Menu
 

Vērienīgā starptautiskā operācijā aizdomās par naudas atmazgāšanu aiztur 18 noziedzīga grupējuma dalībniekus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Tiesībsargājošās iestādes Itālijā, Latvijā un Lietuvā liela mēroga starptautiskā operācijā aizturēja 18 noziedzīga grupējuma dalībniekus. Kopumā tiek lēsts, ka kopš 2017. gada divi galvenie aizdomās turamie Lietuvas finanšu institūcijā ir atmazgājuši aptuveni 2 miljardus eiro, izmantojot tā saukto čaulu kompāniju tīklu, vēsta Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Starptautiskajā operācijā 27. februārī aktīvi darbojās 250 tiesu iestāžu pārstāvji un tiesībaizsardzības iestāžu darbinieki. Divi galvenie aizdomās turamie, kuru dzīvesvietas bija Latvijā un Lietuvā, piedāvāja naudas atmazgāšanu tiešsaistē kā pakalpojumu noziedzniekiem. Savukārt trešais aizdomās turamais, kurš vadīja citu organizētās noziedzības grupējumu, tika arestēts tajā pašā operācijā par 15 miljonu eiro valsts līdzekļu izkrāpšanu no Itālijas varas iestādēm. Šie līdzekļi tika legalizēti, izmantojot tā saukto čaulu uzņēmumu tīklu, kura centrā bija kāda finanšu iestāde Lietuvā.

Noziedzīgais grupējums atmazgāja naudu, kas iegūta, veicot dažādas noziedzīgas darbības, tostarp izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, kiberkrāpšanu, viltus maksātnespējas procesu pieteikšanu un narkotiku kontrabandu. Daļa no ieņēmumiem tika ieguldīti Latvijas un Lietuvas ekonomikā, iegādājoties nekustamos īpašumus un luksusa klases transportlīdzekļus.

Pēc Valsts policijas informācijas, legalizētie naudas līdzekļi ietver arī 15 miljonus eiro no nelikumīgi iegūtām tā sauktajām “celtniecības prēmijām”, ko piešķir Itālijas valsts iestādes. Atbalsta programmu ietvaros valsts piešķīra līdzekļus esošo ēku renovācijas un siltināšanas darbiem un citiem energotaupības pasākumiem. Izmeklēšanas laikā atklāts, ka remontdarbi faktiski nenotika, finansējuma pieteicēji nebija patiesie ēku īpašnieki vai pieteiktās ēkas neeksistēja vispār. Aizdomās par šīs krāpnieciskās shēmas organizēšanu tiek turēta kāda praktizējoša nodokļu konsultante, kura kopumā noorganizēja valsts finansējuma saņemšanu 72 personām.

2021.gadā izmeklēšanu uzsāka Neapoles un Lečes prokuratūra Itālijā, bet 2022. gadā ar Eirojusta starpniecību piesaistīti izmeklētāji no Latvijas un Lietuvas. Drīz pēc tam Lietuvas autoritātes par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas noteikumu neievērošanu finanšu iestādei atsauca bankas licenci un tika uzsākta arī maksātnespējas procedūra. Latvijas un Lietuvas varasiestāžu ātrā reakcija par aizdomīgiem darījumiem ļāva identificēt un laicīgi iesaldēt miljonus, kā arī konfiscēt nekustamos īpašumus un luksusa klases transportlīdzekļus, norāda Valsts policijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.