Menu
 

LVC: Šogad palielinājies smago ceļu satiksmes negadījumu skaits uz vietējās nozīmes autoceļiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Grafika - Latvijas Valsts ceļi Grafika - Latvijas Valsts ceļi

2023.gadā no janvāra sākuma līdz oktobra beigām uz valsts autoceļiem gājuši bojā 70 cilvēki, kas ir par astoņiem vairāk nekā šajā laika posmā iepriekšējā gadā. Novembrī bojāgājušo skaits ir palielinājies vēl par 11, līdz ar to kopumā uz valsts autoceļiem šogad bojā gājis 81 cilvēks, liecina VSIA “Latvijas Valsts ceļi” (LVC) informācija.

Salīdzinot ar 2022. un 2021. gada statistiku, šogad 10 mēnešos, ir ievērojami pieaudzis smago ceļa satiksmes negadījumu (CSN) skaits uz valsts vietējās nozīmes autoceļiem. Uz tiem īpaši bieži notika apgāšanās, uzbraukšanas kokam un gājējiem. Puse no visiem smagajiem CSN, kurus izraisījuši autovadītāji alkohola reibumā, notika uz vietējās nozīmes autoceļiem. Valsts vietējās nozīmes ceļiem raksturīga neliela satiksmes intensitāte un mazāka policijas klātbūtne, uz tiem netiek pielietoti elektroniskie kontroles līdzekļi (radari u.c.).

Šī gada 10 mēnešos visvairāk bojāgājušo (24) bija sadursmēs, un tās jau vairākus gadus ir biežākais smago CSN veids. 17 cilvēki gāja bojā apgāšanās rezultātā, desmit – uzbraukšanā gājējiem, astoņi –uzbraukšanā velosipēdistiem, vēl astoņi – uzbraukšanā šķērslim/kokam. Pa vienam bojāgājušajam bija, uzbraucot stāvošam transportlīdzeklim, uzbraucot  dzīvniekam un citā negadījuma veidā.

Sadursmes visbiežāk  notikušas uz valsts galvenajiem autoceļiem, apgāšanās – uz reģionālajiem un vietējiem autoceļiem, uzbraukšana gājējiem – uz galvenajiem un vietējiem autoceļiem, uzbraukšana kokam – uz vietējiem autoceļiem, uzbraukšana velosipēdistiem – uz reģionālajiem un vietējiem autoceļiem, liecina LVC statistika.

Joprojām galvenais smago CSN iemesls ir autovadītāju nepareizi lēmumi, kuri rezultējas pārāk lielā ātrumā, riskantos un nepārdomātos manevros un Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumos. Gadījumos, kur konstatēta alkohola lietošana, – arī gājēju un velobraucēju nepareizi lēmumi.

Nevienā smagajā CSN infrastruktūra nebija par pamata iemeslu negadījumam, taču infrastruktūra varēja ietekmēt negadījuma sekas. LVC speciālisti ir apsekojuši 63 smago CSN vietas, un nevienā no gadījumiem infrastruktūra nav bijusi CSN pamata iemesls, norāda LVC Komunikācijas daļā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.