Menu
 

Savas pārgalvības dēļ tiesas priekšā stājas divas pensionāres Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - LETA Foto - LETA

Pēdējā mēneša laikā Rīgas rajona tiesa pasludinājusi divus spriedumus divām pensijas vecuma sievietēm, kuru pārgalvības un Ceļu satiksmes noteikumu ignorēšanas dēļ dzīvību zaudēja divi cilvēki. Abām kundzēm, kuras tiesas priekšā stājās pirmo reizi mūžā, tika piespriesta brīvības atņemšana, šo sodu piemērojot nosacīti.

Abos stāstos ir samērā daudz līdzību, pat tāda detaļa, ka abas apsūdzētās vadīja “Volkswagen Golf” markas automašīnu. Tomēr ir arī kāda ļoti būtiska atšķirība – viena pensionāre pie stūres bija sēdusies alkohola reibumā, turklāt tādā, kas pārsniedz pieļaujamo normu, tāpēc viņa tika saukta pie atbildības par smagu noziedzīgu nodarījumu.

Pārsniedz atļauto ātrumu un uz gājēju pārejas notriec sievieti

74 gadus vecajai Dainai B. liktenīgi nelaimīgā diena bija 2021. gada 17. jūlijs. Pirms pulksten 11.00 pensionāre Ādažu novadā ar automašīnu  “VW Golf” brauca pa Tallinas šoseju no Rīgas puses. Baltezerā Daina, lai arī bija iebraukusi apdzīvotā vietā, nesamazināja braukšanas ātrumu līdz atļautajiem 50 kilometriem stundā, bet turpināja braukt ar ātrumu, kas bija ne mazāks par 65 kilometriem stundā. Lai arī priekšā bija neregulējama gājēju pāreja, pa kuru no labās uz kreiso pusi pāri devās cilvēks, autovadītāja braukšanas ātrumu nesamazināja un notrieca gājēju Martu B. Trieciena rezultātā 81 gadu vecā sieviete guva smagus miesas bojājumus un mira negadījuma vietā.

Daina savu vainu nodarītajā atzina pilnībā, tādēļ viņas krimināllieta Rīgas rajona tiesā tika skatīta bez pierādījumu pārbaudes. Nedaudz vairāk par šo pērn notikušo ceļu satiksmes negadījumu var uzzināt no televīzijas raidījuma “Degpunktā” sagatavotā sižeta. Aptaujājot aculieciniekus, žurnālisti bija noskaidrojuši, ka Marta B. Tallinas šoseju mēģinājusi šķērsot atceļā no Baltezera kapiem. Pēc automašīnas trieciena viņa aizmesta uz priekšu, bet uz pārejas palikusi tikai pensionāres soma un brilles. Spēcīgo sitiena troksni bija dzirdējuši daudzi cilvēki, un vairāki – kāds motociklists, garām braucošas militārpersonas – steidzās palīdzēt cietušajai. Pēc brīža ieradās arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde. Diemžēl visas mediķu pūles glābt Martas dzīvību bija veltas, viņa mira turpat negadījuma vietā.

Runājot ar televīzijas žurnālistiem par konkrēto gājēju pāreju, vietējie iedzīvotāji neslēpa, ka kaut kas tāds jau bija gaidāms, jo šo pāreju ikdienā izmanto diezgan daudz cilvēku, bet automašīnu riepu švīkstoņa, birstošu stiklu skaņa un dažāda skaļuma būkšķi tur neesot nekas neparasts. Šīs gājēju pārejas izmantošana esot samērā liels izaicinājums. Vienīgais glābiņš gan iedzīvotājiem, gan tūkstošiem autobraucēju, kas katru dienu izmanto šo ceļa posmu, varētu būt Baltezera apvedceļš. Taču lielākas skaidrības par tā būvniecību vismaz toreiz vēl nebija, vien ziņots, ka esot sākti izpētes darbi.

Septiņpadsmit gadus braukusi bez pārkāpumiem, pie stūres vairs nesēdīsies

Valsts apsūdzības uzturētājs šajā krimināllietā bija prokurors Māris Garjānis. Savā debašu runā viņš norādīja, ka Dainas B. atbildību pastiprinoši apstākļi nav konstatēti, bet esot viens atbildību mīkstinošs apstāklis – apsūdzētā savu vainu atzinusi pilnībā. Prokurors lūdza tiesu piedzīt no apsūdzētās Dainas morālā kaitējuma kompensāciju 3000 eiro, ko bija pieteikusi bojā gājušās Martas meita, kura kā cietusī piedalījās tiesas sēdē. Apsūdzētā bija izteikusi gatavību šo kaitējumu atlīdzināt.

Runājot par sodu, prokurors lūdza tiesu atzīt Dainu B. par vainīgu viņai inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā, kā arī sodīt ar brīvības atņemšanu uz trim gadiem (Krimināllikumā par šādu nodarījumu paredzētais brīvības atņemšanas sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem). M. Garjānis lūdza šo brīvības atņemšanas sodu noteikt nosacīti – ar pārbaudes laiku uz trim gadiem. Kā papildsodu prokurors Garjānis lūdza tiesu atņemt apsūdzētajai transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz trim gadiem.

Savā pēdējā vārdā apsūdzētā Daina B. pauda: “Varu piebilst tikai to, ka viss mans diezgan ilgais autovadītājas stāžs – septiņpadsmit gadu bez pārkāpumiem – vienā mirklī tika noslaucīts ar vissmagāko nodarījumu, ko es varēju izdarīt cietušajai ģimenei, nemaz nerunājot par bojāgājušo. Tas man līdz mūža beigām paliks kā neatmaksājams parāds. To visu es apzinos un varu tikai cerēt, ka varbūt pēc kāda laika – bet tas nebūs ne pēc gada, ne pēc diviem, varbūt pēc vairākiem gadiem – mēs ar cietušo atradīsim iespēju samierināties.” To dzirdot, bojāgājušās meita piekrītoši māja ar galvu, likdama saprast, ka tāda samierināšanās būs iespējama.

Pēc pārdesmit minūtēm Rīgas rajona tiesas tiesnese Ivonna Ādamsone-Struža paziņoja saīsināto spriedumu šajā krimināllietā. Tiesnese bija lēmusi, ka Daina B. pelnījusi brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, piemērojot šo sodu nosacīti, kā arī pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Tiesneses un prokurora viedoklis sakrita punktā par piemērojamo papildsodu – autovadītāja tiesības Dainai tika atņemtas uz trim gadiem. Tam gan laikam vairs nebūs nekādas nozīmes, jo jau tiesas sēdes laikā Daina liecināja, ka kopš tās dienas, kad viņas dēļ bojā gāja cilvēks, viņa pie auto stūres vairs neesot sēdusies un nedarīšot to vairs nekad.

Pensionāre reibumā traucas pa dzīvojamo zonu

Savukārt Rīgas rajona tiesā Jūrmalā tika izskatīta krimināllieta, kurā par avārijas ar letālām sekām izraisīšanu, vadot automašīnu alkohola reibumā, bija apsūdzēta 82 gadus vecā pensionāre Dženāra T.

2021.gada 23.septembrī pulksten 6.20 Dženāra ar savu automašīnu “Volkswagen Golf” lielā ātrumā Kauguros brauca pa Skolas ielas 55. nama iekšpagalmu, tātad pa dzīvojamo zonu, turklāt stūrēja no brauktuves vienas puses uz otru. Ilgi tāda trakulīga braukšana turpināties nevarēja – vispirms Dženāras auto aizķēra divas brauktuves malā novietotas mašīnas, bet pēc tam viņa ar lielu jaudu notrieca gājēju. Pirmo triecienu Viktors I. saņēma ar folksvāgena priekšējo daļu, un mašīnai no tā tika pamatīgi bojāts vējstikls. Taču ar to vēl viss nebeidzās – kad vīrietis pēc sitiena bija nokritis zemē, Dženāras vadītā mašīna uzbrauca viņam virsū tā, ka cietušais palika zem auto riteņiem.

Viktors pēc šī šausminošā negadījuma kādu laiku bija dzīvs, bet uz notikuma vietu izsauktie mediķi nevarēja piekļūt viņam, lai sniegtu palīdzību. Tikai tad, kad ieradās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki un pacēla automašīnu, Viktors nonāca mediķu aprūpē, bet diemžēl jau bija par vēlu – cietušais zaudēja samaņu un mira turpat negadījuma vietā.

Uzreiz pēc negadījuma Dženāru pārbaudīja Valsts policijas darbinieki un automašīnas vadītājas izelpā konstatēja 0,86 promiles alkohola, kas krietni pārsniedz pieļaujamo normu, ar kādu vēl ir atļauts sēsties pie transportlīdzekļa stūres. Pensionāre uzreiz pēc negadījuma tika aizturēta, bet jau nākamajā dienā izmeklētājs viņai piemēroja ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli.

Sieviete savu vainu notikušajā traģēdijā nenoliedza; viņa skaidroja, ka gājēju, kuram dzīvojamajā zonā ir priekšroka un kurš viņas mašīnas priekšā šķērsoja brauktuvi, laikus nepamanīja, tādēļ nepaspēja izvairīties no uzbraukšanas viņam. Sirmgalve arī atzina, ka pie auto stūres bija sēdusies pēc grādīgo dzērienu lietošanas.

Atzīst, nožēlo un ir gatava atlīdzināt. Naudas gan neesot…

Pensionāre, ņemot vērā to, ka cilvēku viņa bija sabraukusi alkohola reibumā, tika apsūdzēta smaga noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, par kuru Krimināllikumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz desmit gadiem. Arī tiesā Dženāra T. savu vainu atzina pilnībā un pauda lielu nožēlu par izdarīto. Bojā gājušā vīrieša meita, kurai šajā lietā bija cietušās statuss, bija lūgusi piedzīt no Dženāras kā morālā kaitējuma kompensāciju 20 000 eiro. Pensionāre pēc nelielas saminstināšanās un aprunāšanās ar savu advokāti pauda, ka piekrīt atlīdzināt šo iespaidīgo summu, lai arī tādas naudas viņai neesot. Gan šis apstāklis, gan arī tas, ka apsūdzētā ir ļoti cienījamā vecumā un ar ne pārāk labu veselību, tika ņemts vērā, nosakot pensionārei sodu.

Prokurors Pēteris Urbāns savā debašu runā lūdza tiesu atzīt Dženāru T. par vainīgu un piespriest viņai brīvības atņemšanu uz trim gadiem, šo sodu piemērojot nosacīti un ar pārbaudes laiku uz trim gadiem. Kā papildsodu prokurors lūdza tiesu atņemt apsūdzētajai transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem. Pret to, ka apsūdzētajai netiek piespriests reāls brīvības atņemšanas sods, neiebilda arī cietusī puse.

Lietu izskatīja tiesnese Ingrīda Bite, un saskaņā ar viņas paziņoto saīsināto spriedumu apsūdzētajai Dženārai T. piespriestais sods bija tieši tāds, kādu to lūdza prokurors, – trīs gadi nosacīti ar pārbaudes laiku uz trim gadiem, kā arī transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšana uz pieciem gadiem. Pensionāre jau pirms tam tiesas sēdē pavēstīja, ka automašīnu pēc avārijas ir pārdevusi par 1000 eiro, citas mašīnas viņai vairs nebūšot un pie auto stūres viņa vairs nekad nesēdīšoties.

Tiesa nelēma par kaitējuma kompensācijas piedzīšanu no pensionāres, jo cietusī vēl nebija saņēmusi atlīdzību no apdrošinātājiem. Ja nobrauktā vīrieša meita vēlēsies, viņa pēc tam varēs pret Dženāru T. vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par morālā kaitējuma atlīdzināšanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.