Menu
 

Šogad uz valsts autoceļiem satiksmes negadījumos bojā gājuši 48 cilvēki

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - Latvijas Valsts ceļi Ilustrācija - Latvijas Valsts ceļi

Šā gada astoņos mēnešos uz valsts autoceļiem 44 smagos ceļu satiksmes negadījumos (CSN) bojā gājuši 48 cilvēki, liecina VSIA “Latvijas Valsts ceļi” (LVC) speciālistu un Valsts policijas (VP) apkopotā informācija.

No 48 šogad bojāgājušajiem uz valsts autoceļiem 20 gāja bojā sadursmēs, astoņi – auto apgāšanās rezultātā, viens gāja bojā sadursmē ar dzīvnieku, četri bojāgājušie bija gājēji, desmit gāja bojā uzbraukšanā šķērslim, trīs – uzbraukšanā stāvošam transporta līdzeklim. Viens cilvēks zaudējis dzīvību, transportlīdzeklim iebraucot dīķī, bet vēl viens bojāgājušais miris citos apstākļos. 

Sadursmju iemesls visbiežāk ir nepārdomāti un riskanti veikti apdzīšanas manevri. Šogad veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka  gandrīz ceturtdaļa jeb 24% autovadītāju atzīst, ka ir veikuši riskantus apdzīšanas manevrus. Dati arī liecina, ka riskantos manevrus biežāk veic tieši gados jauni autovadītāji vecumā no 18 līdz 24 gadiem.

37% aptaujāto paziņu lokā ir cilvēki, kas veic riskantus apdzīšanas manevrus. Biežāk paziņu lokā šādi autovadītāji ir gados jaunākiem respondenti (18–34 gadi), kā arī respondentiem ar augstākiem ienākumiem. Vairāk nekā puse jeb 59% respondentu atzīst, ka ir piedzīvojuši riskantus apdzīšanas manevrus: 43% kā automašīnas pasažieri, 4% – starppilsētu autobusā, bet 12% gan automašīnā, gan starppilsētu autobusā.

Lai arī 85% autovadītāju savu vispārīgo zināšanu līmeni ceļu satiksmes noteikumu pārzināšanā novērtē kā kopumā labu, tomēr 61% autovadītāju atzīst, ka pēdējā gada laikā ir pārkāpuši ceļu satiksmes noteikumus.

VSIA “Latvijas Valsts ceļi Komunikācijas daļā vēsta, ka šogad ir samazinājies bojāgājušo velobraucēju skaits: 2021. gadā uz valsts autoceļiem dzīvību zaudēja desmit velosipēdistu, bet šogad ir bijis viens gadījums, tajā gāja bojā velosipēdists, kurš uzbrauca stāvošam transportlīdzeklim.   

Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta dati liecina, ka šā gada astoņos mēnešos glābēji devušies uz 576 ceļu satiksmes negadījumu seku likvidēšanas darbiem. Lielākoties savākts uz brauktuves izlijušais šķidrums un sakārtota ceļa braucamā daļa, lai novērstu apdraudējumu citiem ceļu satiksmes dalībniekiem un pēc iespējas ātrāk atjaunotu satiksmi. No avarējušām automašīnām glābēji izglāba 88 cilvēkus un atbrīvoja 28 bojāgājušos.

Vislielākais izsaukumu skaits uz ceļu satiksmes negadījumu seku likvidācijas darbiem saņemts Rīgā un Rīgas reģionā, tajā arī lielākais izglābto cilvēku skaits.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.