Menu
 

Pēdējos gados audzis negadījumu skaits, kuros iesaistīti motobraucēji Apriņķis.lv

  • Autors:  Jānis Abāšins, LTAB valdes priekšsēdētājs
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) statistika liecina, ka pagājušajā gadā OCTA apdrošinātājiem pieteikti 687 ceļu satiksmes negadījumi (CSNg), kuros bijis iesaistīts mototransporta līdzeklis. Salīdzinājumam 2022.gadā apdrošinātājiem tika pieteikti 537 CSNg, bet vēl gadu iepriekš – 518 negadījumi ar mototransporta līdzekļa iesaisti. Pēdējos desmit gados CSNg skaits, kuros iesaistīti motobraucēji, pieaudzis par 37%.

Pēdējo gadu laikā, īpaši pēcpandēmijas periodā, ļoti strauji audzis reģistrēto mototransporta līdzekļu skaits. Uz 2023.gada  31.decembri Latvijā bija reģistrēti 79 743 motocikli, gadu iepriekš – 75 363, bet 2021.gadā – 70 877.

Tāpat CSNg skaits, kuros iesaistīti mototransporta līdzekļi, vistiešākajā mērā korelē arī ar laikapstākļiem – jo garāks ir gada siltais periods, jo lielāks ir negadījumu skaits. Visā valstī 2023. gads bija saulaināks nekā vidēji klimatiskās standarta normas periodā. Latvijas austrumos vietām saule spīdēja pat 10% virs ierastā. Jau marta sākumā uz ielām bija novērojami pirmie nepacietīgie motobraucēji, savukārt motobraucējiem nelabvēlīgi laikapstākļi rudenī iestājās vien novembra sākumā.

Statistika liecina, ka pērn mototransporta līdzekļi bijuši iesaistīti 687 CSNg, kas ir lielākais negadījumu skaits pēdējo desmit gadu laikā. Motobraucēji biežāk ir CSNg cietušie, nevis izraisītāji. No pērn apdrošinātājiem pieteiktajiem negadījumiem, kuros bijis iesaistīts motorizēts divriteņu spēkrats, 325 gadījumos mototransportlīdzekļa vadītājs bijis CSNg izraisītājs, bet 362 gadījumos – cietušais. Pēdējos 10 gados motobraucēji 2509 gadījumos atzīti kā CSNg izraisītāji, savukārt  2695 gadījumos – kā cietušie.

Vidējā atlīdzība par motobraucēju nodarītajiem zaudējumiem CSNg rezultātā pērn bija 1234 eiro, bet par negadījumiem, kuros motobraucēji bija kā cietušie – 1823 EUR. Desmit gadu laikā vidējā atlīdzība par motobraucēju izraisītiem CSNg augusi par 12%, bet gadījumos, kad mototransporta līdzeklis bijis cietušais – pat par 26%.

Jāatzīmē, ka maldīgs ir priekšstats, ka CSNg, kuros iesaistīti motobraucēji ir raksturīgi ar salīdzinoši mazākiem nodarītajiem zaudējumiem. Tā, piemēram, lielākā atlīdzība, kas izmaksāta par negadījumu, kurā bijis iesaistīts motobraucējs, ir 163 000 eiro par CSNg, kas noticis 2018.gadā.

Lai arī oficiālā motosezonas atklāšana šogad ieplānota vien 27.aprīlī, salīdzinoši siltie laikapstākļi sekmējuši to, ka jau marta beigās uz Latvijas ceļiem parādījušies pirmie motobraucēji. LTAB aicina motobraucējus savlaicīgi iegādāties OCTA, lai pasargātu sevi un citus satiksmes dalībniekus no nevajadzīgām likstām un tēriņiem, kas var rasties CSNg rezultātā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.