksuālo pakalpojumu sniegšanas saturu un ilgumu. Lai būtu ticamāk, Sņežana savu vervētāju informēja, ka ir sameklējusi vēl vienu sievieti, kura piekritusi pastrādāt Vācijas bordelī.

Suteneru aiztur ar aviobiļetēm kabatā

2018.gada pirmajās dienās Jūlija lūdza abām dāmām atsūtīt pases datus, lai varētu viņām nopirkt aviobiļetes. Tobrīd jau bija zināms, ka ceļā viņām būs jādodas 24.janvārī. Līdz tam laikam Jūlija turpināja sazināties ar citām izmeklēšanā nenoskaidrotām sievietēm, mēģinot savervēt viņas eskorta pakalpojumu sniegšanai Vācijā.

Aviobiļetes iegādājās Māris, un 24. janvāra rītā viņš ieradās lidostā “Rīga”, lai tiktos ar abām it kā savervētajām bordeļa darbiniecēm un pavadītu viņas ceļā uz Vāciju. Tieši tur pulksten 9.40 suteners tika aizturēts. Apcietinājumā Māris pavadīja gandrīz divus mēnešus, pēc tam pirms tiesas vēl paspēja pastrādāt Vācijā, tikai nevis prieka mājā, bet gan rūpnīcā. Savukārt Jūlija, ņemot vērā to, ka viņu jaunākais bērns tobrīd bija tikai pāris mēnešus vecs, netika pat aizturēta.

Pirmo reizi mūžā dzīvošot godīgi

Tiesā abi apsūdzētie savu vainu atzina un izdarīto nožēloja. Māris gan dievojās, ka nav zinājis, ka dara ko noziedzīgu. Tagad saprotot, ka vajadzēja palasīt likumus, pirms uzsākt šādu apšaubāmu biznesu. Gan Jūlija, gan Māris solījās neko tādu vairs nedarīt. Māris arī lūdza tiesu nepiespriest viņam cietumsodu, jo pirmo reizi mūžā viņš vēloties dzīvot godīgi un cietumsods sagraus viņa dzīvi…

Abus apsūdzētos raksturojošie dati liecina, ka Jūlijai ir tikai pamatskolas izglītība, bet Māris pat tādu diplomu nav spējis iegūt. Toties abi jau iepriekš bijuši sodīti. Jūlija pirms gadiem desmit pieķerta par zādzībām vai krāpšanām mazā apmērā, bet Māris bija “iekritis” daudz nopietnāk.

Vīrietim bijušas vairākas sodāmības, bet ar pēdējo spriedumu viņš ielikts cietumā uz sešiem gadiem. Toreiz Mārim tika inkriminēti tādi noziegumi kā nelikumīga brīvības atņemšana, personas nolaupīšana, svešas mantas tīša iznīcināšana vai bojāšana, vidēja smaguma miesas bojājumu tīša nodarīšana personu grupā un pat laupīšana. Viņa sodāmības vēl nebija dzēstas, turklāt no ieslodzījuma Māris par labu uzvedību bija atbrīvots pirms termiņa.

Jūlijai pārbaudes laiks, Māris atkal cietumā

Lai gan tika konstatēti abu apsūdzēto atbildību mīkstinoši apstākļi, nosacītu brīvības atņemšanas sodu tiesa varēja piespriest tikai Jūlijai. Viņai arī noteikts divus gadus ilgs pārbaudes laiks ar probācijas dienesta uzraudzību. Savukārt Mārim bija lemts pēc dažu gadu pārtraukuma atkal atgriezties ieslodzījuma vietā. Šoreiz gan tikai uz diviem gadiem, no kuriem divus mēnešus viņš izcieta laikā, kad bija apcietinājumā. Nākamgad vīrietis savu sodu būs izcietis un, ja vien nav pārdomājis, beidzot varēs sākt dzīvot godīgi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.