Menu
 

Jūrmalniekam mūža ieslodzījums un vēl trīs gadi cietumā Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Jūrmalnieks Vadims Smirnovs šogad divas reizes sēdies uz apsūdzēto sola. Tiesvedības procesi nebija ilgi, bet Smirnova situācija ir neparasta ar to, ka vispirms viņam tika piespriests mūža ieslodzījums par slepkavību, bet jau pēc tam vēl arī trīs gadi cietumā par ceļu satiksmes negadījumu, kas izraisīts, vadot automašīnu alkohola reibumā.

Rīgas rajona tiesas Jūrmalā spriedums krimināllietā par Vadima Smirnova izraisīto avāriju, kuras rezultātā cietušajam nodarīti miesas bojājumi, stājās spēkā pirms divām nedēļām. Otru spriedumu, saskaņā ar kuru šobrīd 42 gadus vecajam vīrietim aiz restēm būtu jāpavada visa atlikusī dzīve, viņš ir pārsūdzējis, un pagājušajā nedēļā šī krimināllieta nonāca Rīgas apgabaltiesā.

Dzērumā brauc sagaidīt draudzeni

Ceļu satiksmes negadījumu Smirnovs izraisīja 10. februāra vakarā – dažas minūtes pirms pusnakts. Kā viņš liecināja tiesā, tovakar esot bijis mājās un lietojis alkoholiskos dzērienus. Zinādams, ka ar pēdējo vilcienu no Rīgas atbrauks draudzene, kurai līdzi būs smagi nesamie, izdomājis ar automašīnu aizbraukt viņai pretī uz Slokas staciju. Tālu tas nebija – tikai kādu kilometru no mājokļa.

Taču Smirnova brauciens beidzās ļoti bēdīgi, jo pie stacijas viņš lielā ātrumā ar savu BMW uztriecās stāvošai automašīnai “Opel Astra”, traumējot tās vadītāju – pensionāru Ivanu –, kurš tobrīd atradās pie mašīnas. Cietušais liecināja, ka tovakar viņš pie Slokas dzelzceļa stacijas bija saticis kādu savu paziņu, un abi vīrieši sākuši runāt par automašīnām. Sarunas gaitā nolēmuši paskatīties zem Ivana mašīnas motora pārsega. Pensionārs pacēlis pārsegu un ieslēdzis lukturīti, lai labāk redzētu. Tieši tajā brīdī automašīnai “Opel Astra” tieši virsū traucās dzērājšofera vadītais BMW. Paziņa to paspēji pamanīt un palēkt malā, bet Ivanam izvairīties no trieciena neizdevās...

Cietušajam sakropļota seja, mašīnai deformēts rāmis

Kad BMW uzbrauca stāvošajai automašīnai, Ivans ar pacelto motora pārsegu saņēma triecienu pa seju. Gūtās traumas nebija dzīvībai bīstamas, bet, tā kā rētas radījušas sejas asimetriju un izraisījušas mīmikas traucējumus, kas atzīti par nelabojamu izķēmojumu, Ivanam nodarītie miesas bojājumi kvalificēti kā smagas pakāpes. Avārijas rezultātā pensionāram tika traumēta arī labā pēda, jo automašīna “Opel Astra” pēc trieciena tika pagrūsta uz priekšu un Ivana kāja pakļuva zem viena no riteņiem. No trieciena pamatīgi cietusi arī pensionāra mašīna – tai deformēts rāmis –, tāpēc “Opel Astra” satiksmē vairs neesot izmantojama.

Uz negadījuma vietu izsauktie policijas darbinieki avārijas izraisītājam konstatēja pamatīgu alkohola reibumu – 2,74 promiles. Vadims Smirnovs, kurš ne pirmo reizi mūžā bija sēdies uz apsūdzēto sola, turklāt vēl nebija paspējis nostrādāt sabiedriskā darba stundas, kas viņam bija piespriestas par iepriekšējo noziedzīgo nodarījumu, savu vainu šīs avārijas izraisīšana atzina un teicās nožēlojam. Tiesā vīrietis apgalvoja, ka tā esot bijusi pirmā reize mūžā, kad viņš pie mašīnas stūres sēdies alkohola reibumā. Stāvošo automašīnu “Opel Astra” Smirnovs neesot pamanījis, jo pie stacijas bijis ceļa remonts, kā arī slikts apgaismojums.

Lai arī apsūdzētais lūdza tiesu, lai tā nav pret viņu barga, 14. novembrī tiesnese Ingrīda Bite lēma Vadimu Smirnovu sodīt ar brīvības atņemšanu uz trim gadiem, transportlīdzekļa vadīšanas tiesības atņemot uz četriem gadiem. Smirnova automašīna BMW tika konfiscēta valsts labā. Spriedums arī paredz, ka pēc atbrīvošanās no ieslodzījuma vietas Vadimam Smirnovam jānostrādā jau iepriekš piespriestās 140 sabiedriskā darba stundas.

Dur vairāk nekā 50 reižu

Lai arī iepriekšminētais tiesas spriedums ir stājies spēkā, pastāv diezgan liela iespējamība, ka pastrādāt sabiedrības labā Vadimam Smirnovam nebūs nekādu iespēju, jo jau pēc avārijas pie Slokas dzelzceļa stacijas viņš paspējis iekulties vēl daudz lielākās nepatikšanās un ticis apsūdzēts par slepkavību vainu sevišķi pastiprinošos apstākļos. Arī šis noziedzīgais nodarījums tika izdarīts netālu no tās pašas stacijas – Tallinas ielā. Sakrita arī izdarīšanas laiks – desmit minūtes pirms pusnakts. Datums gan bija cits – 27. aprīlis.

Vadims Smirnovs apsūdzēts par to, ka viņš uz ielas uzbrucis savai bijušajai dzīvesbiedrei – 1991. gadā dzimušai sievietei, kura pēc darba devās mājup. Uzbrucējs vairāk nekā 50 reižu iedūra sievietei ar nazi, dūrieni trāpījuši cietušās vēderā, krūšu kurvī, kaklā un rokās. Sadurtā mirusi uzbrukuma vietā. Slepkavam aizbēgt gan neizdevās, jo pretī sievietei uz staciju tieši tobrīd nāca viņas tagadējais dzīvesbiedrs, kurš steidzās aizstāvēt cietušo, aizturēja Vadimu Smirnovu nozieguma vietā, kā arī izsauca palīdzību.

Atriebjas par liecību kriminālprocesā

Aizturētais Smirnovs esot uzvedies ļoti agresīvi, pat neadekvāti. Arī šajā reizē viņam tika konstatēts alkohola reibums. Tas gan bija pārlieku liels, tāpēc likumsargi sākumā pat pieļāva iespēju, ka uzbrucējs bez alkohola varētu būt lietojis arī kādas citas apreibinošas vielas. Vadims Smirnovs tika apcietināts un kopš tās dienas atrodas ieslodzījumā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika noskaidrots uzbrukuma motīvs, proti, apsūdzētais Smirnovs savai bijušajai dzīvesbiedrei esot uzbrucis atriebības un naida vadīts.  Sieviete, ar kuru Smirnovam iepriekš bijušas pastāvīgas intīmās attiecības, pret viņu bija sniegusi liecību kādā kriminālprocesā. Viņas liecības kalpoja kā pierādījums, pateicoties kuram Smirnovs tika atzīts par vainīgu un sodīts. Netālu no Slokas stacijas Vadims Smirnovs sievieti esot gaidījis tieši tādēļ, lai viņu noslepkavotu.

Arī šo krimināllietu izskatīja Jūrmalas tiesas tiesnese Ingrīda Bite. Par slepkavību, kas izdarīta sevišķi pastiprinošos apstākļos, paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no 15 līdz 20 gadiem vai mūža ieslodzījums. Ņemot vērā nežēlību, ar kādu tika noslepkavota sieviete, kā arī citus apstākļus, 4. oktobrī tiesnese izšķīrās par bargāko soda mēru, piespriežot Vadimam Smirnovam mūža ieslodzījumu. Šis spriedums vēl nav stājies spēkā, jo apsūdzētais to apelācijas kārtībā pārsūdzēja Rīgas apgabaltiesā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.