Menu
 

Valsts policija: Izsūtot viltus īsziņas, no senioriem izkrāpti desmitiem tūkstošu eiro

  • Autors:  Gita Gžibovska, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste
Ilustrācija - Valsts policija Ilustrācija - Valsts policija

1.oktobrī tiek atzīmēta Starptautiskā senioru diena. Valsts policija aicina atgādināt saviem mīļajiem senioriem par drošību, tostarp informēt viņus par to, ka nepieciešams ievērot piesardzību, rīkojieties ar naudu un banku kontu datiem! Policija aizvien ik nedēļu saņem iesniegumus no senioriem, ka viņiem izkrāpta nauda, nosūtot īsziņu, kurā sūtītājs izliekas par viņa bērnu. Tādējādi iedzīvotājiem visā Latvijā šā gada augustā un septembrī izkrāpti vismaz 30 320 eiro.

Valsts policija aizvien turpina saņemt iesniegumus no iedzīvotājiem, no kuriem lielākā daļa ir pensijas vecumā, ka viņi “uzķērušies” uz krāpnieciskām īsziņām, kas it kā sūtītas meitas vai dēla vārdā no nezināma telefona numura, ar lūgumu nosūtīt ziņu saziņas lietotnē “WhatsApp”. Vēlāk sarakstes laikā tiek prasīts pārskaitīt naudu. Šīs krāpnieciskās īsziņas var izskatīties, piemēram, šādi: “Čau, mammu! Man pilnīgi salūza telefons.. Šis būs man jaunais nr., saglabā un uzraksti man WhatsApp lūdzu”, taču jāatceras, ka krāpnieki regulāri izdomā jaunu pieeju saviem upuriem.

Analizējot Valsts policijā reģistrētos notikumus, redzams, ka šis krāpšanas veids aktualizējās augusta izskaņā un septembra sākumā, kad tika saņemts vislielākais ziņojumu skaits nedēļā – 16 gadījumi. Šobrīd saņemto iesniegumu skaits samazinās, tomēr šis krāpšanas veids aizvien ir aktuāls.

Kopumā policijā šobrīd saņemta informācija par vismaz 30 gadījumiem, kad iedzīvotājiem atsūtīta līdzīga īsziņa. No tiem 16 gadījumos personām ir izkrāpta nauda – kopsummā  30 320 eiro. Zaudējuma apmērs ir no 600 līdz pat 6 650 eiro, tomēr visbiežāk jeb 63% gadījumos izkrāpts no 1 100 līdz 1 985 eiro.

Zīmīgi, ka gandrīz visos gadījumos (izņemot vienu), cietušas tieši sievietes. Cietušo vecums ir no ir 49-71 gadam, tomēr visbiežāk (56% gadījumu) apkrāpti iedzīvotāji vecuma grupā no 60-70 gadiem.

Aicinām iedzīvotājus saviem vecākiem izskaidrot riskus un atgādināt, kādā veidā tiks lūgta palīdzība, ja tā tik tiešam būs nepieciešama! Un ka nedrīkst uz nezināmiem banku kontiem vai atsaucoties uz aizdomīgām ziņām pārskaitīt naudu!

Tāpat atgādinām, ka krāpnieki joprojām mēdz izsūtīt krāpnieciskas īsziņas un e-pastus arī citu iestāžu, piemēram, tiesas un policijas vārdā. Parasti noziedznieki pievieno krāpniecisku saiti, kuru atverot tiek prasīts ievadīt bankas kontu datus, kā rezultātā tiek izkrāpta nauda, vai arī citkārt vienkārši prasa pārskaitīt konkrētu naudas summu, piemēram, lai pret personu tiktu izbeigta tiesvedība.

Valsts policija aicina vienmēr rūpīgi sargāt savus personas datus un bankas kontu datus. Nekādā gadījumā neizpaust bankas konta datus (karšu numurus, PIN kodus u.tml.) telefonsarunā, jo neviena oficiāla iestāde šādu informāciju neprasīs. Savukārt ievadot bankas datus autorizācijas nolūkā vienmēr jāpārbauda vai vietne ir uzticama un saite pilnībā sakrīt ar oriģinālo.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.