Menu
 

Mārupes dižozola krimināllietu pret bijušo būvvaldes vadītāju sāks iztiesāt vasaras sākumā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Krimināllietu saistībā ar dižozola nozāģēšanu 2022.gadā Mārupē Rīgas rajona tiesa plāno sākt skatīt 13.jūnijā plkst.14, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Tiesas sēžu kalendārā redzams, ka uz apsūdzēto sola šajā lietā jāsēžas Aidai Skalbergai. Viņa iepriekš bija Mārupes novada būvvaldes vadītāja. Prokuratūra iepriekš informēja, ka Mārupes novada būvvaldes amatpersonai apsūdzība celta par nolaidīgu pienākumu pildīšanu, izlemjot jautājumu par būvatļaujas izsniegšanu īpaši aizsargājamā dabas teritorijā.

Saskaņā ar apsūdzību amatpersona, kurai bija pienākums kontrolēt būvprojektu akceptēšanas likumību un būvnormatīvu ievērošanu, kā arī kontrolēt būvniecības procesu un tā atbilstību Būvniecības likumam un citu būvniecību regulējošo normatīvo aktu prasībām, nepārbaudīja SIA iesniegtās būvniecības ieceres atbilstību teritorijas plānojumam un apbūves noteikumiem.

Amatpersona, apzinoties, ka būvdarbu teritorijā augošais parastais ozols "Quercus robur" ir dabas piemineklis, aizsargājamais koks - dižkoks -, akceptēja būvprojektu būvniecības uzsākšanai. Pēc būvatļaujas saņemšanas tika uzsākta būvniecība, radot dižkoka saknēm bojājumus, daļēji iznīcinot to, tādējādi videi tika nodarīts zaudējums 11 008 eiro apmērā.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Kā iepriekš informēja Valsts policija, izmeklēšanā noskaidrots, ka būvvaldes amatpersona, izskatot būvprojektu, rīkojusies pretrunā amata aprakstā noteiktajam, proti, nav izskatījusi iesniegtā projekta tiesiskumu un pamatotību saskaņā ar Latvijas likumiem, normatīvajiem aktiem un Ministru kabineta noteikumiem.

Policija secinājusi, ka būvvaldes amatpersona nav ņēmusi vērā to, ka dižozols ir dabas piemineklis, aizsargājams koks. Neskatoties uz to, ka dižozols bija aizsargājams, 2021.gada 27.jūlijā izdota būvatļauja, ar kuru atļauta rindu mājas būvniecība.

Saistībā ar Mārupes dižozola nozāģēšanu Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē turpinās izmeklēšana vēl arī citā kriminālprocesā.

Jau vēstīts, ka 2022.gada oktobrī policija saņēma informāciju, ka nozāģēts valsts nozīmes aizsargājams dižozols Kantora ielā, pretī Mārupes valsts ģimnāzijai. Blakus dižozolam bija sākti rindu māju projekta "Dižozolu nami" būvdarbi. Projekta "Dižozolu nami" attīstītājs un būvuzņēmējs ir SIA "Zeninvest".

"Zeninvest" līdzīpašnieks un valdes loceklis Oskars Kalniņš pēc dižozola nozāģēšanas noliedza saistību ar šo noziegumu un apgalvoja, ka rindu māju būvlaukumā būvnieki neesot bijuši kopš 2022.gada aprīļa, kad projektam anulēta būvatļauja.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.