Menu
 

Pacietības vadzis lūst – tiesa piespriež četrus gadus cietumā Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

23.novembrī Rīgas rajona tiesas tiesnese Aija Briede paziņoja saīsināto spriedumu krimināllietā, kurā par ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu, nodarot smagu miesas bojājumu cilvēkam, apsūdzēts jūrmalnieks Vitālijs J. Tiesnese pret apsūdzēto bijusi samērā barga, jo lēmusi sodīt viņu ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un diviem mēnešiem. Tam gan ir zināms pamats.

Vitālijs šajā krimināllietā apsūdzēts četru noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā. Vēl viņam inkriminēta ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšana pēc ceļu satiksmes negadījuma, personas, kas atrodas dzīvībai vai veselībai bīstamā stāvoklī, apzināta atstāšana bez palīdzības, kā arī izvairīšanās no tiesību ierobežošanas soda izciešanas. To, ka cietušo būtu apzināti atstājis bez palīdzības, Vitālijs nemaz neatzina, jo neesot pamanījis, ka ar savu automašīnu būtu notriecis cilvēku, bet avārijas vietas pamešanu atzina daļēji. Pie visa šī klāt noteikti jāpiebilst, ka Vitālijam nekad dzīvē nav bijusi autovadītāja apliecība…

Nejaušs aculiecinieks seko avārijas izraisītājam

Ceļu satiksmes negadījums notika 2021. gada 19. novembrī pulksten 17.25 Jūrmalā, Tallinas ielā, uz gājēju pārejas netālu no krustojuma ar Jurģu ielu. Nav drošas pārliecības, ka šī krimināllieta nonāktu tiesā, ja ne liecinieka Sandija aktīvā rīcība, redzot avāriju un tās izraisītāja bēgšanu no negadījuma vietas. Sandijs dzīvo netālu no Tallinas ielas, regulāri brauc pa to un uzskata, ka šis ceļa posms ir labi pārredzams. Sandija vadītā automašīna atradusies metrus trīsdesmit no gājēju pārejas, un viņš redzējis, ka tobrīd pa pāreju ielu šķērso divi cilvēki – puisis un meitene. Ielas otru pusi gan viņi nesasniedza, jo pa pretējo joslu braucošās mašīnas vadītājs pat nedomāja dot priekšroku gājējiem. Automašīna ar kreiso spārnu notrieca puisi, kurš aizkūleņoja un palika guļam, bet avārijas izraisītājs nepiebremzējis un samērā lielā ātrumā turpinājis ceļu. Sandijs pieņēma lēmumu sekot bēgošajai automašīnai.

Sandijs savu mašīna pagrieza braukšanai pretējai virzienā, panāca pārkāpēju, apdzina viņa mašīnu un ieslēdza avārijas gaismas, dodams zīmi, lai tas apstātos. Kad abas automašīnas apstājās, Sandijs izkāpa no sava auto un devās pie avārijas izraisītāja, bet no viņa mašīnas uzreiz izkāpa četri vīrieši. Ņemot vērā, ka tas notika Kauguros, kur, kā izteicās liecinieks, nav tā labākā kriminogēnā situācija, Sandijs kļuva uzmanīgs. Viņš paskatījās uz to mašīnu un labi redzēja, ka tās priekšējais kreisais spārns sadursmes rezultātā ticis bojāts. Automašīnas vadītājam viņš uzdeva jautājumu: “Vai jūs notriecāt cilvēku?” Atbilde skanējusi krieviski, bet latviešu valodā to varētu iztulkot apmēram tā: “Ko tu muldi?” Sarunas laikā Sandijs sajutis, ka no vīrieša, kurš bija sēdējis automašīnas vadītāja vietā, nāca spēcīga alkohola dvinga.

Saruna ar to beidzās, visi sakāpa atpakaļ savās mašīnās, bet Sandijs savās darīšanās vēl nedevās, viņš turpināja sekot cilvēku notriekušajai automašīnai, reizē par notikušo ziņodams Valsts policijai, kurai lūdza uz negadījuma vietu izsaukt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu. Pa to laiku mašīna ar četriem vīriešiem apstājās, šoferis un trīs viņa pasažieri izkāpa ārā, un visi kājām devās projām.

Vitāliju policijā nogādājis cietušā tēvs

Ceļu satiksmes negadījumā cieta un dzīvībai bīstamus smagas pakāpes miesas bojājumu guva jauns vīrietis – jūrmalnieks Kevins. Pēc negadījuma cietušajam uz sejas palikušas rētas. Kā jau vietējais iedzīvotājs, Kevins Tallinas ielas apkaimi pārzina labi, jau pieminēto gājēju pāreju izmanto laiku palaikam. Pārredzamība šajā Tallinas ielas posmā esot laba, satiksme neesot pārāk intensīva. Tieši negadījuma laikā nedaudz smidzinājis lietus, bet redzamību tas ietekmējis minimāli, jo iela ir labi apgaismota.

Automašīnu, kas viņu notrieca, Kevins pamanījis gandrīz pēdējā brīdī, paspējis saprast tikai to, ka tā traucas lielā ātrumā. Tobrīd arī no otras puses gājēju pārejai tuvojās mašīna, kas samazināja savu braukšanas ātrumu. Bija skaidrs, ka tās vadītājs dos iespēju Kevinam un viņa meitenei šķērsot ielu. Pirms to darīt, puisis paskatījies arī uz otru pusi, bet tajā virzienā nevienu mašīnu viņš neesot redzējis. Jau ejot pāri, tas esot bijis viens moments, kad Kevins ieraudzīja gaismas, izdzirdēja skaļu motora rūkoņu, it kā šoferis būtu iespiedis gāzes pedāli grīdā, lai mašīna uzņemtu ātrumu, tam sekoja trieciens.

Kas notika tālāk, jaunietis neatceras. Viņam tikai stāstīja, ka viņš šokā vēl mēģinājis piecelties. Kevins attapies tikai pēc tam, kad kāds jau bija palīdzējis viņam tikt nost no brauktuves. Cietušais zināja, ka aizbēgušās mašīnas krāsu piefiksējusi viņa draudzene, bet liecinieks Sandijs bija ziņojis policijai, ka negadījumu izraisīja pelēka automašīna ar Norvēģijas valsts numura zīmēm. To, kurš viņu notrieca uz gājēju pārejas, Kevins esot uzzinājis pats, izmantojot sociālos tīklus. Šo informāciju puisis, kurš tobrīd bija slimnīcā, nodeva savam tēvam, bet tas pats atrada sava dēla pāridarītāju un nogādāja policijā. Jau pēc tam Kevinam esot bijusi telefonsaruna ar Vitāliju, kurš viņam piezvanījis un atvainojies par notikušo. Kaut kādā ziņā Kevins pat esot viņam piedevis, bet ne pilnībā, jo avārijas sekas viņš izjūtot vēl joprojām.

No šoka ārstējies ar šņabi

Kā tiesā liecināja apsūdzētais Vitālijs J., liktenīgā piektdiena bijusi viņa brīvdiena. Tieši tolaik Vitālija sieva gatavojusies kārtot eksāmenus, lai iegūtu autovadītāja apliecību. Ņemot vērā, ka viņa braukāja ar ģimenes automašīnu “Opel Vectra-C Signum”, gādīgais vīrs nolēmis aizbraukt uz Sloku, lai nomainītu vasaras riepas pret ziemas riepām. Slokā pie autoservisiem bijušas garas rindas, tāpēc viņam riepu maiņa neesot izdevusies. Slokā Vitālijs saticis trīs paziņas, kuriem arī vajadzējis tikt uz Kauguriem. Braucot pat Tallinas ielu, Vitālijs sajutis triecienu pa mašīnas kreiso pusi. Vadītājs sapratis, ka noticis kas slikts, un no tādas apjausmas viņam iestājies šoks, bet viņš turpinājis ceļu. Lai arī bijis šokā, viņš esot sapratis, ka kaut kur jānoliek mašīna un jādodas mājās.

Tādā stāvoklī, nesaprazdams, ko dara, Vitālijs brauca tālāk, bet viņa mašīnu apdzina cita automašīna, abas mašīnas apstājās. No otras mašīnas izkāpa vīrietis, kurš pateicis Vitālijam, ka viņš ir notriecis cilvēku. Tāda ziņa vēl vairāk šokējusi Vitāliju, viņš iesēdies atpakaļ savā mašīnā un turpinājis ceļu uz mājām, lai izdomātu, ko viņam tagad darīt. Savu automašīnu Vitālijs atstāja pie viena no paziņu mājas, bet pats caur mežu devās uz savu dzīvokli.

Atnācis mājās vīrietis par notikušo pastāstījis sievai, izņēmis no ledusskapja degvīna pudeli un izdzēris kādus 250 gramus šņabja, bet pēc tam devies gulēt. Nākamajā diena Vitālijs sociālajos tīklos izlasīja, ka tiek meklēts cilvēks, kurš Jūrmalā brauc ar automašīnu “Opel Vectra-C Signum”. Tajā pašā dienā pie Vitālija mājās ieradās cietušā puiša tēvs, ar kuru kopā viņš devās uz policiju. Lai arī savu vainu pilnībā Vitālijs tā arī neatzina, arī tiesā viņš vēlreiz atvainojās cietušajam Kevinam.

Apsūdzētais ar iespaidīgu kriminālo biogrāfiju

Paradoksāli, bet, kā izskanēja tiesā, Vitālijs negadījumu Tallinas ielā izraisīja divarpus mēnešus pēc tam, kad Rīgas rajona tiesā Jūrmalā bija paziņots spriedums citā krimināllietā, kurā viņam arī bija apsūdzētā statuss. Tad viņam bija inkriminēta automašīnas vadīšana, atrodoties alkohola reibumā (2,37 promiles). Jūrmalas tiesa lēma sodīt Vitāliju ar īslaicīgu brīvības atņemšanu uz diviem mēnešiem un 20 dienām, kā arī atņemt viņam transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz sešiem gadiem un 11 mēnešiem.

Tomēr patiesībā Vitālija kriminālā biogrāfija ir vēl daudz iespaidīgāka. Laika posmā no 2005. gada līdz 2020. gadam apsūdzētais 18 reizes ticis sodīts administratīvi, puse no šiem pārkāpumiem izdarīta ceļu satiksmē. Lai gan, kā jau minēts, Vitālijam nekad nav bijusi autovadītāja apliecība, visus pārkāpumus ceļu satiksmē viņš izdarījis kā transportlīdzekļa vadītājs. Laika posmā no 2002. gada līdz 2021. gadam pret jūrmalnieku uzsākti septiņi kriminālprocesi. Pirmais no tiem tika uzsākts, kad Vitālijam bija tikai 16 gadu. Četri no šiem septiņiem kriminālprocesiem uzsākti par transportlīdzekļa vadīšanu bez tiesībām, turklāt apreibinošo vielu ietekmē. Trīs kriminālprocesos stājies spēkā notiesājošs spriedums.

Pēdējais spriedums pēc pārsūdzēšanas visās trijās tiesas instancēs spēkā stājās 2022. gada 10. martā. Saskaņā ar to piespriesto īslaicīgo brīvības atņemšanas sodu Vitālijs pagājušajā vasarā izcieta Jēkabpils cietumā. Kā viņš pats izteicās tiesā, tie vairāk nekā divi mēneši bijuši pietiekami ilgs laiks, lai saprastu, ka cietumā viņš vairs negrib nonākt, tāpēc bez tiesībām pie stūres vairs nesēdīsies. Jāpiebilst, ka Vitālijam ir arī divi nepilngadīgi bērni, kurus, esot cietumā, viņš nevarēs apgādāt.

Četri gadi cietumā, desmit gadi bez tiesībām

Tomēr Temīdas pacietības vadzis ir lūzis. Šoreiz tiesas spriedums bija neparasti bargs. Lai gan vārdu “neparasti” varētu lietot tikai tad, ja nezinātu, cik reižu iepriekš Vitālijam bija dota iespēja pēc kārtējā likumpārkāpuma, kas saistīts ar sēšanos pie mašīnas stūres bez autovadītāja apliecības, turklāt nereti vēl alkohola reibumā, nenokļūt cietumā. Līdz šim viņš no savām kļūdām neko nebija mācījies, turklāt vēl pamatīgi sabojāja dzīvi un veselību citam cilvēkam.

Saskaņā ar Rīgas rajona tiesas tiesneses Briedes spriedumu Vitālijs T. atzīts par vainīgu visos četros viņam inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos. Kā galīgais sods pēc noziedzīgo nodarījumu kopības viņam noteikta brīvības atņemšana uz četriem gadiem un diviem mēnešiem, ir arī papildsods – transportlīdzekļa vadīšanas tiesības Vitālijam atņemtas uz desmit gadiem. Protams, arī šo spriedumu Vitālijam vēl būs iespēja pārsūdzēt gan Rīgas apgabaltiesā, gan Augstākajā tiesā, tomēr neizskatās, ka tas viņu varētu glābt no nokļūšanas aiz restēm uz nu jau krietni ilgāku laiku…

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.