Menu
 

Banka: Aktivizējusies krāpniecība, izmantojot interneta meklētājprogrammas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Krāpnieki šobrīd aktīvi izmanto pikšķerēšanas metodi, kurā informācija no klientiem ļaunprātīgi tiek ievākta, meklētājprogrammu rezultātu augšgalā izvietojot reklāmu, tā atdarinot bankas mājaslapu. Meklētājprogrammu piedāvātā reklāma jeb krāpnieciskā saite aizved uz vizuāli līdzīgu vai pat identisku vietni, un tās mērķis ir piefiksēt klienta ievadītos pieejas kodus un citus personas datus, informē bankas "Citadele" pārstāvji.

"Ļaunprātīgās reklāmas var atpazīt, jo pie tām būs norādīts "Reklāma" vai "Ad", bet redzam, ka klienti aizņemtības vai nezināšanas dēļ tomēr uzspiež uz krāpnieciskās saites un ievada savus datus. Īpaši aktīvi krāpnieki ir šobrīd - svētku laikā, jo cilvēki ir atbrīvotāki un mazāk uzmanīgi," skaidro bankas "Citadele" IT drošības daļas vadītājs Roberts Birzgalis.

Kā šī krāpniecība strādā: krāpnieks ievieto reklāmu, piemēram, "Google" meklētājprogrammā tā, lai tā parādītos kā pirmā "Google" meklēšanas rezultātā; cilvēks, domājot, ka tas ir viņa meklēšanas rezultāts, noklikšķina uz viltotās tīmekļa vietnes; cilvēks tiek novirzīts uz pikšķerēšanas vietni, kas izskatās identiska oriģinālajai pakalpojumu sniedzēja tīmekļa vietnei; pikšķerēšnas vietne mēģina nozagt sensitīvus datus (lietotāja vārdu, paroli, autorizācijas kodus, maksājumu karšu datus).

Bankas pārstāvji aicina vienmēr pārbaudīt, kāda tīmekļa vietnes adrese ir redzama pārlūkprogrammas adrešu joslā - vai nav izmainīts kāds simbols vai ievietots lieks vārds. Ja šo vietni apmeklē bieži, iesaka pievienot to pārlūkprogrammas grāmatzīmēm. Nepārbaudot vietnes adresi, mudina nevērt vaļā pirmo saiti, kas ir atzīmēta kā reklāma populārākajās interneta meklētājprogrammās.

Pirms ievadīt sensitīvus datus kādā tīmekļa vietnē (lietotāja vārdu, paroli, autorizācijas kodus, maksājumu karšu datus), vajag vēlreiz pārliecināties, vai tīmekļa vietne ir īstā. Jāņem vērā, ka interneta vidē nekādā gadījumā ne maksājumu, ne kādu citu darbību apstiprināšanai netiek izmantoti maksājumu kartes PIN koda dati, tādēļ tos nekādā gadījumā nedrīkst ievadīt tīmekļa vietnēs. Tāpat bankas pārstāvji atgādina, ka banka nekad telefoniski neprasīs nosaukt pieejas kodus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.