Menu
 

Ropažu pašvaldības amatpersonu kukuļošanas lietā starp apsūdzētajiem ir arī deputāti

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētajā un vēlāk prokuratūrai nodotajā lietā par iespējamu kukuļošanu Ropažu novada pašvaldībā apsūdzības uzrādītas arī vairākiem deputātiem, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Aģentūra LETA pērn ziņoja, ka, pēc neoficiālas informācijas, lietā varētu būt iesaistīts toreizējais domes iepirkumu komisijas priekšsēdētājs un domes deputāts Guntis Kampe (LA), komisijas priekšsēdētāja vietnieks, domes deputāts Gundars Krievs (LZS), kā arī komisijas locekle, domes Iepirkumu nodaļas darbiniece Linda Beikmane. Pēc KNAB veiktajām izmeklēšanas darbībām Ropažu novada dome šos iepirkumu komisijas locekļus nomainīja.

Tagad "de facto" vēsta, ka viņiem visiem celtas apsūdzības. Piemēram, Kampem kā iespējamie kukuļi esot piedāvāti 2000 eiro un konjaka pudele.

Raidījums vēstīja, ka KNAB izmeklētāju interesi izraisījusi Garkalnes firma "Gludi LM", kura regulāri uzvarējusi pašvaldības iepirkumos par asfalta bedrīšu remontu. KNAB apstiprinājis, ka korupcijas rezultātā firma noslēgusi vairāk nekā 680 000 eiro līgumu ar Ropažu novada pašvaldību par ceļu uzturēšanu un labiekārtošanu.

Saistībā ar šo iepirkumu KNAB lūdza celt apsūdzību pret četrām valsts amatpersonām, diviem uzņēmuma pārstāvjiem un vienu fizisku personu. Turklāt izmeklējot, iespējams, sistemātisku Ropažu novada pašvaldības amatpersonu kukuļošanu no firmas "Gludi LM" puses, KNAB no šī kriminālprocesa izdalīja vēl trīs citas lietas.

Trīs kādreizējiem iepirkuma komisijas locekļiem minētajā ceļu uzturēšanas konkursā jau ir celtas apsūdzības. Kukuļu ņemšana gan netiek inkriminēta visiem. Piemēram, domes deputātu Krievu apsūdz par neizpaužamas informācijas izpaušanu, proti, vēl neizsludinātā iepirkuma dokumentācijas nodošanu "Gludi LM" pārstāvjiem. Viņš raidījumam apsūdzību nekomentēja.

Smagāka apsūdzība izvirzīta Kampem. Viņu apsūdz divās kukuļņemšanas epizodēs - vienā figurē 2000 eiro, otrā - konjaka pudele. Kampe, kurš ir arī Rīgas un Ropažu pašvaldību kopuzņēmuma "Getliņi Eko" izpilddirektors, sarunā ar "de facto" savu vainu noliedza, apgalvojot, ka tas varētu būt pārpratums vai kas tamlīdzīgs.

Trešā iepirkuma komisijas locekle, kurai celta apsūdzība, ir Beikmane, kura pēc KNAB sāktās izmeklēšanas tika pārcelta uz Tiesiskās uzraudzības nodaļu pakalpojumu speciālistes amatu. Viņu apsūdz par 200 eiro pieņemšanu no "Gludi LM" bijušā valdes locekļa Oļega Murziča. Arī Beikmane apsūdzības kukuļņemšanā kategoriski noliedz, bet pazīšanos ar "Gludi LM" pārstāvi apstiprina.

"Gludi LM" bijušajam īpašniekam un valdes loceklim Murzičam tiek inkriminēta kukuļa došana arī deputātam Kampem. Proti, jau pieminētos 2000 eiro saskaņā ar apsūdzību nodevusi grupa, kurā bija Murzičs, "Gludi LM" būvdarbu vadītājs Jānis Keidāns un privātpersona Kristaps Švarcs, kurš ir domes darbinieces Beikmanes paziņa. Par konjaka pudeles došanu tiek apsūdzēts tikai Švarcs, vēstīja raidījums.

Turklāt, izmeklējot Ropažu pašvaldības lietu, KNAB atklājis citas iespējamās nelikumības, kurās iesaistīts Švarcs. Šī lieta, par kuru KNAB iepriekš ziņoja, ka fiziskas personas uzdodas par valsts amatpersonām un uzkūda uzņēmējus dot kukuļus, jau esot nonākusi tiesā. Saskaņā ar izmeklēšanas materiāliem, vēloties panākt uzņēmuma nodokļu parāda samazinājumu, tā pārstāvji viltvāržiem nodevuši kukuli - 1500 eiro un rokaspulksteni, ko viltvārži piesavinājušies. Tagad sods draud ne tikai Švarcam un viņa līdzgaitniekam, bet arī abiem uzņēmējiem.

Kā vēstīja "de facto", noprotams, ka Švarcs bija tas, kurš prokuratūras ieskatā fiziski nesis gan konjaku, gan naudu Kampem. Deputāts uz "de facto" jautājumu, vai pazīst Švarcu, atbildējis izvairīgi - kaut kādu Kristapu pazīstot, uzvārdu gan nezinot.

"Gludi LM" darbiniekam Keidānam tiek inkriminēta arī uzkūdīšana izpaust neizpaužamas ziņas. Tās viņam trijos gadījumos esot nodevis Ropažu novada domes ceļu inženieris Kaspars Krūmiņš.

Ropažu novada domes Nekustamā īpašuma nodaļas vadītājam, Krūmiņa priekšniekam Armandam Bērziņam, kurš ir ilgstošā prombūtnē no darba, celta apsūdzība no pamatprocesa izdalītā lietā. Tajā "Gludi LM" bijušajam vadītājam Murzičam tiek inkriminēta 100 eiro došana Bērziņam, lai Bērziņš palīdzētu panākt, ka uzņēmumam tiktu piešķirtas tiesības nomāt pašvaldībai piederošu zemi. Bērziņš savu pozīciju "de facto" nekomentējis, savukārt "Gludi LM" birojā pa telefonu sniegt komentārus neviens nevēlējies, bet uz e-pastu atbildes neesot saņemtas.

Pirms gada kratīšanas notika arī Ropažu novada izpilddirektora vietnieces, ilggadējās Garkalnes izpilddirektores Jeļenas Tocas kabinetā. Dome jau kādu laiku viņu grasās atlaist par ilgstošu prombūtni, bet viņa pati apgalvo, ka pēc slimības lapas noslēgšanas dosies pensijā. Šajā lietā viņai apsūdzības nav celtas, tomēr "de facto" noskaidrojis, ka Toca figurē jaunā kriminālprocesā, ko KNAB sācis februārī.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.