Menu
 

Pabeigta izmeklēšana kriminālprocesā saistībā ar Mārupes dižozola nelikumīgu nozāģēšanu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustratīvs foto - www.vp.gov.lv Ilustratīvs foto - www.vp.gov.lv

Pagājušonedēļ Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvalde pabeidza izmeklēšanu vienā no kriminālprocesiem, kas saistīts ar dižozola nozāģēšanu pērn Mārupē, Kantora ielā, – par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums, informē Valsts policijā.

Kriminālprocesā par aizdomās turēto atzīta būvvaldes amatpersona, kura izdevusi būvatļauju, neņemot vērā to, ka šajā vietā augošais ozols ir dabas piemineklis. Policijas pārstāvji atzīmē, ka saistībā ar Mārupes dižozola nozāģēšanu šobrīd turpinās izmeklēšana vēl citā kriminālprocesā, proti, par patvaļīgu koku ciršanu un par īpaši aizsargājamo dabas teritoriju iznīcināšanu vai bojāšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums. 

Pagājušā gada oktobrī Valsts policija saņēma iesniegumu no Dabas aizsardzības pārvaldes par to, ka 26.oktobrī Mārupē, Kantora ielā, nelikumīgi nozāģēts dižozols. Saistībā ar notikušo Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3.birojā tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 319.panta pirmās daļas – par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, tas ir, ja valsts amatpersona tīši vai aiz nolaidības neizdara darbības, kuras tai pēc likuma vai uzlikta uzdevuma jāizdara, un ja ar to radīts būtisks kaitējums. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka būvvaldes amatpersona, izskatot būvprojektu, rīkojusies pretrunā amata aprakstā noteiktajam, proti, nav izskatījusi iesniegtā projekta tiesiskumu un pamatotību saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem, normatīvajiem aktiem un Ministru kabineta noteikumiem. Tajā skaitā neņemot vērā to, ka saskaņā ar Ministru kabineta 2010.gada 16.marta noteikumu Nr.264 "Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju vispārējie aizsardzības un izmantošanas noteikumi" 38.2. apakšpunktu Mārupē, Kantora ielā 115, augošais parastais ozols Quercus robur ir dabas piemineklis, aizsargājams koks – dižkoks. Kā rezultātā 2021.gada 27.jūlijā izdevusi būvatļauju, ar kuru atļauj rindu mājas (jaunbūves) būvniecību šajā vietā. Personas nolaidīgas rīcības rezultātā videi tika nodarīti zaudējumi 11 008,06 eiro apmērā, norāda policijā.

Šā gada 15.decembrī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3.biroja 1.nodaļas amatpersonas kriminālprocesu nosūtīja Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret minēto valsts amatpersonu. Aizdomās turētajai personai tika piemēroti drošības līdzekļi – aizliegums izbraukt no valsts un dzīvesvietas maiņas paziņošana.

Saistībā ar Mārupes dižozola nozāģēšanu Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē šobrīd turpinās izmeklēšana citā kriminālprocesā, kas uzsākts pēc Krimināllikuma 109.panta pirmās daļas un 114.panta – par patvaļīgu koku ciršanu svešā mežā vai citā svešā zemes platībā un par īpaši aizsargājamo dabas teritoriju iznīcināšanu vai bojāšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums, vēsta policijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.