Menu
 

Pierīgā aizturēta organizēta personu grupa, kas realizējusi narkotikas citās Eiropas valstīs

  • Autors:  Gita Gžibovska, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Šomēnes Valsts policijas likumsargi, sadarbojoties ar Igaunijas tiesībaizsardzības iestādēm, Valsts ieņēmumu dienestu un Korupcijas novērošanas un apkarošanas biroju, vairākās adresēs Pierīgā īstenoja aizturēšanas operāciju, kuras laikā notvēra organizētu narkodīleru grupu četru personu sastāvā.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka šīs personas ilgstoši nodarbojušās ar narkotisko vielu apriti – vedušas narkotikas realizācijai uz citām Eiropas valstīm, tostarp uz Skandināviju, kā arī legalizējušas noziedzīgi iegūtus līdzekļus. Policija ir konstatējusi un atsavinājusi apmēram 23 kilogramus metamfetamīnu saturošu vielu, mucu ar metamfetamīna eļļu un marihuānu. Kriminālprocesā uzlikti aresti aizdomās turēto īpašumiem vairāk nekā pusmiljona eiro apmērā. 

2022.gada rudenī Valsts policijas Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes (ONSSNAP) 2. nodaļā tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 253.1 panta trešās daļas (par narkotisko vai psihotropo vielu iegādāšanos, glabāšanu realizācijas nolūkā un realizāciju organizētā grupā), 190.1 panta pirmās daļas (par narkotiskas vai psihotropas vielas, šo vielu izgatavošanai paredzēto izejmateriālu (prekursoru), jaunas psihoaktīvas vielas vai to saturoša izstrādājuma, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai jebkādā nelikumīgā veidā), kā arī 195. panta pirmās daļas (par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu).

Šā gada 3. jūlijā Valsts policijas pretterorisma vienības “Omega” kaujinieki ar Valsts policijas ONSSNAP amatpersonām, sadarbojoties arī ar Igaunijas tiesībaizsardzības iestādēm, VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldi un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, vairākās adresēs Pierīgā aizturēja kopumā četras personas – 1980., 1982. un 1985. gadā dzimušus vīriešus un 1980. gadā dzimušu sievieti. Viena no aizturētajām personām jau iepriekš sodīta par narkotisko vielu nelikumīgu apriti.

Pašreizējā policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka aizdomās turētās personas jau ilgstoši bija saistītas ar narkotisko vielu apriti, realizējušas narkotikas citās Eiropas valstīs, tostarp Skandināvijā.

Ar aizturētajām personām saistītās adresēs likumsargi veica kopumā 16 kratīšanas. Tāpat jāpiemin, ka Igaunijas policisti jūnija beigās Igaunijā konstatēja slēpni, kur šīs personas uzglabājušas narkotiskās vielas. Kopumā tika izņemts 21 iepakojums (23,331 kilogrami) ar baltas krāsas pulverveida vielu, kas satur metamfetamīnu, muca ar amfetamīna eļļu un pieci grami marihuānas. Atsavināts arī 60 pudeļu, kuru tilpums ir 0,7 litri, alkohola ar Baltkrievijas Republikas akcīzes markām.

Tāpat policija atsavinājusi, visticamāk, noziedzīgā ceļā iegūtus naudas līdzekļus aptuveni 110 000 eiro apmērā, sešas automašīnas, no kurām pieci ir luksus klases spēkrati, dažādus juvelierizstrādājumus un luksus klases pulksteņus, tostarp četrus īpaši vērtīgus “Rolex” pulksteņus. Atsavināti arī dažādi tehniskie līdzekļi, tostarp tādi, ka paredzēti pretdarbības veikšanai tiesībsargājošo iestāžu aktivitātes gadījumā.

Šobrīd jau ir uzlikti aresti aizdomās turēto personu kustamajiem un nekustamajiem īpašumiem vairāk nekā 500 000 eiro apmērā.

Viena aizturētā persona (1980. gadā dzimis vīrietis, Lietuvas pilsonis) atzīts par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 253.1 panta pirmajā daļā, 195. panta trešajā daļā un 190.1 panta otrajā daļā paredzētajām noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm. 1985. gadā dzimis vīrietis atzīts par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 190.1 panta otrajā daļā paredzētājām noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm, 1980. gadā dzimusi sieviete – pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas. Savukārt 1982. gadā dzimušam vīrietim piemērots statuss – persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess. Divām aizturētajām personām piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.  Šobrīd kriminālprocesā turpinās izmeklēšana.

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.