Menu
 

Pierīgā siro zagļi! Apriņķis.lv

  • Autors:  Agita Latkovska
Prombūtnes laikā ieteicams mājoklī atstāt ieslēgtu gaismu, radot ilūziju, ka mājā kāds ir. Prombūtnes laikā ieteicams mājoklī atstāt ieslēgtu gaismu, radot ilūziju, ka mājā kāds ir. Foto: "RAA" arhīvs un Valsts policija

Līdz ar rudens iestāšanos daudzviet Pierīgas novados aktualizējas jautājums par zādzībām un ielaušanās mēģinājumiem privātīpašumos. Sociālās tīmekļa vietnes "Facebook" domubiedru grupās satrauktie Pierīgas iedzīvotāji brīdina līdzcilvēkus būt uzmanīgiem un tumšajos rudens vakaros pievērst pastiprinātu uzmanību sava mājokļa un īpašuma drošībai, jo daudzus no tiem tumsas aizsegā apciemojuši nelūgti viesi ar noziedzīgiem nodomiem.

Garkalnes novadā zaglis mēģina ielauzties mājā 

Raizes par īpašuma drošību piemeklējušas Garkalnes novada iedzīvotājus. Baltezera privātmāju rajonā tumsas aizsegā gar privātmājām siro zagļi. Novada iedzīvotāja Elīna ziņo, ka oktobra sākumā viņas mājā ap pulksten četriem naktī ielauzies zaglis. "Viņš bija atspiedis pakešu tipa durvis no pagalma puses," atklāj Elīna. "Nekādu uzlaušanas pēdu, tikai neliels skrāpējums, ko atstājis skrūvgriezis vai tamlīdzīgs instruments."

Zaglis darbojies diezgan pārliecinoši, acīmredzot – ne pirmo reizi ar pīpi uz jumta. No sākuma viņš uzlauzis durvis, radot troksni ar atslēgu šķindoņu, un vieglītēm pieklauvējis pie loga. Pēc tam ātrā solī aizgājis. "No šī trokšņa mēs pamodāmies un, neslēdzot iekšā gaismas, izsaucām policiju un vērojām," stāsta Elīna. "Pēc kādām 15 minūtēm, laikam nogaidījis, ka signalizācija neatskan un mājā neieslēdzas gaismas, zaglis atgriezās un ar lukturīti spīdināja uz pagalma durvīm, kuras bija uzlauzis. Sapratis, ka durvis jau ir ciet un viņš ir pamanīts, zaglis aizbēga."

Policija ieradusies aptuveni pēc stundas. "Visu izskatīja, ieteica padomāt par drošību – uzlikt prožektorus ar kustības sensoriem un signalizāciju pie logiem un durvīm, kuras var atvērt," saka Baltezera iedzīvotāja. "Tā kā nekas nebija nozagts vai bojāts, kriminālprocesu neuzsākām." Policija ieteikusi ierīkot skaņas signalizāciju pie logiem un durvīm, jo pakešu logu uzlaušana esot dažu sekunžu jautājums.

Daugmalē zog tehniku

Garnadži uzdarbojas arī Daugmales pusē. Nepatīkamu notikumu piedzīvojis novada iedzīvotājs Jānis, kuram oktobra sākumā no privātīpašuma tika nozagta tehnika. Jau otro reizi Jānim piederošais traktors mauriņa pļaušanai kļuvis par laupījumu garnadžiem. "Vērsos policijā gan tad, kad man traktoru nozaga pirmo reizi, gan tagad," stāsta cietušais. "Policijas reakcija bija visai ātra, tā ka sūdzību par Baložu policijas iecirkņa darbu man nav."

Policija ieradusies operatīvi un izjautājusi cietušo. Turklāt izmeklēšanas gaitā konstatēts, ka pavisam nesen kādā mājā turpat novadā veikta kratīšana un "izņemts" šādas markas traktoriņš. Traktora īpašniekam palaimējies. Jānis aicināts doties tehniku atpazīt. "Aizbraucu – jā, manējais! Atpazinu pēc daudzām pazīmēm, kā jau vecam agregātam! Policijā man stāstīja, ka iepriekš viņi kādā privātmājā veikuši kratīšanu un izņēmuši mauriņtraktoru, kuru es pēc daudzām specifiskām pazīmēm atpazinu," priecājas Jānis.

Tomēr līdz ar prieku par policijas atradumu viņš bažījas, kā rīkoties turpmāk, lai līdzīgi gadījumi neatkārtotos. "Videonovērošana? Žogs ap teritoriju? Ierīkot fizisku apsardzi ne tikai mājas iekšpusei, bet arī teritorijai? Ne visiem tas diemžēl vienmēr ir iespējams," saka Daugmales iedzīvotājs.



Jādraudzējas ar kaimiņiem

Valsts policijas dati par zādzību skaitu no privātmājām liecina, ka to apjoms Rīgas reģionā šā gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar šo pašu laika posmu pērn, nav būtiski mainījies. No šā gada 1. janvāra līdz 24. septembrim Rīgas reģionā reģistrētas 193 zādzības, pērn – 205.

Valsts policijas pārstāve Elīna Sprudzāne informē, ka situācijā, kad mājokļa īpašnieks ir konstatējis, ka viņa privātīpašumā mēģināts ielauzties, nekavējoties jāziņo policijai, zvanot uz tālruņa numuru 110, vai jāvēršas tuvākajā Valsts policijas iecirknī.

Elīna Sprudzāne min dažus padomus, ko der ievērot, lai pasargātu savu īpašumu no zagļiem. Viens no ieteikumiem ir dibināt draudzīgas attiecības ar kaimiņmājas iedzīvotājiem: "Dodoties brīvdienās, ieteicams lūgt kaimiņiem pieskatīt arī jūsu īpašumu. Tāpat Valsts policija iesaka mājokļa īpašniekiem ierīkot signalizāciju vai videonovērošanas kameras. Noteikti jāpadomā arī par vērtīgo mantu drošu glabāšanas vietu, piemēram, pie mājas konstrukcijām piestiprinātā seifā."

Anglijā, Skotijā un daudzviet citur pasaulē ir ļoti populāra E. Sprudzānes minētā sadarbība ar kaimiņiem. Privātmāju rajonos pie privātīpašumiem redzamā vietā tiek izvietotas brīdinājuma zīmes, kas vēsta, ka šīs mājas kaimiņi vēro un uzpasē savu kaimiņu īpašumus. Zaglis ir spiests apsvērt ielaušanos privātīpašumā, jo jārēķinās, ka apkārt ir modri kaimiņi, kuri novēro, kas notiek viņiem blakus.

Ziņojiet par aizdomīgām personām!

Atceroties filmu "Viens pats mājās", kur mazais Kevins sargā savu māju no zagļiem, daži viņa izmantotie paņēmieni ir praktiski un pielietojami arī dzīvē, piemēram – mājās atstāts ieslēgts radio. Arī Valsts policijas pārstāve E. Sprudzāne kā vienu no drošības pasākumiem iesaka mājoklī atstāt ieslēgtu gaismu, tādējādi radot zaglim ilūziju, ka mājā kāds ir. "Arī labi apgaismots privātmājas pagalms par palīdzēt novērst zādzību, kas zaglim ērtāk būtu paveicama tumsas aizsegā," saka E. Sprudzāne.

Valsts policija iesaka iedzīvotājiem, kuri redz aizdomīgas personas, kas automašīnās pārvietojas pa privātmāju ciematiem un novēro mājas, vai vienkārši nepiederošas aizdomīgas personas, nekavējoties ziņot policijai, zvanot uz tālruņa numuru 110.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.