Menu
 

FNA: Šogad no četru Latvijā lielāko komercbanku klientiem izkrāpti 9,6 miljoni eiro

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Šī gada pirmajos desmit mēnešos no četru Latvijā lielāko komercbanku klientiem izkrāpti līdzekļi 9,6 miljonu eiro apmērā. Vairāk nekā 4,6 miljoni eiro pretlikumīgi iegūti investīciju krāpšanas rezultātā, bet 3,7 miljoni eiro telefonkrāpniecības rezultātā, liecina Finanšu nozares asociācijas (FNA) apkopotie dati. Šī statistika attiecas uz gadījumiem, kad klienti paši ir apstiprinājuši maksājumus no saviem kontiem.

Lai arī novērsto finanšu krāpniecības gadījumu skaits ir lielāks nekā īstenoto, tomēr iedzīvotājiem izkrāptās naudas summas pieaug. Oktobrī no četru Latvijā lielāko komercbanku klientiem izkrāpti līdzekļi 1,7 miljonu eiro apmērā, informēja FNA. Visvairāk naudas līdzekļu oktobrī izkrāpts telefonkrāpniecības rezultātā, kas atkāroti apliecina nepieciešamību cīņā aktīvāk un efektīvāk iesaistīties arī telekomunikāciju operatoriem. Tāpat īpaši vērīgiem jābūt arī pašiem iedzīvotājiem, un jebkurš piedāvājums, kas saistīts ar finansēm, jāvērtē ļoti kritiski.

Šogad bankām kopumā ir izdevies novērst 4676, bet īstenoti 2496 telefonkrāpšanas gadījumi, un investīciju jomā novērsti 6 039 krāpšanas gadījumi, bet īstenoti 3177. Savukārt pagājušajā mēnesī krāpnieki īstenojuši 373 telefonkrāpšanas gadījumu teju 850 tūkstošu eiro apmērā. Tam seko 464 investīciju krāpniecības gadījumi 652 tūkstošu eiro apmērā un 79 citi manipulāciju veidi, iedzīvotājiem izkrāpjot 221 tūkstoti eiro.

FNA atzīmē, ka nemainīgi aktuāla ir lētticīga iedzīvotāju, īpaši jauniešu, piekrišana būt par naudas mūļiem. Iedzīvotājiem par "ātru" un "vieglu" atlīdzību tiek lūgts atļaut izmantot savus banku kontus trešo personu nelikumīgiem naudas pārskatījumiem. Šobrīd populāri pārskaitīt pat ļoti nelielas summas, ko kontroles mehānismos ir izaicinošāk apturēt. Taču iedzīvotājiem jāzina, ka "lūdzēju" visticamāk atrast būs ļoti sarežģīti, bet pašam naudas mūlim par šādām darbībām draud smagas sekas, ieskaitot kriminālatbildību.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.