Menu
 

Mārupes mēram par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu piespriež 18 900 eiro naudas sodu

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Rīgas rajona tiesa otrdien kādreizējo Babītes novada pašvaldības uzņēmuma "Babītes siltums" kapitāla daļu turētāja pārstāvi, tagadēji Mārupes novada domes priekšsēdētāju Andreju Enci (LRA) atzina par vainīgu par 37 561 eiro nelikumīgu izmaksāšanu atvaļinājuma kompensācijā un piemēroja viņam 18 900 eiro naudas sodu, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Tāpat ar tiesas spriedumu viņam atņemtas tiesības divus gadus ieņemt valsts amatpersonas amatus valsts un pašvaldību institūcijās. Tiesa pilnībā arī apmierināja cietušās SIA "Babītes siltums" materiālā kaitējuma kompensācijas pieprasījumu 37 561 eiro apmērā. Spriedumu vēl var pārsūdzēt otrās instances tiesā.

KNAB kriminālprocesu sāka 2021.gada 4.novembrī. KNAB rosināja prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret Enci par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas. KNAB toreiz informēja, ka saskaņā ar savāktajiem pierādījumiem amatpersona, atsaucot no amata pašvaldības kapitālsabiedrības valdes locekli, bez tiesiska pamata nolēma izmaksāt neizmantoto atvaļinājumu kompensāciju, proti, ignorēja kapitālsabiedrību valdes locekļu darbību reglamentējošo normatīvo regulējumu, kas neparedz valdes locekļu tiesības uz atvaļinājumu un neizmantotā atvaļinājuma kompensēšanu. Tādā veidā valsts amatpersona Babītes novada pašvaldības kapitālsabiedrībai nodarījis mantisko zaudējumu 37 561 eiro apmērā.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Babītes siltums" reģistrēta 1993.gadā. Uzņēmums tagad pilnībā pieder Mārupes novada domei. "Babītes siltums" laikā no 2017. līdz 2020.gadam strādājis ar zaudējumiem. 2021.gadā apgrozīti 1 205 031 eiro un strādāts ar 35 058 eiro peļņu.

LETA arhīvs liecina, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) 2021.gadā aicināja toreizējo Babītes novada domi novērst pārkāpumus uzņēmumā "Babītes siltums", kas tika identificēti pašvaldības pasūtītājā auditā par 2017.-2019.gadu.

Kā norāda VARAM, auditori "Babītes siltuma" darbībā un tā pārraudzībā ir konstatējuši būtiskus pārkāpumus, piemēram, nav izstrādāta vidēja termiņa darbības stratēģija, uzņēmumā netiek veikta budžeta plānošana un kontrole, netiek nodrošināta informācijas atklātība.

Nebija izstrādāta iepirkumu uzraudzības kārtība, kā arī tika pieļauta virkne citu pārkāpumu. Ministrija no auditoru ziņojuma ir secinājusi, ka pārkāpumus laika periodā no 2017.-2019.gadam ir pieļāvusi ne tikai kapitālsabiedrības valde un kapitāla daļu turētājs - tā brīža domes priekšsēdētājs Ence, bet arī Babītes novada dome kā kapitālsabiedrības dalībnieks. Babītes novada dome nolēma veidot komisiju, kas vērtēs "Babītes siltuma" valdes un uzņēmuma kapitāla daļu turētāja Ences darbības efektivitāti un tiesiskumu.

Mārupes novads ir administratīvi teritoriālās reformas gaitā 2021.gada 1.jūlijā izveidota Latvijas pašvaldība, kurā tika apvienots Mārupes novads un Babītes novads.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.